Przejdź do treści

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Fetapasta
Fenomen receptury #fetapasta podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Dwa lata temu Finowie byli tak entuzjastycznie nastawieni do przepisu na zapiekany makaron feta w piekarniku, że sera chwilowo zabrakło w sklepach. Teraz przepis fińskiej blogerki kulinarnej Jenni Häyrinen rozprzestrzenił się na cały świat. Pokochały go miliony!

„Wirusowy” przepis na zapiekany makaron z fetą

TikTok, tegoroczny arbiter trendów żywieniowych, wprowadził na stoły na całym świecie nowe danie. Najnowsza odsłona panteonu sławy receptur internetowych obrała jednak mało prawdopodobną ścieżkę, bo serca (i podniebienia!) milionów ludzi skradł prosty przepis na makaron z sosem z zapiekanego sera feta i pomidorów koktajlowych.

Wszystko zaczęło się w 2019 roku, kiedy fińska blogerka kulinarna Jenni Häyrinen stworzyła proste danie na szybki lunch. Nazwała je „Uunifetapasta”, co po fińsku oznacza pieczony makaron feta. Dzisiaj, po opublikowaniu w styczniu przepisu na platformie TikTok, jej potrawa przeżywa prawdziwe odrodzenie, goszcząc w domowych kuchniach na całym świecie. Danie smakuje tak bardzo, że w sklepach wielu krajów brakuje sera feta. Przykładowo w finlandzkich sklepach jego sprzedaż wzrosła o 300 proc., w Australii o 200 proc.

Ponadto miliony osób pokazały także, jak we własnych kuchniach gotują popularne danie. Po wpisaniu na platformie TikTok hasztagu #fetapasta wyświetla się ponad 720 mln filmów. Niektórzy użytkownicy tworzą także nowe wersje, nieco modyfikując przepis. W kuchniach zapanowało istne „fetowe szaleństwo”.

Ser labneh

Przepis na Uunifetapasta

Przepis na makaron z pomidorami koktajlowymi i serem fetą jest prosty i szybki. Do jego wykonania wystarczy kilka składników.

Składniki:

  • pomidory koktajlowe,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ser feta,
  • makaron,
  • bazylia, czosnek, chilli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Ser feta wraz z pomidorami koktajlowymi włóż do naczynia żaroodpornego. Wszystko polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. W zależności od upodobań można dodać czosnek lub chilli. Całość włóż do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 35 minut.

Następnie ugotuj makaron. Po upieczeniu składników, wyjmij naczynie z piekarnika i wymieszaj wszystko tak, aby powstała masa przypominająca sos. Do sosu dodaj makaron, bazylię i gotowe.

@liemessa

The day #uunifetapasta was born in my kitchen ?? #bakedfetapasta #fetapasta #foodtiktok #viralfood

♬ Hot Stuff – Kygo & Donna Summer

Skarby zawarte w serze feta

Ser feta to przysmak wywodzący się ze słonecznej Grecji. Produkowany jest z mleka owczego, koziego lub z połączenia obu tych mlek. Ma bardzo charakterystyczny słony smak, ze względu na to, że przechowywany jest w solance. Ser feta jest źródłem składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu i tłuszczów nasyconych. Nie posiada też dużo kalorii – jedna porcja ok. 28 gram zawiera 74 kcal.

Ser feta jest lekkostrawny i mniej alergenny niż inne sery. Jest więc dobrą alternatywą dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, a także oraz dla osób uczulonych na białko mleka krowiego.

Warto także pamiętać, że sery to bogate źródło witamin A, D, B2 i B12. Stanowią również źródło pożytecznych bakterii. To atut, który warto docenić, tym bardziej że w ostatnich latach przybywa danych na temat wpływu mikroorganizmów na nasze zdrowie. Ochrona organizmu przed „złymi” bakteriami wymaga wzmożonej aktywności ze strony tych „dobrych”. Pałeczki kwasu mlekowego i inne przyjazne mikroby zabezpieczają nas przed dolegliwościami zarówno ciała, jak i umysłu – o ile ich siły są równie liczne lub liczniejsze niż zastępy przeciwnika.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami