Przejdź do treści

Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jak odpowiedziałabyś na pytanie, gdzie ukrywa się cukier? W owocach, batonikach, ciastkach… Okazuje się jednak, że to nie wszystkie „posłodzone” produkty. Na swoim Instagramie przestrzega przed tym dietetyczka Barbara Dąbrowska.

„Wiecie, że jestem ostatnią osobą na tej planecie, która przyczepi się do cukru w owocach, ale cukier w kabanosach doprowadza mnie do cholery! Czytajcie opakowania, bo znajdziecie go w naprawdę zaskakujących produktach!” – tak zaczyna się najnowszy post Barbary Dąbrowskiej, dietetyczki i blogerki prowadzącej stronę barbaradabrowska.pl.

Specjalistka jest też aktywna w sieci, m.in. na swojej grupie „Pozytywna dietetyka”, gdzie walczy ze skutkami stygmatyzacji z powodu masy ciała. Tym razem podjęła temat cukru w produktach, które codziennie spożywamy.

Gdzie ukrywa się cukier?

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Barbara Dąbrowska-Górska (@barbaradabrowska.pl)

„Cukier znajdziemy w mieszankach przypraw, musztardzie, kabanosach, gotowych sosach, chlebie oraz w dosładzanych suszonych owocach” – czytamy w poście.

Alternatywne nazwy, w których ukrywa się cukier

Z postu dietetyczki wynika także, że cukier ukrywa się w produktach pod wieloma innymi nazwami. Jakimi?

Cukier to także:

  • sacharoza/fruktoza/gluktoza/laktoza/maltoza
  • karmel
  • cukier brązowy i trzcinowy
  • słód jęczmienny, syrop słodowy jęczmienny, ekstrakt słodu jęczmiennego
  • syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy
  • syrop klonowy, z agawy, kukurydziany, daktylowy
  • miód
  • zagęszczony sok jabłkowy, winogronowy

Okazuje się więc, że cukier jest… wszędzie. Warto o tym pamiętać następnym razem na zakupach, gdy będziesz wrzucać do koszyka ulubione kabanosy, musztardę czy gotowy sos (bo znowu nie miałaś czasu na ugotowanie sobie obiadu…).

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny a zdrowie – czy warto stosować dietę o niskim IG?

Co to jest sorbitol? Szkodliwość, właściwości, zastosowanie

Czy ksylitol jest dobrą alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego?

Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać?

Po czym rozpoznać „uzależnienie od cukru”? Sygnały, które powinny zwrócić twoją uwagę

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolację – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?