Przejdź do treści

Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść

Cytrusy. Artykuł o tym, jakie substancje znajdziemy na skórkach cytrusów
Producenci używają substancji grzybobójczych na skórkach cytrusów/ for. Didsss/Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?

Cytrusy, takie jak mandarynki i grejpfruty, przebywają długą drogę, zanim trafią na nasze stoły. By wyglądały apetycznie, często pokrywane są warstwą chemicznych substancji, takich jak imazalil i fludioksonil, które chronią je przed zepsuciem podczas transportu. „Nieświadomy konsument kupuje sobie taką cytrynkę i wrzuca ją ze skórką do herbaty lub ściera ją do wypieków. Zjada coś, czego nie powinien” – ostrzega chemiczka Sylwia Panek.

Co jest na skórkach cytrusów?

Mandarynki, grejpfruty czy cytryny są popularne ze względu na swoje wartości odżywcze i orzeźwiający smak. Jednak mało kto zwraca uwagę na to, co może kryć się na ich skórkach. Problem ten wzięła na tapet chemiczka Sylwia Panek. Na swoim profilu „W zdrowym domu” w mediach społecznościowych przypomina, że cytrusy, zanim dotrą do sklepów, pokonują setki, a nawet tysiące kilometrów. By uniknąć ich przedwczesnego zepsucia i zadbać o ich atrakcyjny wygląd, producenci zabezpieczają je warstwą chemicznych substancji konserwujących.

„Skórka cytrusów może być pokryta wieloma substancjami chemicznymi” – ostrzega ekspertka.

Wosk, fludioksonil, tiabendazol, ortofenylofenol, pirymetanil, prochloraz, imazalil – to tylko kilka przykładów środków wskazanych przez chemiczkę, które znajdziemy na skórkach mandarynek i grejpfrutów.

„Czy wiesz, co to jest? Kilka substancji chemicznych na etykietach różnych cytrusów. Tutaj są akurat przy cenach, ale często takie informacje znajdziemy również na kartonach, w których w sklepach są przechowywane cytrusy lub w przypadku takich pakowanych w siatki – na etykietach” – wyjaśnia na udostępnionym wideo Panek.

Cytryna wpada do wody

Nie wrzucaj do herbaty cytryny ze skórką

Informacje o zastosowaniu chemicznych substancji w przypadku cytrusów często umykają uwadze klientów. Niektórzy nawet nie mają świadomości, że warto je czytać. A zdarza się, że etykiety zawierają ostrzeżenie o tym, że „skórka nie nadaje się do spożycia”.

„Nieświadomy konsument kupuje sobie taka cytrynkę i wrzuca ją ze skórką do herbaty lub ściera ją do wypieków. Zjada coś, czego nie powinien. Inny kupuje kilka kilogramów takich cytrusów i robi z nich nalewkę, używając do tego również skórek, które moczą się w alkoholu przez kilka tygodni” – pisze Panek.

Jak podkreśla chemiczka, największym zagrożeniem jest imazalil. To środek grzybobójczy stosowany do zabezpieczania cytrusów, który jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych substancji chemicznych obecnych na skórkach owoców. Ekspertka wyjaśnia, że imazalil jest trudny do usunięcia podczas mycia, co zwiększa ryzyko jego spożycia.

„Imazalil zaliczany jest do grupy substancji, w przypadku których podejrzewa się, że powodują raka. Określany jest jako substancja toksyczna po połknięciu, a badania na zwierzętach pokazują, że może uszkadzać układ nerwowy i działać szkodliwie na płodność” – tłumaczy ekspertka.

Jakie kroki możemy podjąć, by zmniejszyć ryzyko? Sylwia Panek wymienia:

  1. Wybieraj cytrusy z ekologicznych upraw.
  2. Unikaj używania skórki cytrusów do wypieków i napojów.
  3. Dokładnie myj ręce po obraniu owoców, by nie przenosić szkodliwych substancji dalej.
"Świecące mandarynki" to hit z Instagrama - na zdjęciu mandarynki w metalowym pojemniku, pomiędzy owoce wsunięte zimne ognie Hello Zdrowie

Sylwia Panek – kim jest?

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje 127 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?