Przejdź do treści

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher
Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Czym się różni papryka ze znakiem organic od tej, która na etykiecie ma napis bio albo eko? Jeśli przy sklepowej półce zastanawiasz się, jaka informacja jest gwarancją najlepszej jakości, eko aktywistka Sylwia Majcher ma dla ciebie odpowiedź.

Eko, bio, organic – co najlepiej wybrać?

Być może się zdziwisz, ale ekologiczny, organiczny i biologiczny to różne określenia o tym samym znaczeniu. Jak tłumaczy Sylwia Majcher, wszystkie trzy dotyczą produktów, które wytworzone zostały w systemie rolnictwa ekologicznego. Mają więc ten sam certyfikat i logo zielonego liścia. To znak zastrzeżony tylko dla upraw spełniających określone wymogi, takie jak:

  • ochrona gleby (dbanie o płodozmian),
  • ochrona środowiska,
  • dbanie o dobrostan zwierząt,
  • brak syntetycznych przeciwutleniaczy i barwników,
  • brak sztucznych substancji i dodatków zagęszczających.

„Gospodarstwa ekologiczne są kontrolowane. Sprawdza się uprawy, nawozy stosowane do produkcji warzyw i owoców, warunki hodowli i sposób żywienia zwierząt – wyjaśnia Majcher. „Oprócz zielonego liścia na etykiecie producent może zamieścić także krajowy znak rolnictwa ekologicznego i informację o przynależności do stowarzyszenia eko producentów” – dodaje.

Jeśli na produkcie znajdziesz PL oznacza to, że pochodzi on z Polski, a cyfra, np. 01 to numer jednostki certyfikującej (ich wykaz jest dostępny na stronie Ministerstwa Rolnictwa).

Paulina Górska

Jak producenci nabijają nas w butelkę?

„Z badań pracowni Kantar Polska wynika, że co 10 osoba nie potrafi odróżnić artykułów eko od innych towarów. Eko, organic, bio – te nazwy oznaczają to samo, a producenci lubią fundować nam inne wrażenie” – podkreśla aktywistka.

W jaki sposób to robią? Jak tłumaczy Majcher, często umieszczają na etykietach napisy „bez pestycydów”, „certyfikowany” albo „wolne od GMO”. Choć brzmią zachęcająco, to nie oznaczają, że produkt jest ekologiczny. Bez znaku zielonego liścia mogą być tylko zabiegiem marketingowym.

Kolejny chwyt producentów to umieszczanie na opakowaniach dwóch określeń obok siebie. Mamy na przykład dynię ze znakiem bio i organic, bulion eko i bio, jogurt eko i organic.

„To haczyk używany, by przyciągnąć uwagę i sugestywnie wpłynąć na nasz wybór. Produkty organiczne nie muszą być lepsze od biologicznych albo ekologicznych. Powstają w oparciu o te same przepisy prawne” – pisze blogerka.

„W oceanach ląduje ok. 50 tysięcy ton plastikowych strzępów po naszych siatkach”. Sylwia Majcher przekonuje, że to najwyższy czas, żeby zrezygnować z foliówek

Co kraj, to… inna nazwa

Eko, bio, organic… Skąd ta mnogość nazw? Według Sylwii Majcher wynika ona z tego, że w poszczególnych krajach używane są inne określenia na ekologiczne produkty. W Niemczech, Francji dominuje bio, w Wielkiej Brytanii organic, bo słowo eco – kojarzy się bardziej z ekonomią, tanim produktem niż ekologią. I tu pojawia się jeszcze jeden haczyk.

W niektórych sklepach są grupy składników oznaczonych znaczkiem eco, który nie świadczy o tym, że to jest żywność ekologiczna, a atrakcyjna cenowo” – zaznacza Majcher.

Bez względu na to, jak produkt zostanie nazwany, jedzenie z certyfikatem zielonego liścia powinno być wyprodukowane metodami ekologicznymi w co najmniej 95 proc. Pamiętaj: zwracaj uwagę na symbol zielonego liścia, tylko on daje gwarancję, że to, co kupujemy, jest bio.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 30 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol