Przejdź do treści

Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska

Warzywne muffinki - Hello Zdrowie
Jak mądrze ograniczyć ilość mięsa w diecie i co jeść w Diecie Mało Mięsa? / fot. AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dajmy szansę sobie na nowe i świeże spojrzenie na dietę oraz zdrowy styl życia. Wybierzmy elastyczny jadłospis roślinny – dla zdrowia i dla planety! Ograniczmy mięso z pomocą diety DMM i cieszmy się prawidłowym odżywianiem na co dzień – zachęca dietetyczka Agata Lewandowska w nowej książce „Dieta Mało Mięsa”, którą Hello Zdrowie objęło matronatem medialnym.

 

Dlaczego warto ograniczać mięso? Jakie są korzyści zdrowotne i ekologiczne wynikające z tego wyboru? Jak zastąpić mięso odpowiednimi produktami roślinnymi, aby zachować prawidłowe wartości odżywcze? Doświadczona dietetyczka Agata Lewandowska w najnowszej książce dzieli się swoją wiedzą i praktycznymi poradami, które z łatwością można wprowadzić. 90 przepisów na codzienne dania pomogą stworzyć zdrowe i smaczne posiłki, które będą korzystne dla nas, a także dla planety. Dzięki poradnikowi poznamy więcej szczegółów na temat filozofii żywienia bez mięsa i całego planu diety DMM. Dziś publikujemy fragment tej książki oraz dwa ciekawe przepisy.

Wstęp, czyli dlaczego warto ograniczać mięso

Dieta Mało Mięsa (DMM) jest odpowiedzią na trend ograniczania tego składnika w żywieniu. Różni się od fleksitarianizmu i diet roślinnych tym, że nie ma w niej żadnych drastycznych zasad. To ty decydujesz, ile jesz mięsa, jak często, w jakiej formie i czy na przykład mocno ograniczysz mięso czerwone, a drób będziesz jadać w miarę regularnie. To nie jest dieta w znaczeniu, którego większość osób nie lubi. Nie znajdziesz tu tabelki z jadłospisem ani listy reguł do przestrzegania, a raczej zachętę, by spojrzeć na swój styl życia z szerszej perspektywy i być może wprowadzić do niego kilka zmian, które przyniosą korzyści dla ciebie i dla planety. Z tej książki dowiesz się, jak różne modele żywieniowe wpływają na nasze zdrowie i środowisko naturalne oraz jak gotować, by dieta ograniczająca mięso była smaczna. Jednak to od ciebie zależy, jakie wnioski wyciągniesz po lekturze i ile z tego skorzystasz.

Agata Lewandowska / fot. materiały wydawnictwa

Ze swojej strony chciałabym dodać, że ograniczanie mięsa nie musi się wiązać z restrykcjami i wyrzeczeniami. To szansa na poznanie innych smaków, urozmaicenie diety, odkrycie nowych ulubionych potraw, ulga dla portfela (dobrej jakości mięso kosztuje, a np. jego zamiennik, czyli strączki, są tańsze), a niekiedy także ułatwienie czy przyspieszenie gotowania.

Aronia - Hello Zdrowie

Do DMM można podejść na różne sposoby:

  • Na co dzień nie jem mięsa, ale mogę bez przeszkód zjeść je podczas spotkań towarzyskich, w restauracji, na wyjazdach lub imprezach rodzinnych.
  • Ograniczam mięso czerwone (szczególnie wołowe, którego produkcja jest najbardziej obciążająca dla środowiska), ale regularnie konsumuję drób.
  • Jadam jeden posiłek mięsny w tygodniu, na przykład w niedzielę.
  • Mięso jadam w tygodniu, a od piątku do soboty eksperymentuję z potrawami bezmięsnymi.
  • Mięso spożywam tylko okazjonalnie lub kiedy mam na nie ochotę.
  • Jadam mięso nadal dość regularnie, ale mniejsze porcje niż do tej pory.

Tak naprawdę to od ciebie zależy, jak często sięgniesz po mięso. Najważniejsze, żeby dostosować dietę do siebie, a nie siebie do diety.

Przyczyną, dla której możemy chcieć ograniczać mięso, jest nie tylko troska o środowisko, ale też o nasze zdrowie. To ono powinno być zresztą głównym motywatorem do wyrabiania sobie pozytywnych nawyków żywieniowych. Dostępne dowody naukowe pokazują zaś, że diety fleksitariańskie mogłyby stanowić zdrowszą i bardziej zrównoważoną alternatywę dla tradycyjnych modeli żywieniowych, głównie opartych na produktach zwierzęcych.

Materiały promocyjne

PRZEPISY

Nuggetsy z cieciorki

2-3 porcje

materiały wydawnictwa

SKŁADNIKI

225 g cieciorki niedokładnie odsączonej (w tym 50 g zalewy)
50 g płatków owsianych
1–1½ łyżki oliwy + odrobina do posmarowania blachy
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 pełna łyżeczka ulubionej przyprawy do mięs (gyros)
½ łyżeczki papryki ostrej
panierka
2–3 łyżki płatków kukurydzianych
1 łyżeczka pistacji łuskanych niesolonych
1 łyżeczka orzeszków ziemnych

WYKONANIE

1. Płatki owsiane wrzuć do rozdrabniacza lub blendera i zmiksuj na grubą mąkę (nie na pył).
2. Zmiksuj blenderem cieciorkę z zalewą, olejem i przyprawami na gęstą grudkowatą masę.
3. Wymieszaj mokrą masę z płatkami i siemieniem. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, możesz dodać więcej zmielonych płatków, mąki bądź bułki tartej. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby można ją było formować palcami.
4. Przygotuj panierkę: zmiksuj jej składniki w rozdrabniaczu lub ugnieć
w moździerzu, ewentualnie drobno posiekaj.
5. Małe spłaszczone nuggetsy obtaczaj w panierce.
6. Ułóż nuggetsy na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia.
7. Piecz około 20 minut w 190°C.

* Podawaj z ryżem lub ziemniakami i surówką bądź wrzuć klopsiki do dowolnej sałatki albo zupy

 

Wytrawne babeczki proteinowe

10 sztuk

materiały wydawnictwa

SKŁADNIKI
• 135 g chudego twarogu
• 50 g kaszy gryczanej (tradycyjnej lub
niepalonej)
• 30 g pokrojonego szczypiorku
• 1 duże jajko
• 3–4 łyżki startego żółtego sera (radamer,
może być wędzony)
• ½ małej czerwonej cebuli
• 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
• 1 łyżka cebuli suszonej
• ½ łyżeczki czosnku suszonego
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
i ostrej
• niewielka ilość pieprzu
• sól
• 1 łyżka oleju rzepakowego
do wysmarowania foremek

WYKONANIE
1. Ugotuj kaszę ze szczyptą soli, a następnie odcedź.
2. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. Rozkłóć jajka widelcem lub trzepaczką.
4. Twaróg rozgnieć widelcem.
5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw przyprawami.
6. Wysmaruj olejem silikonowe foremki do muffinek.
7. Łyżką przełóż do nich masę.
8. Piecz około 30 minut w 180°C. Po kilkunastu minutach zmniejsz temperaturę do 170°C, żeby się nie przypiekły od góry.
9. Podawaj na ciepło lub pozostaw do ostudzenia.

* Dobrze smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

 

O AUTORCE:

Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Jej książki dotyczące żywienia sprzedały się w ponad 30 tys. egzemplarzy. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS. Ukończyła też liczne kursy szkolenia, pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady oraz webinary.

Jej najnowsza książka „Dieta Mało Mięsa” ukaże się 31 lipca nakładem Wydawnictwa RM. Hello Zdrowie objęło ją swoim matronatem medialnym.

Okładka książki "Dieta Mało Mięsa" - Hello Zdrowie

materiały wydawnictwa

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?