Przejdź do treści

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

To śniadanie nie tylko dla osób, które nie jedzą produktów mlecznych. Będzie idealne dla każdego, kto szuka pomysłu na zdrowy i sycący najważniejszy posiłek dnia.

Dzięki zawartości kaszy i masła orzechowego, posiłek nasyci żołądek na długi czas. Banan, owoce lata i odrobina miodu sprawią, że po zjedzeniu dania nie będziesz mieć ochoty na niezdrowe, słodzone przekąski. Nie masz rano czasu na gotowanie? Ugotuj kaszę dzień wcześniej. Przelej jogurt z owocami do słoika i w drogę!

Kasza jaglana w tym przepisie jest zdecydowaną królową. To dzięki niej posiłek jest pełnowartościowy. Warto ją jeść często ze względu na wartości odżywcze. Sprawdzi się w przepisach na słodko i słono. Jest bogata w żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor. Ma działanie oczyszczające, usuwa toksyny z organizmu. Oprócz tego jest bogata w błonnik, który pomaga w utrzymaniu glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Kasza przyspiesza metabolizm i poprawia pracę jelit. Warto ją jeść kiedy ma się anemię. Ta jaglana działa jak naturalny antybiotyk, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia włosy i paznokcie. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę układu nerwowego. Upiększa cerę i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Nic dziwnego, że nazywana jest też królową kasz.

Składniki (dla 2 osób):

– ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– ¾ szklanki mleka kokosowego
– dwa małe banany
– 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
– 2 garści ulubionych owoców lata
– kilka listków mięty
– miód albo syrop klonowy do polania

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Owoce umyj. Do blendera wrzuć banany, kaszę, mleko, masło orzechowe i całość zmiksuj.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przelej do naczynia. Posyp owocami i miętą.

jak-zrobic-jogurt-jaglanyZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec polej syropem lub miodem.

przepis-na-jogurt-jaglanyZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?