Przejdź do treści

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Tekst o przygotowaniu japońskiej mrożonej kawy. Na zdjęciu: Słoik szklany z napojem i szklanka mleka - HelloZdrowie
Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz Tyler Nix/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy, ale w upały nie masz ochoty na gorące napoje? Japońska mrożona kawa to rozwiązanie, które może przypaść ci do gustu. Spróbuj ją przygotować, a na pewno nie pożałujesz.

Cold brew a japońska mrożona kawa

Wiele osób w pierwszej chwili myśli, że japońska mrożona kawa to inna nazwa dla kawy parzonej na zimno, czyli cold brew. Jest jednak między nimi różnica, cold brew potrzebuje długiego czasu parzenia, zwykle jest ona parzona przez około 12 godzin. Japońska kawa mrożona to zaledwie 10 minut przygotowania. Te dwie kawy są jednak z pewnością trochę podobne w smaku – mają delikatny smak bez goryczki i bez kwaskowego posmaku, który często ma parzona na gorąco kawa. Japońska kawa mrożona doskonale sprawdza się w upały, kiedy nie masz ochoty na gorące napoje.

Japońska kawa mrożona korzysta zarówno z dobrodziejstw kawy parzonej na zimno, jak i kawy parzonej na gorąco. Dzięki temu otrzymujesz bogatszy smak i aromat. Metoda jej wykonania polega na tym, że kawę zaparza się bezpośrednio na kostki lodu. Technika ta stosowana jest w Japonii od lat 20. XX wieku, a obecnie zyskuje coraz większą popularność.

kawa

Jak zrobić japońską kawę mrożoną w domu?

Opis cię zachęcił i chcesz spróbować przygotować mrożoną kawę z Japonii w swoim domu? To nic trudnego! Taką kawę można samodzielnie przyrządzić w domowym zaciszu, nawet jeśli nie jesteś doświadczonym baristą.

Do przygotowania idealnej kawy mrożonej w japońskim stylu potrzebujesz:

  • wagę do odmierzenia składników,
  • zaparzacz do kawy lub dripper,
  • filtr papierowy,
  • młynek do kawy,
  • ziarna kawy – wybierz swój ulubiony rodzaj,
  • gorącą, ale nie wrzącą wodę,
  • kostki lodu,
  • wysoką szklankę lub kubek.

Ilość kawy, wody i kostek lodu zależy od twoich preferencji, zwykle jednak przyjmuje się, że kostki lodu powinny mieć tyle samo objętości, co woda. Jeśli chcesz, aby napój był chłodniejszy i bardziej orzeźwiający, weź jednak więcej lodu. Uniwersalny napój uzyskasz używając 30 gramów świeżo mielonej kawy, 300 gramów gorącej wody i 120 gramów kostek lodu. Nie bój się jednak eksperymentować i dopasować proporcji do siebie.

Jak przygotować japońską kawę mrożoną krok po kroku:

  1. Kostki lodu wsyp do szklanki lub kubka.
  2. Przygotuj zaparzacz lub dripper – włóż do niego filtr i wsyp kawę.
  3. Ustaw dripper lub zaparzacz nad kubkiem z lodem – zaparzona kawa musi spadać bezpośrednio na lód.
  4. Zacznij wlewać gorącą wodę przez zaparzacz lub dripper, kawa będzie ściekać na kostki lodu.

Japońska mrożona kawa jest napojem, który możesz urozmaicić w dowolny sposób. Możesz do niej dodać mleko, słodką śmietankę, mleko skondensowane, cukier lub dorzucić więcej lodu. Wszystko zależy od tego, co lubisz.

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Zalety japońskiej mrożonej kawy

Kawa mrożona w ten sposób na wiele zalet, które sprawiają, że warto ją zrobić. Największe plusy takiej metody parzenia, to:

  1. Brak gorzkiego i cierpkiego smaku – kawa, która od razu po zaparzeniu jest chłodzona przez lód, ma łagodniejszy smak, nie ma w niej goryczki ani kwasowości. Wszystko dzięki temu, że taka metoda parzenia zatrzymuje rozwój kwasów w kawie, które wpływają na jej smak.
  2. Złożone aromaty kawy – parzona na gorąco kawa, która jest zaraz po zaparzeniu schładzana, to sposób na wydobycie z kawy bogatych aromatów, których nie dostarczy ci żadna inna metoda przygotowania. Każdy smakosz powinien spróbować tego napoju chociażby z ciekawości.
  3. Możliwość odkrycia kawy na nowo – jeśli znudziła ci się zwykła kawa, to metody parzenia takie jak w japońskiej kawie mrożonej pozwolą ci ją odkryć na nowo.
  4. Możliwość cieszenia się kawą w gorące dnigorąca kawa i upał nie idą w parze ze sobą. Japońska metoda parzenia kawy jest o wiele lepszym wyborem w gorące dni. Napój ma komfortową, chłodną temperaturę, wystarczy dorzucić więcej kostek lodu dla jeszcze większego orzeźwienia.
  5. Doskonała kawa dla osób z wrażliwym żołądkiem – nie każdy dobrze toleruje zwykłą kawę, ale japońska kawa mrożona jest delikatniejsza w smaku, przez co mogą ją pić np. osoby narzekające na nadkwasotę żołądka..

 

Źródło: huffpost

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: