Przejdź do treści

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. „Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia”

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. "Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia"
GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. "Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia" / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu partii chipsów bananowych marki Bakalland. „Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu” – zaznacza GIS w komunikacie. Sprawdź, dlaczego przekąska może być groźna dla zdrowia i czy przypadkiem jej nie kupiłaś.

Chipsy bananowe – GIS ostrzega

„W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu” – czytamy w komunikacie GIS.

Ostrzeżenie publiczne wydane przez GIS dotyczy chipsów bananowych, 250 g, o numerze partii: 5E.1903.53. Data minimalnej trwałości: 09.2020.

GIS podał w komunikacie, że „zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny spożycie przedmiotowego produktu wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia konsumentów”. Dlatego – jak poskreśla GIS – nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu”.

Wycofanie z obrotu

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Białej Podlaskiej wydał decyzję administracyjną nakazującą wycofanie wskazanej partii produktu z obrotu handlowego.

„Ponadto pobrane zostały urzędowe próbki innych partii wyprodukowanych z tego samego surowca co partia kwestionowana w celu przebadania w kierunku wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych” – czytamy w komunikacie GIS.

Inspektorat wskazał, że firma Bakalland po otrzymaniu decyzji nakazującej wycofanie wskazanej partii niezwłocznie wszczęła procedurę wycofania z obrotu handlowego kwestionowanej partii produktu.

Benzo(a)piren – co to jest?

Benzo(a)piren (benzoalfapiren, w skrócie BaP) należy do grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) – substancji emitowanych przez rury samochodowe, papierosy, a przede wszystkim piece i kotły. Wydziela się podczas spalania węgla (zwłaszcza tego złej jakości), drewna i śmieci (głównie tworzyw sztucznych typu PET).

Związek ten jest jednym z najbardziej toksycznych składników smogu. Jest obecny także w żywności, która może być zanieczyszczona zarówno poprzez powietrze, wodę, jak i glebę. Znaleziono go w warzywach, owocach, olejach roślinnych, a także w rybach i małżach (z zanieczyszczonej wody) oraz w organizmie zwierząt hodowlanych.

Benzo(a)piren gromadzi się w organizmie i może powodować raka, upośledzać płodność i działać szkodliwie na dziecko w łonie matki. Uszkadza także nadnercza, wątrobę, układ odpornościowy i krwionośny.

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. „Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia / fot. www.gov.pl/gis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.