Przejdź do treści

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Herbata z imbirem i cytryną
Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Imbir jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Działa antynowotworowo, zwalcza bóle migrenowe i zapobiega przeziębieniom. Ponieważ samo kłącze jest pikantne i niewielu jest amatorów spożywania go na surowo – warto dodawać przyprawę do herbaty zimowej. To nie tylko sposób na przetrwanie okresu wzmożonych zachorowań, ale również miły dodatek do dnia spędzonego przed telewizorem czy z książką w ręce.

Imbir – na co pomaga i jakie ma właściwości?

Imbir pochodzi z północnych Indii. W XIII w. został rozpowszechniony w Afryce Wschodniej, a w XVII w Afryce Zachodniej. Od czasów średniowiecza wykorzystywany był do nadawania piwu charakterystycznego aromatu.

Od stuleci imbir wykorzystywany był również do zwalczania nudności. Po dziś dzień chętnie sięgają po niego kobiety w pierwszym trymestrze ciąży, w celu powstrzymania porannych mdłości.

Interesujący jest również wpływ imbiru na bóle menstruacyjne. Spożywanie tej przyprawy znacząco obniża odczuwane skurcze. Jego działanie jest porównywalne z kwasem mefenamowym i ibuprofenem.

Regularne spożywanie imbiru sprzyja również łagodzeniu dolegliwości bólowych związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz chorobą zwyrodnieniową. Działanie to jest efektem hamowania wytwarzania prostaglandyn i leukotrienów.

Sięgnij również po imbir, jeśli dokuczają ci bóle migrenowe. Jest to bezpieczniejsza alternatywa dla leków niesteroidowych, a przy tym nie rodzi skutków ubocznych. 

Przyjmowanie wyciągu z imbiru ma działanie antynowotworowe. Hamuje rozwój komórek rakowych, a niekiedy nawet przyczynia się do ich obumierania. W badaniu przeprowadzonym na szczurach dzienna dawka 100 mg imbiru na każdy kilogram masy ciała powodowała zahamowanie rozwoju nowotworu o 56 proc. Po eksperymencie tym wysnuto wniosek, że codzienne spożywanie 600 mg wyciągu z imbiru skutecznie zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

Na tym jednak właściwości prozdrowotne imbiru się nie kończą. Przy zwłóknieniu wątroby jest on w stanie przywrócić organowi wygląd zbliżony do zdrowego i zredukować znacząco powstałe zwłóknienie.

 W latach 80 XX w. stwierdzono właściwości przeciwzapalne imbiru (w tym przeciwgorączkowe i przeciwbólowe). Jest to zasługa jego zdolności do hamowania syntezy prostaglandyn oraz powstrzymywania aktywności genów, które biorą udział w rozwijaniu procesu zapalnego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Ile imbiru dziennie można spożywać?

Dawkowanie imbiru jest zależne od celu, jaki chcesz osiągnąć. Jeśli jesteś w ciąży i doskwierają ci poranne nudności – możesz przyjmować 5 g świeżego kłącza lub 2 łyżeczki syropu dziennie.

W przypadku stanów zapalnych możesz spożywać dziennie od dwóch do trzech gramów sproszkowanego kłącza (w kilku dawkach).

W przypadku dzieci dawka powinna wynosić połowę tej, która przeznaczona jest dla dorosłych.

Czy imbir jest odpowiedni dla każdego?

Mimo szeregu korzystnych właściwości imbiru nie jest przyprawą odpowiednią dla każdego. Jego spożywanie nie jest zalecane osobom, borykającym się z nadciśnieniem oraz chorującym na cukrzycę.

Zachowaj również ostrożność, jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe, na arytmię serca oraz oddziałujących na ośrodkowy układ nerwowy. Imbir może bowiem wchodzić nimi w reakcję.

Przeciwwskazaniem są także kamienie żółciowe oraz choroby układu pokarmowego, w tym przede wszystkim choroba wrzodowa.

Herbata zimowa – przepisy

Imbir spożywany na surowo lub w formie sproszkowanej ma pikantny smak. Zdecydowanie smaczniejszą, a przy tym wyjątkowo aromatyczną alternatywą dla spożywania go na surowo jest herbata z imbirem i cytryną lub miodem.

Herbata z imbiru i cytryny

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • konfitura żurawinowa lub malinowa,
  • cynamon,
  • świeży imbir,
  • cytryna.

Sposób przygotowania

Zaparz herbatę w kubku. Wyjmij saszetkę i dodaj cukier. Gdy napój nieco ostygnie – dodaj cytrynę i dopraw cynamonem. Jeśli lubisz herbatę zimową z konfiturą, możesz dodać łyżeczkę np. żurawinowej lub malinowej.

Herbata z miodem i imbirem na przeziębienie

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • saszetka herbaty lipowej,
  • miód,
  • świeży imbir,
  • cukier.

Sposób przygotowania

Zaparz herbaty w kubku. Wyjmij saszetki i dodaj cukier. Gdy napój będzie miał temperaturę nie wyższą niż 40 st. Celsjusza – dodaj miód i imbir. Dzięki temu herbata zimowa zachowa cenne właściwości.

Aromatyczna herbata zimowa – przepis

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • grejpfrut lub pomarańcza,
  • świeży rozmaryn,
  • świeży imbir,
  • goździki,
  • cukier.

Sposób przygotowania

Zaparz herbatę w kubku. Wyjmij saszetkę i dodaj cukier oraz goździki. Następnie dodaj grejpfrut lub pomarańczę, imbir i rozmaryn. Możesz pić tak przygotowaną herbatę, gdy jest jeszcze gorąca lub poczekaj, aż ostygnie. W każdym przypadku będzie równie smaczna i aromatyczna.

 


Źródła:

  1. P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek, Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, nr 2, s. 115–121.
  2. A. Grys, Z. Łowicki, A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe), „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 1, s. 42–45.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta niskopurynowa – zasady, zastosowanie, produkty wskazane i przeciwwskazane

Jak zacząć uprawiać swoje własne warzywa, nawet jeśli mieszkamy w bloku?

Kobieta zalewa herbatę

Napary wiosenne prosto z drzew. Rozpieść swoje kubki smakowe herbatą z pąków leszczyny, igieł sosny i kory brzozowej

Nostrzyk biały i żółty – właściwości, działanie, skutki uboczne 

Kobieta je pączka

Pączek – jeść czy nie? „Jeść i nie robić sobie za bardzo wyrzutów sumienia” – przekonuje trenerka Marta Stoberska

Wieczorem nie możesz przejść obojętnie obok lodówki? Jeśli więc chcesz się pozbyć tego nawyku, wypróbuj nasze sposoby

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Czy mak jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i przepisy  

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

×