Przejdź do treści

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Herbata z imbirem i cytryną
Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Imbir jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Działa antynowotworowo, zwalcza bóle migrenowe i zapobiega przeziębieniom. Ponieważ samo kłącze jest pikantne i niewielu jest amatorów spożywania go na surowo – warto dodawać przyprawę do herbaty zimowej. To nie tylko sposób na przetrwanie okresu wzmożonych zachorowań, ale również miły dodatek do wieczora spędzonego przed telewizorem czy z książką w ręce.

Imbir – na co pomaga i jakie ma właściwości?

Imbir pochodzi z północnych Indii. W XIII w. został rozpowszechniony w Afryce Wschodniej, a w XVII w Afryce Zachodniej. Od czasów średniowiecza wykorzystywany był do nadawania piwu charakterystycznego aromatu.

Od stuleci imbir wykorzystywany był również do zwalczania nudności. Po dziś dzień chętnie sięgają po niego kobiety w pierwszym trymestrze ciąży, w celu powstrzymania porannych mdłości.

Interesujący jest również wpływ imbiru na bóle menstruacyjne. Spożywanie tej przyprawy znacząco obniża odczuwane skurcze. Jego działanie jest porównywalne z kwasem mefenamowym i ibuprofenem.

Regularne spożywanie imbiru sprzyja również łagodzeniu dolegliwości bólowych związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz chorobą zwyrodnieniową. Działanie to jest efektem hamowania wytwarzania prostaglandyn i leukotrienów.

Sięgnij również po imbir, jeśli dokuczają ci bóle migrenowe. Jest to bezpieczniejsza alternatywa dla leków niesteroidowych, a przy tym nie rodzi skutków ubocznych. 

Przyjmowanie wyciągu z imbiru ma działanie antynowotworowe. Hamuje rozwój komórek rakowych, a niekiedy nawet przyczynia się do ich obumierania. W badaniu przeprowadzonym na szczurach dzienna dawka 100 mg imbiru na każdy kilogram masy ciała powodowała zahamowanie rozwoju nowotworu o 56 proc. Po eksperymencie tym wysnuto wniosek, że codzienne spożywanie 600 mg wyciągu z imbiru skutecznie zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

Na tym jednak właściwości prozdrowotne imbiru się nie kończą. Przy zwłóknieniu wątroby jest on w stanie przywrócić organowi wygląd zbliżony do zdrowego i zredukować znacząco powstałe zwłóknienie.

 W latach 80 XX w. stwierdzono właściwości przeciwzapalne imbiru (w tym przeciwgorączkowe i przeciwbólowe). Jest to zasługa jego zdolności do hamowania syntezy prostaglandyn oraz powstrzymywania aktywności genów, które biorą udział w rozwijaniu procesu zapalnego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Ile imbiru dziennie można spożywać?

Dawkowanie imbiru jest zależne od celu, jaki chcesz osiągnąć. Jeśli jesteś w ciąży i doskwierają ci poranne nudności – możesz przyjmować 5 g świeżego kłącza lub 2 łyżeczki syropu dziennie.

W przypadku stanów zapalnych możesz spożywać dziennie od dwóch do trzech gramów sproszkowanego kłącza (w kilku dawkach).

W przypadku dzieci dawka powinna wynosić połowę tej, która przeznaczona jest dla dorosłych.

Czy imbir jest odpowiedni dla każdego?

Mimo szeregu korzystnych właściwości imbiru nie jest przyprawą odpowiednią dla każdego. Jego spożywanie nie jest zalecane osobom, borykającym się z nadciśnieniem oraz chorującym na cukrzycę.

Zachowaj również ostrożność, jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe, na arytmię serca oraz oddziałujących na ośrodkowy układ nerwowy. Imbir może bowiem wchodzić nimi w reakcję.

Przeciwwskazaniem są także kamienie żółciowe oraz choroby układu pokarmowego, w tym przede wszystkim choroba wrzodowa.

Herbata zimowa – przepisy

Imbir spożywany na surowo lub w formie sproszkowanej ma pikantny smak. Zdecydowanie smaczniejszą, a przy tym wyjątkowo aromatyczną alternatywą dla spożywania go na surowo jest herbata z imbirem i cytryną lub miodem.

Herbata z imbiru i cytryny

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • konfitura żurawinowa lub malinowa,
  • cynamon,
  • świeży imbir,
  • cytryna.

Sposób przygotowania

Zaparz herbatę w kubku. Wyjmij saszetkę i dodaj cukier. Gdy napój nieco ostygnie – dodaj cytrynę i dopraw cynamonem. Jeśli lubisz herbatę zimową z konfiturą, możesz dodać łyżeczkę np. żurawinowej lub malinowej.

Herbata z miodem i imbirem na przeziębienie

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • saszetka herbaty lipowej,
  • miód,
  • świeży imbir,
  • cukier.

Sposób przygotowania

Zaparz herbaty w kubku. Wyjmij saszetki i dodaj cukier. Gdy napój będzie miał temperaturę nie wyższą niż 40 st. Celsjusza – dodaj miód i imbir. Dzięki temu herbata zimowa zachowa cenne właściwości.

Aromatyczna herbata zimowa – przepis

Składniki:

  • saszetka ulubionej czarnej herbaty,
  • grejpfrut lub pomarańcza,
  • świeży rozmaryn,
  • świeży imbir,
  • goździki,
  • cukier.

Sposób przygotowania

Zaparz herbatę w kubku. Wyjmij saszetkę i dodaj cukier oraz goździki. Następnie dodaj grejpfrut lub pomarańczę, imbir i rozmaryn. Możesz pić tak przygotowaną herbatę, gdy jest jeszcze gorąca lub poczekaj, aż ostygnie. W każdym przypadku będzie równie smaczna i aromatyczna.

Źródła:

  1. P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek, Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, nr 2, s. 115–121.
  2. A. Grys, Z. Łowicki, A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe), „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 1, s. 42–45.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×