Przejdź do treści

Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować?

Tekst o diecie zupowej, wady i zalety. Na zdjęciu: Miska zupki z nasionami i ziołami - HelloZdrowie
Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować? Ella Olsson/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dieta zupowa w przeciwieństwie do tzw. monodiet nie opiera się na jednym produkcie, jak np. dieta jabłkowa na jabłkach. Jej najważniejszym założeniem jest płynna lub półpłynna konsystencja dań. To właśnie dlatego dieta zupowa, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na różnorodnych zupach. Jakie wady i zalety ma ta dieta odchudzająca?

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska

Dietetyk

Jadłospis diety zupowej

Dieta zupowa stała się popularna za sprawą Moniki Honory, która jedząc zupy straciła ponad 40 kg. Na bazie jej doświadczeń powstał program odchudzający Zupomania, którego bazą jest jadłospis, w którym na każdy z 5 posiłków dziennie jadasz zupy.

Przykładowy jadłospis:

  • śniadanie: zupa owocowa,
  • II śniadanie: zupa krem z pomidorów,
  • obiad: zupa jarzynowa z kaszą gryczaną i gotowaną piersią z kurczaka,
  • podwieczorek: zupa krem z cukinii,
  • kolacja: zupa krem z pomidorów z mozzarellą i pestkami słonecznika.

Opinie osób stosujących dietę zupową wskazują, że taki sposób żywienia zapewnia szybką utratę masy ciała (1-2 kg tygodniowo) bez głodu i liczenia kalorii. Czy rzeczywiście tak jest?

Wady i zalety diety zupowej

Dieta zupowa ma wiele zalet, ale też kilka poważnych wad. Przeczytaj, na co zwrócić uwagę i sprawdź, czy to rozwiązanie dla ciebie.

Zupy są uniwersalne

Zupa to posiłek, który w zależności od użytych składników może zastąpić zarówno obiad jak i kolację. Niektórzy wielbiciele tych dań jadają je także na śniadanie. Pamiętasz zupę owocową z makaronem, którą jadłaś się w dzieciństwie?

Jeśli chcesz przemienić zwykłą zupę warzywną w danie obiadowe, to możesz dodać do niej kaszy, czy ryżu (źródło węglowodanów złożonych), a także kawałki mięsa czy sera np. fety (źródła białka). Baza w postaci bulionu i warzyw dostarczy witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Całość posyp pestkami czy orzechami, dzięki czemu zyskasz dodatkowo tłuszcz, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Na kolację podobną zupę możesz zjeść bez dodatku białkowego, a w ramach II śniadania i podwieczorku wybierz czystą zupę warzywną typu krem bez dodatków.

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Dieta zupowa = jadłospis pełen warzyw

Bazą każdej zupy w tej diecie odchudzającej są warzywa. Jedząc zupy 5 razy dziennie zapewniasz sobie odpowiednią ilość, zróżnicowanych warzyw. Dodatkowo przepisy na zupy są tak różnorodne, że jeśli lubisz gotować i chętnie „kombinujesz” w kuchni, to przez długie miesiące możesz jeść za każdym razem inne zupy.

Zupa to danie lekkostrawne i niskokaloryczne

W diecie zupowej konsystencja dań jest płynna lub półpłynna, a wszystkie (lub prawie wszystkie) składniki są wcześniej ugotowane. Dzięki temu zupy są lekkostrawne i nadają się dla osób, które mają problemy np. z podrażnioną śluzówką przewodu pokarmowego. Dania płynne dość szybko wypełniają żołądek, przez co nie jesteś w stanie zjeść bardzo dużo zupy, bo szybko się najadasz.  Większość zup jest niskokaloryczna, co sprawia, że dieta zupowa zapewnia ujemny bilans kaloryczny (dostarczasz mniej kcal niż potrzebuje twój organizm), co jest warunkiem koniecznym, by chudnąć.

Jesz dużo zup? Jesteś lepiej nawodniona

Dla osób, które nie lubią pić wody lub wciąż o tym zapominają dieta zupowa może być dobrym sposobem, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość płynów. Stosując tą dietę, z samymi zupami dostarczasz sobie około 1500 ml płynów.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Dieta zupowa jest mniej sycąca od diety tradycyjnej

Choć płyn szybko wypełnia żołądek, to niestety równie szybko go opuszcza. Zupy trawione są szybciej i nie zapewniają sytości na długo, co sprawia, że na diecie zupowej możesz być głodna. Większość badań wskazuje, że dania w formie stałej np. grillowana ryba z warzywami i kaszą zaspokajają głód na dłużej niż zupa. Choć w niektórych eksperymentach uzyskiwano sprzeczne rezultaty wskazujące, że zupy sycą w podobnym stopniu. W dużej mierze zależy to od ilości elementów stałych w zupie np. warzyw, makaronu czy innych dodatków.

Gotowanie wielu zup na raz jest kłopotliwe

Czy jesteś w stanie codziennie przygotowywać 5 różnych zup? Część możesz oczywiście ugotować wcześniej i zawekować. Nastaw się jednak na to, że dieta zupowa to mnóstwo dużych garnków rozstawionych po całej kuchni. Zastanów się także, czy twoja rodzina przyłączy się do jedzenia zup, czy też dla nich trzeba będzie przygotować oddzielne posiłki.

Zupy nie sprawdzają się latem

Gdy piszę ten tekst, za oknem jest lato i temperatura 30 stopni Celsjusza. Czy w taki dzień byłabym w stanie zjeść zupę 5 razy dziennie? Nie! Na samą myśl czuję, że się topię, a za chłodnikami nie przepadam. O ile zimą zupy cudnie rozgrzewają, o tyle w ciepłe wiosenne i gorące letnie dni często masz ochotę na dania chłodniejsze.

jelita

Czy warto stosować dietę zupową?

Jeśli rozważasz przejście na dietę zupową, to zastanów się, czy taki sposób żywienia będziesz chciała stosować do końca życia. Szczera odpowiedź na to pytanie pozwala zweryfikować założenia diety, która na pierwszy rzut oka jest kusząca, ale w życiu okazuje się mało praktyczna

Nie oznacza to, że nie można wyciągnąć z diety zupowej tego, co najlepsze dla ciebie. Spróbuj na początek zastąpić zupą jeden posiłek w ciągu dnia. Wypróbuj różne przepisy na zupy, sprawdź, co ci smakuje. Najlepszą porą na zupę jest kolacja. Ugotuj np. zupę brokułową i dodaj do niej 1 jajko na twardo (białko) i łyżkę orzechów włoskich (tłuszcze nienasycone). Z czasem, jeśli plan dnia ci pozwoli możesz też warzywną zupą krem zastąpić np. II śniadanie. Nie musisz tego robić codziennie, wystarczy kilka razy w tygodniu. Pozostałe posiłki jedz w tradycyjnej, stałej formie.

Bibliografia:

  • „Zupomania, czyli schudnij zdrowo z Monią Honory” Moniak Honory, Wydawnictwo Monika Honory
  • „Tylko zupy” Green Fern, Wydawnictwo Buchmann
  • „Soup and satiety” Mattes R. Physiol Behav. 2005 Jan 17;83(5):739-47

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?