Przejdź do treści

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Mięso z kurczaka
Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby/ Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Stowarzyszenie Otwartych Klatek sprawdziło stan mięsa w pięciu popularnych sieciach handlowych. Jak alarmuje, w ponad 99 proc. piersi z kurczaka sprzedawanych pod marką własną nosi ślady choroby białych włókien. „Te wyniki powinny być sygnałem ostrzegawczym dla przemysłu drobiarskiego i branży spożywczej!” – grzmią aktywiści.

Filety z kurczaka ze śladami choroby

Stowarzyszenie Otwartych Klatek przyjrzało się bliżej filetom z kurczaka w pięciu sieciach handlowych w trzynastu miastach w Polsce. Badanie zostało przeprowadzone między styczniem a lipcem 2022 r. Aktywiści wykonali 751 zdjęć opakowań produktu marki własnej każdego ze sklepów. Następnie ocenili obecność i poziom zaawansowania choroby białych włókien w mięsie. Wyniki badania okazały się szokujące. Jak wykazano w raporcie, 99,1 proc. próbek miało oznaki choroby, która obniża jakość mięsa. Ponadto największa część filetów (34,6 proc.) wykazała się najwyższym możliwym stadium choroby.

Stowarzyszenie tłumaczy, że jednym z powodów takiego stanu mięsa w sklepach jest nienaturalnie szybki wzrost zwierząt. Kurczakom rosną gigantyczne mięśnie piersiowe, nieproporcjonalne do reszty ciała, które potem oferowane są polskim konsumentom.

„Występowanie wady białych włókien reprezentuje problemy dobrostanowe, z jakimi zmagają się kurczaki hodowane na mięso, jest też dowodem na obniżoną jakość pochodzącego od nich mięsa – w mięsie spada zawartość białka, a zwiększa się zawartość tkanki tłuszczowej” – informuje na swoim profilu na Facebooku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Choroba białych włókien

Aktywiści zaznaczają, że przemysłowa hodowla kurczaków wiąże się nie tylko z ogromnym cierpieniem zwierząt, ale również zagraża zdrowiu ludzi.

„Obecnie brojlery rosną o 400 proc. szybciej niż kurczaki 50 lat temu. Są to rasy szybko rosnące, których nienaturalne tempo wzrostu oznacza, że są one zabijane w wieku zaledwie 35-45 dni” – czytamy w raporcie.

Jak tłumaczą, zbyt szybki rozwój mięśnia wiąże się z procesem zastępowania tkanek mięśniowych tkanką tłuszczową. W konsekwencji mięso jest nafaszerowane antybiotykami, zmienia swoją strukturę oraz posiada zredukowane wartości odżywcze.

„Badania wykazały wzrost zawartości tłuszczu o 224 proc., spadek białka o 9 proc. i wzrost kolagenu o 10 proc. w porównaniu z mięsem kurczaka nie dotkniętego opisywaną chorobą” – wymieniają

Stowarzyszenie dodaje też, że komórki tłuszczowe widoczne są jako białe pręgi biegnące równolegle do włókien mięśniowych, które można zaobserwować na powierzchni mięsa.

„Te wyniki powinny być sygnałem ostrzegawczym dla przemysłu drobiarskiego i branży spożywczej! Nadszedł czas, aby firmy podpisały porozumienie European Chicken Commitment, tym samym poprawiając warunki, w jakich hodowane są kurczaki oraz jakość mięsa oferowanego konsumentom” – alarmują.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

×