Przejdź do treści

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Herbata z imbirem i cytryną
Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Imbir jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Działa antynowotworowo, zwalcza bóle migrenowe i zapobiega przeziębieniom. Ponieważ samo kłącze jest pikantne i niewielu jest amatorów spożywania go na surowo – warto dodawać przyprawę do herbaty zimowej. To nie tylko sposób na przetrwanie okresu wzmożonych zachorowań, ale również miły dodatek do wieczora spędzonego przed telewizorem czy z książką w ręce.

Imbir – na co pomaga i jakie ma właściwości?

Imbir pochodzi z północnych Indii. W XIII w. został rozpowszechniony w Afryce Wschodniej, a w XVII w Afryce Zachodniej. Od czasów średniowiecza wykorzystywany był do nadawania piwu charakterystycznego aromatu.

Od stuleci imbir wykorzystywany był również do zwalczania nudności. Po dziś dzień chętnie sięgają po niego kobiety w pierwszym trymestrze ciąży, w celu powstrzymania porannych mdłości.

Interesujący jest również wpływ imbiru na bóle menstruacyjne. Spożywanie tej przyprawy znacząco obniża odczuwane skurcze. Jego działanie jest porównywalne z kwasem mefenamowym i ibuprofenem.

Regularne spożywanie imbiru sprzyja również łagodzeniu dolegliwości bólowych związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz chorobą zwyrodnieniową. Działanie to jest efektem hamowania wytwarzania prostaglandyn i leukotrienów.

Sięgnij również po imbir, jeśli dokuczają ci bóle migrenowe. Jest to bezpieczniejsza alternatywa dla leków niesteroidowych, a przy tym nie rodzi skutków ubocznych. 

Przyjmowanie wyciągu z imbiru ma działanie antynowotworowe. Hamuje rozwój komórek rakowych, a niekiedy nawet przyczynia się do ich obumierania. W badaniu przeprowadzonym na szczurach dzienna dawka 100 mg imbiru na każdy kilogram masy ciała powodowała zahamowanie rozwoju nowotworu o 56 proc. Po eksperymencie tym wysnuto wniosek, że codzienne spożywanie 600 mg wyciągu z imbiru skutecznie zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

Na tym jednak właściwości prozdrowotne imbiru się nie kończą. Przy zwłóknieniu wątroby jest on w stanie przywrócić organowi wygląd zbliżony do zdrowego i zredukować znacząco powstałe zwłóknienie.

 W latach 80 XX w. stwierdzono właściwości przeciwzapalne imbiru (w tym przeciwgorączkowe i przeciwbólowe). Jest to zasługa jego zdolności do hamowania syntezy prostaglandyn oraz powstrzymywania aktywności genów, które biorą udział w rozwijaniu procesu zapalnego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Ile imbiru dziennie można spożywać?

Dawkowanie imbiru jest zależne od celu, jaki chcesz osiągnąć. Jeśli jesteś w ciąży i doskwierają ci poranne nudności – możesz przyjmować 5 g świeżego kłącza lub 2 łyżeczki syropu dziennie.

W przypadku stanów zapalnych możesz spożywać dziennie od dwóch do trzech gramów sproszkowanego kłącza (w kilku dawkach).

W przypadku dzieci dawka powinna wynosić połowę tej, która przeznaczona jest dla dorosłych.

Czy imbir jest odpowiedni dla każdego?

Mimo szeregu korzystnych właściwości imbiru nie jest przyprawą odpowiednią dla każdego. Jego spożywanie nie jest zalecane osobom, borykającym się z nadciśnieniem oraz chorującym na cukrzycę.

Zachowaj również ostrożność, jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe, na arytmię serca oraz oddziałujących na ośrodkowy układ nerwowy. Imbir może bowiem wchodzić nimi w reakcję.

Przeciwwskazaniem są także kamienie żółciowe oraz choroby układu pokarmowego, w tym przede wszystkim choroba wrzodowa.

Herbata zimowa – przepisy

Imbir spożywany na surowo lub w formie sproszkowanej ma pikantny smak. Zdecydowanie smaczniejszą, a przy tym wyjątkowo aromatyczną alternatywą dla spożywania go na surowo jest herbata z imbirem i cytryną lub miodem.

Herbata z imbiru i cytryny

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • konfitura żurawinowa lub malinowa,
  • cynamon,
  • świeży imbir,
  • cytryna.

Sposób przygotowania

Zaparz herbatę w kubku. Wyjmij saszetkę i dodaj cukier. Gdy napój nieco ostygnie – dodaj cytrynę i dopraw cynamonem. Jeśli lubisz herbatę zimową z konfiturą, możesz dodać łyżeczkę np. żurawinowej lub malinowej.

Herbata z miodem i imbirem na przeziębienie

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • saszetka herbaty lipowej,
  • miód,
  • świeży imbir,
  • cukier.

Sposób przygotowania

Zaparz herbaty w kubku. Wyjmij saszetki i dodaj cukier. Gdy napój będzie miał temperaturę nie wyższą niż 40 st. Celsjusza – dodaj miód i imbir. Dzięki temu herbata zimowa zachowa cenne właściwości.

Aromatyczna herbata zimowa – przepis

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • grejpfrut lub pomarańcza,
  • świeży rozmaryn,
  • świeży imbir,
  • goździki,
  • cukier.

Sposób przygotowania

Zaparz herbatę w kubku. Wyjmij saszetkę i dodaj cukier oraz goździki. Następnie dodaj grejpfrut lub pomarańczę, imbir i rozmaryn. Możesz pić tak przygotowaną herbatę, gdy jest jeszcze gorąca lub poczekaj, aż ostygnie. W każdym przypadku będzie równie smaczna i aromatyczna.

Źródła:

  1. P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek, Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, nr 2, s. 115–121.
  2. A. Grys, Z. Łowicki, A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe), „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 1, s. 42–45.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×