Jakie działanie ma lipa? Właściwości i zastosowanie lecznicze
Wraz z nadejściem lipca lipy pokrywają się pachnącymi, żółto-białymi kwiatami, które wabią pszczoły. Kwiatostany lipy nie tylko zdobią drzewa, ale i stanowią cenny surowiec farmaceutyczny. W domowym zaciszu ze świeżych kwiatów lipy można zrobić syrop i nalewkę, a z suszu parzyć herbaty i napary. Jakie właściwości ma lipa i jakie jest jej zastosowanie?
Gatunki lipy
Lipa (Tilia) to pospolite drzewo liściaste z rodziny lipowatych (Tiliaceae) porastające parki, aleje, ogrody i lasy. W Północnej Ameryce, Europie i Azji występuje około 30 gatunków lip. W Polsce dziko rosną dwa gatunki lipy:
- lipa drobnolistna (Tilia cordata, syn. Tilia parvifolia) – drzewo osiągające wysokość 20-30 metrów. Ma szarą, popękaną korę, gęstą, stożkowatą koronę i niewielkie (5-8 cm), sercowate liście. Lipa drobnolistna rozpoczyna kwitnienie pod koniec czerwca.
- lipa szerokolistna, nazywana także lipą wielkolistną (Tilia platyphyllos, syn. Tilia grandifolia) – jest gatunkiem występującym rzadziej niż lipa wąskolistna; można ją spotkać przede wszystkim na południu Polski. Drzewo osiąga wysokość do 40 metrów i ma nieco większe liście niż lipa drobnolistna (10-11 cm). Na pierwszy rzut oka trudno odróżnić lipę szerokolistną od wąskolistnej, jednak wystarczy spojrzeć na spodnią część liści – liście lipy szerokolistnej są gęściej unerwione i mają białe włoski w kącikach nerwów (włoski na liściach lipy drobnolistnej są brązowe). Lipa szerokolistna zaczyna kwitnąć w połowie czerwca.
Kwiat lipy – właściwości
W kwiatach lipy znajduje się wiele substancji bioaktywnych:
- flawonoidy: pochodne glikozydowe kwercetyny, kempferolu, akacetyny,
- polifenole: katechiny,
- garbniki,
- śluzy,
- olejek eteryczny zawierający terpeny (farnezol, geraniol, eugenol, cytronelol, alfa-pinen, limonen, nerol, geraniol) oraz alkany,
- węglowodany: arabinoza, galaktoza, ramnoza, glukoza, ksyloza,
- aminokwasy: alanina, cysteina, cystyna, izoleucyna, leucyna, fenyloalanina, seryna,
- saponiny,
- taniny,
- tokoferol,
- związki mineralne.
Lipie przypisuje się liczne prozdrowotne właściwości. Dzięki obecności flawonoidów i związków fenolowych kwiaty lipy działają napotnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a napary z lipy polecane są osobom przeziębionym i gorączkującym. Lipa pomaga w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych, działając łagodząco i osłaniająco. Herbatę z lipy można pić, aby złagodzić kaszel oraz ból gardła.
Terpeny zawarte w lipie wykazują właściwości moczopędne natomiast olejek eteryczny i wyciąg heksanowy odpowiadają za właściwości przeciwbakteryjne. Napary z lipy mają właściwości antyoksydacyjne, natomiast wyciągi wpływają korzystnie na sen (wydłużają sen oraz działają relaksacyjnie). Co więcej, lipa pozytywnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, zmniejszając stany nerwowe i rozluźniając mięśnie.
W ostatnich latach pojawiają się doniesienia, że substancje czynne obecne w wyciągach z lipy mogą okazać się skuteczne w prewencji cukrzycy typu 2 i otyłości. Obecne w tym surowcu substancje są inhibitorami wielu enzymów, m.in. alfa-glukozydazy, alfa-amylazy
oraz lipazy trzustkowej.
Jak zbierać i suszyć kwiaty lipy?
Najlepszym czasem na zbiór kwiatów lipy jest przełom czerwca i lipca. Zbieraj całe młode kwiatostany lipy wraz z szypułką i podsadką kwiatową (z wyglądu przypomina listki). Zbiory zacznij już wtedy, gdy część kwiatów nadal jest w pączkach, ponieważ takie kwiatostany mają najbogatszy skład chemiczny. Jeśli masz taką możliwość i chcesz sobie ułatwić pracę, możesz ułamać kilka gałązek lipy i prosto z nich zbierać kwiaty. Lipa lubi przycinanie, więc takie działanie jej nie zaszkodzi.
Zebrane kwiaty oczyść z liści i robaków i susz w przewiewnym, zacienionym miejscu. Nigdy nie zostawiaj kwiatów do suszenia na słońcu, ponieważ wyblakną i stracą swoje cenne właściwości. Po wysuszeniu susz możesz przesypać do pojemnika/słoików lub przechowywać w woreczkach uszytych z naturalnych materiałów (np. lnu) bądź papierowych torebkach.
Zastosowanie lipy
Lipa znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Miękkie i lekkie drewno lipowe jest łatwe w obróbce, dlatego świetnie nadaje się do rzeźbienia, produkcji mebli, instrumentów muzycznych, wełny drzewnej oraz węgla drzewnego. Pszczoły wykorzystują nektar, spadź oraz pyłek lipowy do wytwarzania miodu. Lipa od lat stosowana była w medycynie ludowej, wykorzystuje się ją także w kosmetologii.
Z kwiatów lipy możesz zrobić:
- napar – w celu złagodzenia napięcia nerwowego, pobudzenia trawienia,
- herbatę – wspomagająco w leczeniu przeziębienia, grypy, gorączki, kaszlu, profilaktycznie w celu zwiększenia odporności,
- nalewkę – aby rozluźnić się i zrelaksować,
- syrop – o działaniu wykrztuśnym i rozkurczowym.
Przepisy na napar i nalewkę z lipy
Poniżej znajdziesz proste przepisy na pyszny napar z lipy oraz tzw. lipówkę, czyli nalewkę z kwiatów lipy.
Napar z lipy
Wsyp do szklanki łyżkę suszu z lipy, zalej 200 ml wrzącej wody i parz pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie przecedź napar. Do smaku możesz do niego dodać miód lub sok malinowy.
Nalewka z lipy
Do przygotowania nalewki z lipy potrzebne ci będą:
- 100 gramów kwiatów lipy,
- 1000 ml wódki czystej 40%,
- 250 ml spirytusu 96%,
- 100 gramów miodu,
- cytryna.
Przygotowanie: Oczyszczone kwiaty lipy włóż do słoika i zalej alkoholem. Zakręć naczynie i odstaw na 2-3 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Co 2-3 dni potrząsaj słoikiem. Po upływie czasu przecedź płyn i dodaj do niego miód, możesz też do smaku dolać sok z cytryny. Nalewkę przelej do naczynia i odstaw na kilka miesięcy, aby nabrała smaku i aromatu.
Bibliografia:
- Krajewska J., Właściwości lecznicze kwiatostanów lipy (Tiliae inflorescentia), Lek w Polsce 2014, VOL 24 NR 10’14 (281).
- Nurzyńska-Wierdak R., Właściwości lecznicze i wykorzystanie w fitoterapii niektórych gatunków roślin drzewiastych. Drzewa liściaste półkuli północnej, ANNALES UMCS 2016, VOL. XXVI (2).
- Viapiana A., Wesołowski M, Lipa – bogate źródło związków fenolowych o właściwościach prozdrowotnych, Farmacja Polska 2018, Tom 74, nr 7.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
się ten artykuł?