Przejdź do treści

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

W Anglii jest tea team lub 5 o’clock (obowiązkowo z mlekiem), w Chinach i Japonii – wysublimowana ceremonia parzenia, w Indiach – masala chai, a na wschodzie Europy popularnym dodatkiem do herbaty będą konfitury. Szukasz czegoś co poprawi ci nastrój, wygląd skóry i trawienie? To i jeszcze więcej możesz zyskać, gdy będziesz pić herbatę.

Sekret herbaty

Poza chwilą odprężenia i przyjemnością płynącą z walorów smakowych, herbata ma wymierne prozdrowotne zalety. „Tajnym składnikiem herbaty są flawonoidy. Ten naturalny składnik z rodziny związków polifenolowych, jest produkowany przez roślinę podczas procesu wzrostu” – wyjaśnia dr Gill Jenkins, internista i doradca w Tea Advisory Panel UK.  Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, regulują poziom cholesterolu, wspomagają układ immunologiczny. Pozostałe substancje o dobroczynnym działaniu sprawiają, że herbata staje się niemalże boskim napojem. Cytując dietetyk dr Carrie Ruxton, zawarte w herbacie: „flawonoidy rozszerzają naczynia krwionośne, usprawniając transportu tlenu, przez co nasz mózg i ciało są rozbudzone. Kofeina (nazywana w herbacie teiną) zapewnia koncentracje i gotowość, zaś aminokwas l-teanina, daje uczucie zrelaksowania i komfortu”.

istockphoto.com

Eliksir długowieczności

Statystyki dotyczące konsumentów herbaty mówią wprost – regularne picie herbaty w liczbie od trzech filiżanek tygodniowo i więcej, może realnie wydłużyć życie i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (w porównaniu z osobami, które jej nie piją). Badania tego dowodzące opublikowano na łamach „European Journal of Preventive Cardiology”. Na tym prozdrowotne działanie herbaty jednak się nie kończy. Oto lista niektórych, dowiedzionych korzyści płynących z picia wywaru z liści krzewu herbacianego:

  • poprawia pamięć, wspomaga funkcję poznawcze oraz zmniejszają ryzyko demencji w późniejszym wieku,
  • wpływa pozytywnie na cierpiących na depresję, zmniejszając poczucie lęku i smutku,
  • obniża ciśnienie krwi. Badania wykazały, że picie czarnej herbaty może zmniejszać ryzyko nadciśnienia o 10 proc., zielonej natomiast nawet do 46 proc.,
  • zmniejsza ryzyko jaskry i zaćmy,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Pij herbatę – bądź slim

Reklamy i gwarancje spadku wagi pod wpływem „herbatek odchudzających” są kuszące i o dziwo jest w nich (przynajmniej) ziarnko prawdy. Amerykańskie badania sugerują, że jedną z korzyści picia herbaty może być utrata masy ciała. Oczywiście nie jest to cudowne lekarstwo, dzięki któremu jak za dotknięciem różdżki ubędzie ci parę kilogramów. Ale zapewne doskonale sprawdzi się jako wsparcie dla utrzymania diety. Wszelkie napary z roślin mają znikomą wartość kaloryczną, a dodatkowo dzięki zawartości katechin czujemy się syci. Katechiny wpływają również pozytywnie na mikroflorę jelit, usprawniając przyswajanie cennych składników, co nie jest bez znaczenia podczas odchudzania. Przeciwdziałając otyłości i cukrzycy typu 2, zaleca się picie czerwonej herbaty pu-erh.

Ziółka w filiżance

Warto poznać właściwości innych roślin poddawanych procesowi zaparzania. Sposób ten poznano tysiące lat temu. Towarzyszą mu różne przekazy, niemalże mitologiczne, wystarczy wspomnieć historie rodem ze starożytnych Chin czy Egiptu. Wyjaśnia to różnorodność sposobów parzenia i doboru roślin, z których sporządza się wywar, bo przez wieki był on udoskonalany. Dziś zapoznamy się z paroma rodzajami naparów. Wyboru dokonała dr Naomi Newman-Beinart, dietetyczka medyczna:

  1. Na dobry nastrój i animusz – herbata Tulsi

Napar z liści bazylii azjatyckiej, inaczej nazywaną Tulsi lub świętą bazylią. Działa rozluźniająco, zmniejsza napięcie nerwowe, przy jednoczesnym zachowaniu jasności umysłu. Doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla kawy lub czarnej herbaty – działa pobudzająco, mimo że nie zawiera kofeiny/teiny.

  1. Na wyciszenie i relaks – napar z rumianku

Rumianek cudownie koi nerwy. Ten sprawdzony wywar jest powszechnie znany ze swoich relaksujących właściwości. Liczba dziennie spożywanych filiżanek rumianku na całym świecie przekracza milion! Herbata rumiankowa łagodzi również wzdęcia i pomaga przy wszelkich niestrawnościach.

  1. Na piękną skórę – napar z pokrzywy

Kontakt z pokrzywą latem bywa przykrą sytuacją, ale gdy ona spotka się z gorącą wodą w naszym kubku, może tylko nam pomóc. Pod tą postacią stanie się środkiem przeciwzapalnym. Zadziała również jak wewnętrzne serum regenerujące dla naszej przesuszonej lub przetłuszczającej się skóry. Zawarte w niej odżywcze składniki to przede wszystkim witamina A i C oraz minerały – żelazo, wapń i magnez. Jej właściwości moczopędne pomogą nam również w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

  1. Na poprawę trawienia – napar z mieszanką anyżu, kopru włoskiego i kardamonu

Za komercyjną nazwą „herbatka trawienna”, zazwyczaj kryje się właśnie ta kompozycja ziół. Gdy wybierasz się na grilla lub szykujesz się na uroczysty obiad, zabierz ze sobą mini torebkę, z tą leczniczą mieszanką. Złagodzi to wszelkie przykrości spowodowane ciężkostrawnym jedzeniem, w tym wzdęcia, gazy i zaparcia.

  1. Na odporność – napar z czarnego bzu

Znane są suplementy diety, które zawierają wyciąg z kwiatów czarnego bzu – niestety większość z nich zawiera sporo cukru, zwłaszcza syropy i soki. Wtedy warto zastąpić je herbatą. W białych kwiatach i czarnych owocach skrywa się moc witaminy A i C, przeciwutleniaczy – antocyjanów i flawonoidów. Zwalczają one wolne rodniki, świetnie radzą sobie przy stanach zapalnych czy podgorączkowych. Czarny bez pity profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym pomoże ci uniknąć przeziębień.

Pamiętaj, aby dostosować temperaturę wody do zaparzania różnych typów herbat i ziół. Jeśli masz możliwość, w sezonie wiosenno-letnim korzystaj ze świeżych roślin do sporządzania naparów. Możesz również spróbować samodzielnie wysuszyć zebrane liście, kwiaty lub nasiona. Przechowując je w suchym miejscu będziesz mogła cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

 

Źródła:  WomanAndHome, European Journal of Preventive Cardiology, Tea Advisory Panel

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Kubek z herbatą, cytryną i łyżeczką

Niebezpieczeństwa kryjące się w herbacie. O czym trzeba wiedzieć? Wyjaśnia Mama Chemik

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol