Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?
Garnek rzymski to gliniane naczynie wykorzystywane do pieczenia różnorodnych dań (przede wszystkim jednogarnkowych) oraz chleba. Związana z materiałem wykonania charakterystyczna porowata struktura zapobiega nadmiernemu wysuszaniu potrawy w czasie przygotowywania. Używanie glinianego garnka wiąże się jednak również z koniecznością przestrzegania kilku typowych zasad korzystania, m.in. moczenia i stopniowego nagrzewania przed użyciem.
Garnek rzymski do pieczenia chleba i nie tylko
Garnek rzymski jest rodzajem glinianego naczynia stosowanego do pieczenia chleba oraz przyrządzania potraw w piekarniku. Materiał wykonania charakteryzuje się porowatą strukturą, która zatrzymuje wodę i oddaje ją w czasie obróbki termicznej. Dzięki temu przygotowywanie w nim potraw daje efekt, jak przy jednoczesnym zastosowaniu pieczenia i delikatnego gotowania na parze wydobywającej się z powierzchni naczynia.
Co najlepiej gotować w garnku rzymskim?
Garnek rzymski zapewnia wiele opcji związanych z menu. Można przyrządzać różnorodne dania jednogarnkowe, przygotowywać mięsa i warzywa, wypiekać chleby oraz niektóre rodzaje deserów. Potrawy, do których ugotowania warto wykorzystać tego rodzaju naczynie to m.in.:
- gulasze mięsne i/lub warzywne,
- zapiekanki, np. lasagne lub ziti,
- mięsa, np. kurczak w całości lub kawałkach, kaczka, indyk (często pieczone jednocześnie z warzywami),
- pieczone ziemniaki,
- puddingi chlebowe,
- pieczone desery owocowe, np. faszerowane jabłka.
Jak prawidłowo używać garnka rzymskiego?
Gotowanie potraw z wykorzystaniem garnka rzymskiego jest relatywnie proste, pozwala na zredukowanie nakładu pracy i uwagi koniecznych do przygotowania smacznego posiłku. Wymaga jednak zapoznania się z podstawowymi zasadami użytkowania, charakterystycznymi dla tego typu naczynia.
Przed pierwszym użyciem garnka rzymskiego
Zanim przygotujesz pierwszą potrawę w nowym garnku rzymskim powinnaś zadbać o wykonanie kilku czynności, które mają na celu utrwalenie materiału i poprawę wytrzymałości naczynia. Szczegółowy opis znajdziesz zwykle w instrukcji dołączonej do konkretnego modelu.
Pierwszym krokiem jest całkowite namoczenie garnka w wodzie. Zalecany minimalny czas standardowo waha się od 30 minut do 2 godzin. Po namoczeniu należy osuszyć garnek i natrzeć jego powierzchnię olejem roślinnym. Następnie rekomenduje się wypełnić go wodą do ¾ objętości, przykryć przykrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Później należy włączyć piekarnik, nagrzać go do 175°C i piec garnek z wodą przez 2-3 godziny, a następnie wyłączyć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po wykonaniu tych czynności garnek jest gotowy do pierwszego użycia.
Przygotowywanie dań w garnku rzymskim
Przy korzystaniu z garnka rzymskiego pamiętaj, żeby:
- namaczać go w wodzie przez około 15 minut przed każdym stosowaniem (zarówno główną część, jak i pokrywę), następnie osuszyć i wypełnić składnikami potrawy,
- wkładać garnek rzymski do zimnego piekarnika i nagrzewać stopniowo (włożenie naczynia do gorącego pieca może spowodować jego pęknięcie wywołane różnicą temperatur),
- po wyjęciu garnka z piekarnika umieszczać go na przystosowanej do gorących materiałów powierzchni o temperaturze pokojowej (np. na drewnianej podkładce).
Mycie garnka rzymskiego
Zwykle zaleca się, by garnek rzymski myć bez użycia płynu do naczyń i innych detergentów. Mogą one wchłaniać się przez porowatą strukturę garnka i później być wydzielane do przygotowywanej potrawy. Lepiej sprawdzi się mycie naczynia w ciepłej wodzie i szorowanie przy użyciu gąbki lub szczotki. Do mycia trudnych do usunięcia zabrudzeń przydaje się soda oczyszczona, której niewielką ilość (około 1 łyżki) dodajemy do wody używanej przy myciu garnka rzymskiego.
Przechowywanie garnka rzymskiego
Po wyszorowaniu naczynie należy dokładnie osuszyć i przechowywać w dobrze wentylowanym, suchym miejscu. Nie należy przykrywać garnka. Te działania zapobiegają pojawianiu się pleśni, która może się rozwijać na skutek nadmiaru wilgoci.
Garnek rzymski – czy warto kupować?
Garnek rzymski pozwala na przygotowanie smacznych potraw – dzięki wydzielaniu pary wodnej mięso zachowuje delikatność i soczystość, warzywa pozostają jędrne, a upieczony w domu chleb zyskuje chrupiącą skórkę bez wysuszenia miąższu i przy niższym ryzyku przypalenia.
Czy to wystarczające argumenty przemawiające za zakupem naczynia? Zależy to głównie od tego, jak często w praktyce korzystałabyś z zalet jego stosowania. Właściwie wszystkie potrawy z garnka rzymskiego da się z dobrym efektem przygotować z wykorzystaniem najprostszych, dostępnych w prawie każdej kuchni sprzętów (garnka, patelni, formy do pieczenia). Przy częstym przygotowywaniu chleba lub dań jednogarnkowych może mieć jednak sens zainwestowanie w to naczynie, dzięki któremu wkładając nieco mniej wysiłku uzyskamy potrawę o lepszych walorach smakowych.
Gdzie kupić garnek rzymski?
Garnek rzymski możemy wygodnie kupić w sklepach internetowych. Naczynia dostępne są również w wielu sklepach z wyposażeniem gospodarstwa domowego. Cena garnka, w zależności od rozmiaru i marki, waha się od około 20 do około 300 złotych. Za średniej wielkości (3-litrowy) garnek renomowanej firmy zapłacimy około 200 złotych.
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
się ten artykuł?