Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?
Pomelo to największy spośród owoców cytrusowych. Rekordowe owoce mogą mieć nawet 20 cm średnicy i ważyć do 3 kg. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść! Podpowiadamy też, jak obrać pomelo i czy cukier w pomelo powinien spędzać ci sen z powiek.
Owoc pomelo – jak smakuje, skąd pochodzi?
Pomelo nazywany jest także pumelo lub pomarańczą olbrzymią. Najczęściej spotykanymi w sklepach odmianami owocu są sweetie i honey. Pomelo może przyjmować kolor od żółtego, przez czerwony po intensywną zieleń.
Smak pomelo jest przyjemnym połączeniem pomarańczy i grejpfruta. Pomelo jest bardzo soczyste, słodkie, ale z lekką nutą goryczy. Jeśli grejpfrut wydaje ci się zbyt gorzki to pomelo jest właśnie dla ciebie. Obecnie pomarańcza olbrzymia uprawiana jest przede wszystkim w Azji, Meksyku i Izraelu, skąd owoce przyjeżdżają do Polski.
Jednak jeśli masz „rękę” do uprawy roślin możesz spróbować wyhodować pomelo we własnym domu, w doniczce. Ogrodnicy zapewniają, że uprawa wcale nie jest trudna. Wprawdzie owoce nie będę aż tak duże, jak te, które rosną w intensywnym słońcu, ale radość z możliwości zjedzenia własnego pomelo jest ogromna.
Pomelo – wartość odżywcza i cukier
Pomelo, jak większość owoców, dostarcza przede wszystkim węglowodanów w ilości 9,6 g na 100 g. Cukier zawarty w pomelo jest pochodzenia naturalnego. Nie musisz martwić się jego spożyciem tak bardzo, jak spożyciem tzw. cukrów dodanych. Węglowodany proste w owocach zazwyczaj występują w połączeniu z innymi składnikami, które ograniczają tempo ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym.
Owoc pomelo w 90 proc. składa się wody. Pomelo jest także źródłem błonnika pokarmowego. Średni owoc dostarcza 6 g błonnika. Jednym z powodów, dla których pomelo cieszy się powodzeniem są zawarte w nim:
Ile kalorii ma pomelo?
Średni owoc pomelo ze skórą waży około 1 kg. Po obraniu pozostaje około 600 g miąższu. Taka ilość ma 228 kcal, ale rzadko zjadasz cały owoc na raz. Pomelo jest bardzo sycące. 100 g miąższu dostarcza 38 kcal i jest to ilość kalorii porównywalna do grejpfruta (40 kcal w 100 g). Jak na tym tle wypadają inne, popularne cytrusy? Pomarańcza ma 48 kcal w 100 g, zaś mandarynka 45 kcal.
Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo?
Pomelo a ciśnienie krwi
Jeden owoc pomelo pokrywa blisko 40 proc. zapotrzebowania na potas. Potas działa przeciwstawnie do sodu, którego nadmiar sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. Odpowiednie spożycie potasu przyspiesza wydalanie sodu i jest ważnym elementem regulacji ciśnienia krwi.
Owoc pomelo a nawodnienie organizmu
Kiedy jesz pomelo dostarczasz do swojego organizmu także dużo wody. Przeciętny owoc pomelo jest jak dwie, dodatkowe szklanki wody (około 500 ml). To właśnie dlatego pomarańcza olbrzymia świetnie nawadnia organizm.
Jak pomelo wpływa na odporność organizmu
Witamina C znana jest ze swoich właściwości wspierających mechanizmy ochronne organizmu. To silny antyoksydant ograniczający negatywny wpływ stresu oksydacyjnego na organizm. Witamina C przyczynia się także do zwiększenia ilości białych krwinek. Średni owoc pomelo pokrywa aż 600 proc. zapotrzebowania na witaminę C, dlatego jedz go przede wszystkim w okresie przeziębień.
Owoc pomelo a odchudzanie
Pomelo dzięki zawartości błonnika pokarmowego i dużej ilości wody skutecznie wypełnia przewód pokarmowy. Dzięki temu po zjedzeniu pomarańczy olbrzymiej czujesz się najedzona i ograniczasz przekąski między posiłkami. Niektórzy podkreślają, że pomelo zawiera enzymy przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Pamiętaj jednak, że taki składnik ma działanie wspomagające odchudzanie i bez wsparcia diety oraz aktywności fizycznej nie będzie skuteczny.
Pomelo a niedokrwistość
Owoc pomelo jest źródłem miedzi. Dzięki temu składnikowi prawidłowo przebiega transport żelaza w organizmie. Jego spożycie jest zatem szczególnie ważne dla osób, które walczą z niedokrwistością.
Jak obrać pomelo?
Pomelo ma grubą, gąbczastą skórę, dlatego jego obieranie bywa kłopotliwe. Przy pomocy ostrego noża natnij skórę wzdłuż pomelo od wierzchołka aż do spodu. Takie nacięcia wykonaj wzdłuż całego owocu. Następnie odetnij wierzchołek i spód pomelo, dzięki temu łatwiej usuniesz skórkę. Dokładnie obierz owoc usuwając wszystkie białe części. Obrane pomelo podziel na cząstki. W pomelo usunąć należy także białe błonki między cząstkami, które są gorzkie w smaku. Najłatwiej zrobić to odcinając błoniasty pasek od wewnątrz cząstki, dzięki czemu z łatwością wydobędziesz ze środka soczysty miąższ.
Jak rozpoznać dojrzałe pomelo?
Lubisz owoc pomelo, ale obawiasz się, że kupisz stary owoc z suchym miąższem? Zwróć uwagę na wygląd oraz jędrność skórki. Owoce nie powinny mieć brązowych smug i przebarwień. Skórka nie może być miękka, co może świadczyć o początku procesu gnicia. Miękkie nie powinno być także miejsce, w którym pomelo było przymocowane do gałązki.
Im cięższy owoc, tym większa zawartość wody i soczystość. Powąchaj pomelo – powinnaś poczuć charakterystyczny zapach z nutą goryczy. Odłóż owoc, który wydziela zapach stęchlizny.
Czy w ciąży można spożywać pomelo?
Tak! Pomelo to ważny składnik diety kobiet spodziewających się dziecka. Obecna w owocu pomelo witamina C oraz potas warunkują prawidłową kondycję naczyń krwionośnych, jak również odpowiadają za właściwy poziom ciśnienia krwi. Jest to spowodowane faktem, że w pierwszych miesiącach ciąży naczynia krwionośne tracą swoją elastyczność, w wyniku czego krew krąży w nich znaczniej wolniej.
Wadą cytrusów jest jednak to, że często uczulają. Poddawane są również procesom konserwacji poprzez spryskiwanie licznymi środkami chemicznymi. W związku z tym kobiety w ciąży powinny spożywać je w niedużych ilościach oraz dokładnie umyć i obrać przed spożyciem.
Pomelo – przeciwwskazania
Pomelo ma silne właściwości alergizujące, dlatego alergicy powinni jadać owoc ze szczególną ostrożnością, zwracając uwagę na reakcję organizmu. Pomelo nie należy jadać w bliskim czas od spożycia leków, gdyż owoc ten może zaburzać ich wchłanianie i metabolizm. W nadmiarze pomelo nie powinny jeść też osoby z niskim ciśnieniem.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
”Barbara Dąbrowska”
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
się ten artykuł?