Przejdź do treści

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Grzyby na patelni
Co jeść w lipcu? Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeszcze poleca Sylwia Majcher?/ Unsplash, fot. Benjamin Jopen
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

„Różnorodność i prostota – to hasło tego miesiąca. Te propozycje są tak smaczne, że nie potrzebują długiej obróbki termicznej” – pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Ekoaktywistka wymienia, czym powinniśmy napełniać swoje brzuchy w lipcu. Jest pysznie i kolorowo!

Co jeść w lipcu?

Najsmaczniejsze owoce to dla wielu osób te zerwane prosto z krzaka, a warzywa te wykopane z własnego ogródka. Komu nie cieknie ślinka na samą myśl o garściach pełnych porzeczek, wiśni czy jagód lub zapachu świeżego ogórka?

„Lipiec to miesiąc z doskonałym warzywnym i owocowym repertuarem. Ważne, by poszczególne produkty z lipcowej oferty stosować wymiennie i zapewnić organizmowi optymalną dawkę witamin, minerałów, antyoksydantów czy błonnika” – pisze Sylwia Majcher.

Ekoaktywistka na swoim profilu na Instagramie przedstawia listę warzyw i owoców, którymi powinniśmy zajadać się w lipcu.

„Różnorodność i prostota – to hasło tego miesiąca. Te propozycje są tak smaczne, że nie potrzebują długiej obróbki termicznej” – dodaje.

Co jeść w lipcu? Majcher wymienia:

  • kalafior,
  • kukurydzę,
  • porzeczki,
  • morele,
  • kurki,
  • ogórki,
  • jagody,
  • szpinak,
  • wiśnie,
  • zielony groszek.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Prostota najlepszym rozwiązaniem w kuchni

Majcher w swoim wpisie zaznacza, że bardzo istotne jest także odpowiednie przygotowanie warzyw i owoców. Tylko w ten sposób będziemy mogli cieszyć się bogactwem minerałów i witamin, których dostarczają naszemu organizmowi. Blogerka podkreśla, że niestety cały czas wiele osób ma tendencję do przegotowywania swoich potraw.

„Jak widzę bób, któremu zaleca się cukier i nawet 20 minut we wrzątku, to żal mi tych, co wykorzystują takie podpowiedzi, bo nie poznają prawdziwego smaku bobu. Powtarzam więc niezmiennie – warzywa lubią umiar. Bób – nie ma go na tej iście, ale wciąż jest do kupienia jeszcze i to w dobrej cenie – warto gotować maksymalnie 3 minuty!” – wyjaśnia.

I dodaje, że zasada umiaru powinna obowiązywać również w przypadku dodatków. Jak podaje, dobrym posiłkiem będzie przykładowo świeży groszek skropiony oliwą wymieszaną z octem i podany z prażonymi pestkami słonecznika, ząbkiem czosnku i posiekaną miętą.

Z surowego kalafiora polecam chłodnik zagęszczany przesmażoną czerstwą bułką. Liście można dorzucić do sałatki albo koktajlu” – pisze.

Wyjaśnia również, że przy wciąż rosnących w naszym kraju cenach żywności, taniej (i często zdrowiej) wyjdzie, jeśli potrawy z sezonowych owoców i warzyw przygotujemy sami w domu.

„I to jest generalnie przepis na oszczędności. Więcej kombinować w kuchni, mniej marnować lipcowego potencjału. Polecam też w miarę miejsca w zamrażarce mrożenie owoców i warzyw. Nawet niewielkie zapasy się opłacą” – podsumowuje.

Talerz truskawek

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 38 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×