Przejdź do treści

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Chleb
Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od "Moja dietetyka"/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czy pieczywo sprawia, że tyjemy? Wiele osób przechodząc na dietę, w pierwszej kolejności rezygnuje w swoim menu z chleba. Autorka profilu w mediach społecznościowych @mojadietetyka pokazuje jednak, że to nie kromka chleba jest w głównej mierze winna dodatkowym kaloriom. 

Spożywamy coraz mniej pieczywa

Pieczywa jemy coraz mniej. Wskazuje na to raport Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności. Z danych GUS wynika, że w 2000 r. statystyczny Polak zjadał miesięcznie 6,61 kg pieczywa, a w 2015 r. spożywał już jedynie 3,75 kg. Taki stan rzeczy wynika m.in. ze zmiany trendów żywieniowych. Rezygnujemy z pieczywa, traktując je jako zbyt kaloryczne lub z powodów diety bezglutenowej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz?

Jak pokazuje autorka profilu na Instagramie @mojadietetyka, to nie chleb sprawia, że tyjemy. Ekspertka opublikowała zdjęcie, które daje do myślenia. Zobaczyć na nim możemy kaloryczność suchej kromki chleba oraz jej kaloryczność z dodatkami. To właśnie one bowiem sprawiają, że tyjemy. Specjalistka zaznacza, że kaloryczność chleba jest jednym z wielu mitów żywieniowych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez @mojadietetyka

Chleb nie taki zły?

Rada, by wyeliminować chleb, pojawia się w wielu dietach. Dietetycy jednak nie są tak jednoznacznie w ocenach. To, czy chleb będzie dla nas produktem, po którym wzrośnie nasza waga, jest kwestią indywidualną. Zależy też od wielu czynników, takich jak rodzaj pieczywa, jego ilość czy pory spożywania. Duże znaczenie ma także nasz stan zdrowia oraz metabolizm.

Większość osób uważa, że gluten zawarty w chlebie powoduje otyłość. Otóż gluten jest białkiem występującym w zbożach, sam w sobie nie jest ani szkodliwy dla zdrowia, ani nie powoduje otyłości.

Jedynie osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu odczuwają po jego spożyciu różne dolegliwości i muszą wykluczyć go z diety. Niestety, w obecnych czasach zapanowała moda na dietę bezglutenową, co jest kompletnie pozbawione sensu – mówiła w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyczka kliniczna Martyna Bednarczyk.

Warto więc wybierać i spożywać pieczywo racjonalnie, nie zapominając, że największe znaczenie ma przede wszystkim to, co położymy na kromkę chleba.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Jaki ma skład i gdzie kupić chleb Ezechiela? Przepisy na zaczyn i samodzielne wykonanie w domu

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Robienie pizzy na diecie / istockphoto.com

Dieta – jaka jest najlepsza? Żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty” mają odpowiedź

×