Przejdź do treści

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher
Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

Czym się różni papryka ze znakiem organic od tej, która na etykiecie ma napis bio albo eko? Jeśli przy sklepowej półce zastanawiasz się, jaka informacja jest gwarancją najlepszej jakości, eko aktywistka Sylwia Majcher ma dla ciebie odpowiedź.

Eko, bio, organic – co najlepiej wybrać?

Być może się zdziwisz, ale ekologiczny, organiczny i biologiczny to różne określenia o tym samym znaczeniu. Jak tłumaczy Sylwia Majcher, wszystkie trzy dotyczą produktów, które wytworzone zostały w systemie rolnictwa ekologicznego. Mają więc ten sam certyfikat i logo zielonego liścia. To znak zastrzeżony tylko dla upraw spełniających określone wymogi, takie jak:

  • ochrona gleby (dbanie o płodozmian),
  • ochrona środowiska,
  • dbanie o dobrostan zwierząt,
  • brak syntetycznych przeciwutleniaczy i barwników,
  • brak sztucznych substancji i dodatków zagęszczających.

„Gospodarstwa ekologiczne są kontrolowane. Sprawdza się uprawy, nawozy stosowane do produkcji warzyw i owoców, warunki hodowli i sposób żywienia zwierząt – wyjaśnia Majcher. „Oprócz zielonego liścia na etykiecie producent może zamieścić także krajowy znak rolnictwa ekologicznego i informację o przynależności do stowarzyszenia eko producentów” – dodaje.

Jeśli na produkcie znajdziesz PL oznacza to, że pochodzi on z Polski, a cyfra, np. 01 to numer jednostki certyfikującej (ich wykaz jest dostępny na stronie Ministerstwa Rolnictwa).

Paulina Górska

Jak producenci nabijają nas w butelkę?

„Z badań pracowni Kantar Polska wynika, że co 10 osoba nie potrafi odróżnić artykułów eko od innych towarów. Eko, organic, bio – te nazwy oznaczają to samo, a producenci lubią fundować nam inne wrażenie” – podkreśla aktywistka.

W jaki sposób to robią? Jak tłumaczy Majcher, często umieszczają na etykietach napisy „bez pestycydów”, „certyfikowany” albo „wolne od GMO”. Choć brzmią zachęcająco, to nie oznaczają, że produkt jest ekologiczny. Bez znaku zielonego liścia mogą być tylko zabiegiem marketingowym.

Kolejny chwyt producentów to umieszczanie na opakowaniach dwóch określeń obok siebie. Mamy na przykład dynię ze znakiem bio i organic, bulion eko i bio, jogurt eko i organic.

„To haczyk używany, by przyciągnąć uwagę i sugestywnie wpłynąć na nasz wybór. Produkty organiczne nie muszą być lepsze od biologicznych albo ekologicznych. Powstają w oparciu o te same przepisy prawne” – pisze blogerka.

„W oceanach ląduje ok. 50 tysięcy ton plastikowych strzępów po naszych siatkach”. Sylwia Majcher przekonuje, że to najwyższy czas, żeby zrezygnować z foliówek

Co kraj, to… inna nazwa

Eko, bio, organic… Skąd ta mnogość nazw? Według Sylwii Majcher wynika ona z tego, że w poszczególnych krajach używane są inne określenia na ekologiczne produkty. W Niemczech, Francji dominuje bio, w Wielkiej Brytanii organic, bo słowo eco – kojarzy się bardziej z ekonomią, tanim produktem niż ekologią. I tu pojawia się jeszcze jeden haczyk.

W niektórych sklepach są grupy składników oznaczonych znaczkiem eco, który nie świadczy o tym, że to jest żywność ekologiczna, a atrakcyjna cenowo” – zaznacza Majcher.

Bez względu na to, jak produkt zostanie nazwany, jedzenie z certyfikatem zielonego liścia powinno być wyprodukowane metodami ekologicznymi w co najmniej 95 proc. Pamiętaj: zwracaj uwagę na symbol zielonego liścia, tylko on daje gwarancję, że to, co kupujemy, jest bio.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 30 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu