Przejdź do treści

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Chleb
Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od "Moja dietetyka"/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Czy pieczywo sprawia, że tyjemy? Wiele osób przechodząc na dietę, w pierwszej kolejności rezygnuje w swoim menu z chleba. Autorka profilu w mediach społecznościowych @mojadietetyka pokazuje jednak, że to nie kromka chleba jest w głównej mierze winna dodatkowym kaloriom. 

Spożywamy coraz mniej pieczywa

Pieczywa jemy coraz mniej. Wskazuje na to raport Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności. Z danych GUS wynika, że w 2000 r. statystyczny Polak zjadał miesięcznie 6,61 kg pieczywa, a w 2015 r. spożywał już jedynie 3,75 kg. Taki stan rzeczy wynika m.in. ze zmiany trendów żywieniowych. Rezygnujemy z pieczywa, traktując je jako zbyt kaloryczne lub z powodów diety bezglutenowej.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz?

Jak pokazuje autorka profilu na Instagramie @mojadietetyka, to nie chleb sprawia, że tyjemy. Ekspertka opublikowała zdjęcie, które daje do myślenia. Zobaczyć na nim możemy kaloryczność suchej kromki chleba oraz jej kaloryczność z dodatkami. To właśnie one bowiem sprawiają, że tyjemy. Specjalistka zaznacza, że kaloryczność chleba jest jednym z wielu mitów żywieniowych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez @mojadietetyka

Chleb nie taki zły?

Rada, by wyeliminować chleb, pojawia się w wielu dietach. Dietetycy jednak nie są tak jednoznacznie w ocenach. To, czy chleb będzie dla nas produktem, po którym wzrośnie nasza waga, jest kwestią indywidualną. Zależy też od wielu czynników, takich jak rodzaj pieczywa, jego ilość czy pory spożywania. Duże znaczenie ma także nasz stan zdrowia oraz metabolizm.

Większość osób uważa, że gluten zawarty w chlebie powoduje otyłość. Otóż gluten jest białkiem występującym w zbożach, sam w sobie nie jest ani szkodliwy dla zdrowia, ani nie powoduje otyłości.

Jedynie osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu odczuwają po jego spożyciu różne dolegliwości i muszą wykluczyć go z diety. Niestety, w obecnych czasach zapanowała moda na dietę bezglutenową, co jest kompletnie pozbawione sensu – mówiła w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyczka kliniczna Martyna Bednarczyk.

Warto więc wybierać i spożywać pieczywo racjonalnie, nie zapominając, że największe znaczenie ma przede wszystkim to, co położymy na kromkę chleba.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Robienie pizzy na diecie / istockphoto.com

Dieta – jaka jest najlepsza? Żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty” mają odpowiedź

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

dieta ziemniaki

Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

gettyimages.com

Jak powinna wyglądać twoja dieta, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Dietetyczne mity – cz. 2

Dietetyczne mity – cz. 2

Dietetyczne mity – cz. 1

Dietetyczne mity – cz. 1

Dietetyczne pułapki

Poznaj dietetyczne pułapki

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”