Przejdź do treści

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Fetapasta
Fenomen receptury #fetapasta podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dwa lata temu Finowie byli tak entuzjastycznie nastawieni do przepisu na zapiekany makaron feta w piekarniku, że sera chwilowo zabrakło w sklepach. Teraz przepis fińskiej blogerki kulinarnej Jenni Häyrinen rozprzestrzenił się na cały świat. Pokochały go miliony!

„Wirusowy” przepis na zapiekany makaron z fetą

TikTok, tegoroczny arbiter trendów żywieniowych, wprowadził na stoły na całym świecie nowe danie. Najnowsza odsłona panteonu sławy receptur internetowych obrała jednak mało prawdopodobną ścieżkę, bo serca (i podniebienia!) milionów ludzi skradł prosty przepis na makaron z sosem z zapiekanego sera feta i pomidorów koktajlowych.

Wszystko zaczęło się w 2019 roku, kiedy fińska blogerka kulinarna Jenni Häyrinen stworzyła proste danie na szybki lunch. Nazwała je „Uunifetapasta”, co po fińsku oznacza pieczony makaron feta. Dzisiaj, po opublikowaniu w styczniu przepisu na platformie TikTok, jej potrawa przeżywa prawdziwe odrodzenie, goszcząc w domowych kuchniach na całym świecie. Danie smakuje tak bardzo, że w sklepach wielu krajów brakuje sera feta. Przykładowo w finlandzkich sklepach jego sprzedaż wzrosła o 300 proc., w Australii o 200 proc.

Ponadto miliony osób pokazały także, jak we własnych kuchniach gotują popularne danie. Po wpisaniu na platformie TikTok hasztagu #fetapasta wyświetla się ponad 720 mln filmów. Niektórzy użytkownicy tworzą także nowe wersje, nieco modyfikując przepis. W kuchniach zapanowało istne „fetowe szaleństwo”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Ser labneh

Przepis na Uunifetapasta

Przepis na makaron z pomidorami koktajlowymi i serem fetą jest prosty i szybki. Do jego wykonania wystarczy kilka składników.

Składniki:

  • pomidory koktajlowe,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ser feta,
  • makaron,
  • bazylia, czosnek, chilli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Ser feta wraz z pomidorami koktajlowymi włóż do naczynia żaroodpornego. Wszystko polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. W zależności od upodobań można dodać czosnek lub chilli. Całość włóż do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 35 minut.

Następnie ugotuj makaron. Po upieczeniu składników, wyjmij naczynie z piekarnika i wymieszaj wszystko tak, aby powstała masa przypominająca sos. Do sosu dodaj makaron, bazylię i gotowe.

@liemessa

The day #uunifetapasta was born in my kitchen ?? #bakedfetapasta #fetapasta #foodtiktok #viralfood

♬ Hot Stuff – Kygo & Donna Summer

Skarby zawarte w serze feta

Ser feta to przysmak wywodzący się ze słonecznej Grecji. Produkowany jest z mleka owczego, koziego lub z połączenia obu tych mlek. Ma bardzo charakterystyczny słony smak, ze względu na to, że przechowywany jest w solance. Ser feta jest źródłem składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu i tłuszczów nasyconych. Nie posiada też dużo kalorii – jedna porcja ok. 28 gram zawiera 74 kcal.

Ser feta jest lekkostrawny i mniej alergenny niż inne sery. Jest więc dobrą alternatywą dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, a także oraz dla osób uczulonych na białko mleka krowiego.

Warto także pamiętać, że sery to bogate źródło witamin A, D, B2 i B12. Stanowią również źródło pożytecznych bakterii. To atut, który warto docenić, tym bardziej że w ostatnich latach przybywa danych na temat wpływu mikroorganizmów na nasze zdrowie. Ochrona organizmu przed „złymi” bakteriami wymaga wzmożonej aktywności ze strony tych „dobrych”. Pałeczki kwasu mlekowego i inne przyjazne mikroby zabezpieczają nas przed dolegliwościami zarówno ciała, jak i umysłu – o ile ich siły są równie liczne lub liczniejsze niż zastępy przeciwnika.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

sery

Jedzcie sery – będziecie zdrowsi!

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

×