Przejdź do treści

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Fetapasta
Fenomen receptury #fetapasta podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Dwa lata temu Finowie byli tak entuzjastycznie nastawieni do przepisu na zapiekany makaron feta w piekarniku, że sera chwilowo zabrakło w sklepach. Teraz przepis fińskiej blogerki kulinarnej Jenni Häyrinen rozprzestrzenił się na cały świat. Pokochały go miliony!

„Wirusowy” przepis na zapiekany makaron z fetą

TikTok, tegoroczny arbiter trendów żywieniowych, wprowadził na stoły na całym świecie nowe danie. Najnowsza odsłona panteonu sławy receptur internetowych obrała jednak mało prawdopodobną ścieżkę, bo serca (i podniebienia!) milionów ludzi skradł prosty przepis na makaron z sosem z zapiekanego sera feta i pomidorów koktajlowych.

Wszystko zaczęło się w 2019 roku, kiedy fińska blogerka kulinarna Jenni Häyrinen stworzyła proste danie na szybki lunch. Nazwała je „Uunifetapasta”, co po fińsku oznacza pieczony makaron feta. Dzisiaj, po opublikowaniu w styczniu przepisu na platformie TikTok, jej potrawa przeżywa prawdziwe odrodzenie, goszcząc w domowych kuchniach na całym świecie. Danie smakuje tak bardzo, że w sklepach wielu krajów brakuje sera feta. Przykładowo w finlandzkich sklepach jego sprzedaż wzrosła o 300 proc., w Australii o 200 proc.

Ponadto miliony osób pokazały także, jak we własnych kuchniach gotują popularne danie. Po wpisaniu na platformie TikTok hasztagu #fetapasta wyświetla się ponad 720 mln filmów. Niektórzy użytkownicy tworzą także nowe wersje, nieco modyfikując przepis. W kuchniach zapanowało istne „fetowe szaleństwo”.

Ser labneh

Przepis na Uunifetapasta

Przepis na makaron z pomidorami koktajlowymi i serem fetą jest prosty i szybki. Do jego wykonania wystarczy kilka składników.

Składniki:

  • pomidory koktajlowe,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ser feta,
  • makaron,
  • bazylia, czosnek, chilli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Ser feta wraz z pomidorami koktajlowymi włóż do naczynia żaroodpornego. Wszystko polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. W zależności od upodobań można dodać czosnek lub chilli. Całość włóż do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 35 minut.

Następnie ugotuj makaron. Po upieczeniu składników, wyjmij naczynie z piekarnika i wymieszaj wszystko tak, aby powstała masa przypominająca sos. Do sosu dodaj makaron, bazylię i gotowe.

@liemessa

The day #uunifetapasta was born in my kitchen ?? #bakedfetapasta #fetapasta #foodtiktok #viralfood

♬ Hot Stuff – Kygo & Donna Summer

Skarby zawarte w serze feta

Ser feta to przysmak wywodzący się ze słonecznej Grecji. Produkowany jest z mleka owczego, koziego lub z połączenia obu tych mlek. Ma bardzo charakterystyczny słony smak, ze względu na to, że przechowywany jest w solance. Ser feta jest źródłem składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu i tłuszczów nasyconych. Nie posiada też dużo kalorii – jedna porcja ok. 28 gram zawiera 74 kcal.

Ser feta jest lekkostrawny i mniej alergenny niż inne sery. Jest więc dobrą alternatywą dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, a także oraz dla osób uczulonych na białko mleka krowiego.

Warto także pamiętać, że sery to bogate źródło witamin A, D, B2 i B12. Stanowią również źródło pożytecznych bakterii. To atut, który warto docenić, tym bardziej że w ostatnich latach przybywa danych na temat wpływu mikroorganizmów na nasze zdrowie. Ochrona organizmu przed „złymi” bakteriami wymaga wzmożonej aktywności ze strony tych „dobrych”. Pałeczki kwasu mlekowego i inne przyjazne mikroby zabezpieczają nas przed dolegliwościami zarówno ciała, jak i umysłu – o ile ich siły są równie liczne lub liczniejsze niż zastępy przeciwnika.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol