Przejdź do treści

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Mięso z kurczaka
Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby/ Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Stowarzyszenie Otwartych Klatek sprawdziło stan mięsa w pięciu popularnych sieciach handlowych. Jak alarmuje, w ponad 99 proc. piersi z kurczaka sprzedawanych pod marką własną nosi ślady choroby białych włókien. „Te wyniki powinny być sygnałem ostrzegawczym dla przemysłu drobiarskiego i branży spożywczej!” – grzmią aktywiści.

Filety z kurczaka ze śladami choroby

Stowarzyszenie Otwartych Klatek przyjrzało się bliżej filetom z kurczaka w pięciu sieciach handlowych w trzynastu miastach w Polsce. Badanie zostało przeprowadzone między styczniem a lipcem 2022 r. Aktywiści wykonali 751 zdjęć opakowań produktu marki własnej każdego ze sklepów. Następnie ocenili obecność i poziom zaawansowania choroby białych włókien w mięsie. Wyniki badania okazały się szokujące. Jak wykazano w raporcie, 99,1 proc. próbek miało oznaki choroby, która obniża jakość mięsa. Ponadto największa część filetów (34,6 proc.) wykazała się najwyższym możliwym stadium choroby.

Stowarzyszenie tłumaczy, że jednym z powodów takiego stanu mięsa w sklepach jest nienaturalnie szybki wzrost zwierząt. Kurczakom rosną gigantyczne mięśnie piersiowe, nieproporcjonalne do reszty ciała, które potem oferowane są polskim konsumentom.

„Występowanie wady białych włókien reprezentuje problemy dobrostanowe, z jakimi zmagają się kurczaki hodowane na mięso, jest też dowodem na obniżoną jakość pochodzącego od nich mięsa – w mięsie spada zawartość białka, a zwiększa się zawartość tkanki tłuszczowej” – informuje na swoim profilu na Facebooku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Choroba białych włókien

Aktywiści zaznaczają, że przemysłowa hodowla kurczaków wiąże się nie tylko z ogromnym cierpieniem zwierząt, ale również zagraża zdrowiu ludzi.

„Obecnie brojlery rosną o 400 proc. szybciej niż kurczaki 50 lat temu. Są to rasy szybko rosnące, których nienaturalne tempo wzrostu oznacza, że są one zabijane w wieku zaledwie 35-45 dni” – czytamy w raporcie.

Jak tłumaczą, zbyt szybki rozwój mięśnia wiąże się z procesem zastępowania tkanek mięśniowych tkanką tłuszczową. W konsekwencji mięso jest nafaszerowane antybiotykami, zmienia swoją strukturę oraz posiada zredukowane wartości odżywcze.

„Badania wykazały wzrost zawartości tłuszczu o 224 proc., spadek białka o 9 proc. i wzrost kolagenu o 10 proc. w porównaniu z mięsem kurczaka nie dotkniętego opisywaną chorobą” – wymieniają

Stowarzyszenie dodaje też, że komórki tłuszczowe widoczne są jako białe pręgi biegnące równolegle do włókien mięśniowych, które można zaobserwować na powierzchni mięsa.

„Te wyniki powinny być sygnałem ostrzegawczym dla przemysłu drobiarskiego i branży spożywczej! Nadszedł czas, aby firmy podpisały porozumienie European Chicken Commitment, tym samym poprawiając warunki, w jakich hodowane są kurczaki oraz jakość mięsa oferowanego konsumentom” – alarmują.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×