Przejdź do treści

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Kawa parzona na zimno, czyli cold brew, jest napojem, który znaleźć można w coraz większej liczbie miejsc. Cold brew różni się smakiem od kawy parzonej na gorąco  i dla wielu osób smakuje lepiej. Jest mniej kwaskowata i nie ma goryczki. Ale co sprawia, że kawa parzona w ten sposób smakuje inaczej?

Cold brew – nowy sposób na picie kawy

Wydawać by się mogło, że w świecie kawy już wszystko zostało powiedziane. Cold brew jest jednak relatywnie nową metodą parzenia aromatycznego naparu z nasion kawowca. Parzenie kawy na zimno to sposób na idealny, chłodny napój – w sam raz na upalne dni, ale także dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego.

Już po pierwszym łyku można zorientować się, że cold brew znacznie różni się od tradycyjnie parzonej kawy. Smak jest delikatniejszy. Ze względu na to, że jest to jednak jeszcze relatywnie nowy sposób serwowania kawy, to cold brew nie został tak szczegółowo przebadany przez naukowców jak klasyczna kawa, jednak coraz częściej jest przedmiotem ich zainteresowania. W badaniach sprawdza się ilość kofeiny, kwaśność naparu oraz zawartość antyoksydantów. W przypadku kawy różnicę może robić wszystko – rodzaj kawy, sposób palenia ziaren, moment mielenia czy sposób jej przygotowania.

Jak zrobić cold brew?

Cold brew wypijesz w większości kawiarni, ale jak zrobić taką kawę w domu? Metoda ta wymaga czasu, kawa musi się parzyć nawet przez kilkanaście godzin, więc najlepiej przygotuj jej trochę więcej na zapas. Na każdą szklankę wody o temperaturze pokojowej przygotuj kopiastą łyżkę świeżo mielonej kawy. Zalej kawę i odstaw ją na około 12 godzin w pokojowej temperaturze. Po tym czasie przefiltruj kawę i cold brew jest gotowy.

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Różnice między cold brew a kawą parzoną na gorąco

Oczywistą różnicą jest sposób przygotowania oraz temperatura podania, ale czym poza tym różnią się te dwa napoje? I dlaczego każdy z nich smakuje inaczej?

  • Zawartość antyoksydantów

Kawa parzona na ciepło ma większą zawartość antyoksydantów. Kawa jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mają szereg prozdrowotnych właściwości. Największe plusy antyoksydantów zawartych w kawie to przeciwdziałanie cukrzycy, nowotworom, działanie przeciwzapalne i pomoc w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała. Cold brew ma mniej antyoksydantów.

Ilość przeciwutleniaczy w kawie zmienia się także w zależności od wybranej metody jej palenia. Jeśli zależy ci na najwyższej zawartości antyoksydantów w kawie, to wybierz mocno paloną, parzoną na gorąco kawę.

Kawa w filiżance
  • Gorzkość i kwaśność kawy

Kwas chlorogenowy, znany także jako CGA, jest jednym ze składników kawy i w części odpowiada za jej smak. Kiedy jest on podgrzewany podczas procesu palenia, to rozbija się na kwas kawowy i kwas chinowy, które mają gorzki smak. Im bardziej ziarna kawy są poddawane działaniu temperatury, tym więcej kwasu kawowego i chinowego zawierają. Właśnie z tego powodu przygotowana na gorąco kawa ma o wiele bardziej wyrazisty, bardziej gorzki smak.

Kawa parzona na zimno cechuje się mniej gorzkim smakiem, co z pewnością docenią także osoby, które cierpią na refluks czy inne problemy ze strony układu pokarmowego i zwykła kawa im nie służy. Koncentracja kwasów w kawie wpływa także na to, jak bardzo kwaskowata jest. I chociaż pH zarówno parzonej na zimno, jak i na gorąco kawy jest podobne, to już zawartość kwasów nie. Warto jednak wiedzieć, że jeśli chodzi o poziom kwaśności, to mocno palone ziarna kawy mają jej mniej. Dlatego jeśli nie lubisz kwaskowatej kawy, to powinnaś wybrać cold brew z mocno palonych ziaren.

  • Poziom kofeiny w cold brew

Jak wygląda kwestia zawartości kofeiny w kawie cold brew w porównaniu do tradycyjnych metod parzenia? Jeśli chodzi o ilość kofeiny w filiżance napoju, to jest ona prawie taka sama. Metoda parzenia nie ma więc wielkiego wpływu na to, jak mocny będzie napar. Jeśli zależy ci na większej zawartości kofeiny w szklance, to wybierz kawy bardziej skoncentrowane, takie jak espresso, do których przygotowania używa się mniej wody na taką samą ilość ziaren kawy.

 

Źródło: huffpost

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol