GIS wycofał ze sprzedaży popularną kiełbasę z Lidla. Powodem obecność Salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego wyrobu mięsnego ze sklepów Lidl. W partii kiełbasy Salami wykryto obecność Salmonelli. Spożywanie produktu może być szkodliwe dla zdrowia. Niestety część wycofanej partii została już sprzedana.
GIS wycofał kiełbasę w sklepach Lidl
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii kiełbasy salami sprzedawanej w sklepach Lidl. Jak czytamy na stronie GIS-u, inspektorat został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch.
„Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – podano.
Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. Niektóre partie wycofanego produktu zostały już sprzedane. Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Nazwa produktu: Salame Strolghino
Numer partii: 16
Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023
Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L
Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Kraj pochodzenia: Włochy
Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę
Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.
Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.
Salmonella – objawy
Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.
Do takich objawów zalicza się:
Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:
- zapalenia nerek,
- zapalenia wsierdzia,
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie płuc,
- zapalenie kości i stawów,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.
RozwińPolecamy
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
GIS pilnie wycofuje trzy partie herbat. Powodem przekraczający wszelkie normy poziom pestycydów
Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”
Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny
się ten artykuł?