Na czym polega dieta niskotłuszczowa i kiedy ją stosować?
Dieta niskotłuszczowa to dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Stosuje się ją m.in. w chorobach wątroby i trzustki oraz przy przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego. Jakie są zasady diety niskotłuszczowej? Co jeść na diecie wątrobowej, a czego unikać? Czy stosowanie jej w celu utraty masy ciała jest bezpieczne? Sprawdź!
Czym jest dieta niskotłuszczowa?
Dieta niskotłuszczowa to sposób żywienia polegający na ograniczeniu podaży tłuszczu do ok. 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie (w zwyczajowej diecie osób zdrowych tłuszcze powinny stanowić 23-35% całkowitego zapotrzebowania kalorycznego). Celem diety jest zmniejszenie dostarczania do organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Dieta o niskiej zawartości tłuszczu działa ochronnie na pęcherzyk żółciowy, drogi żółciowe, wątrobę oraz trzustkę zmniejszając ich aktywność wydzielniczą.
W diecie niskotłuszczowej nie należy całkowicie ograniczać spożycia tłuszczów, gdyż są one cennym składnikiem odżywczym pełniącym w organizmie ważne funkcje. Tłuszcze umożliwiają bowiem wchłanianie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K, stanowią składnik błon komórkowych, ułatwiają przełykanie pokarmu i wpływają na walory smakowe żywności. Tkanka tłuszczowa to magazyn energii, która uwalniana jest w momencie większego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Ponadto amortyzuje ona narządy wewnętrzne, chroni przed utratą ciepła i wydziela ważne substancje zwane adipokinami, które pełnią w organizmie m.in. funkcję regulacyjną.
Jakie są wskazania do diety niskotłuszczowej?
Dieta ubogotłuszczowa powinna być stosowana jedynie w uzasadnionych przypadkach. Przede wszystkim wskazana przy niektórych chorobach, przy których ważna jest poprawa profilu lipidowego. Dietę niskotłuszczową zaleca się w:
- chorobach wątroby: ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości wątroby (tzw. dieta wątrobowa),
- ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki – ze względu na zaburzone trawienie i wchłanianie tłuszczów,
- przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych,
- kamicy pęcherzyka żółciowego,
- wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – w okresie zaostrzenia choroby.
Zasady diety niskotłuszczowej
Podstawową zasadą diety niskotłuszczowej jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, ponieważ to one są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans. Maksymalna ilość spożytych tłuszczów w ciągu doby wynosi 30-50 gramów. Zgodnie z zaleceniami tłuszcze nasycone nie powinny stanowić więcej niż 7% całkowitej dziennej energii, natomiast tłuszcze trans nie więcej niż 1% energii.
W jadłospisie nie powinno natomiast zabraknąć produktów zawierających jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc olejów roślinnych, ryb, nasion i orzechów. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić do 10% energii, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 20% całkowitej energii.
Dieta ubogotłuszczowa powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, musi też pokrywać zapotrzebowanie energetyczne konieczne do utrzymania należnej masy ciała. Głównym źródłem energii w diecie niskotłuszczowej są węglowodany. Dieta niskotłuszczowa jest jednocześnie dietą lekkostrawną, czyli dietą o niskiej zawartości błonnika. Podczas komponowania jadłospisu w diecie niskotłuszczowej nie powinny znaleźć się produkty ciężkostrawne i wzdymające. Potrawy należy przygotowywać technikami gotowania w wodzie i na parze, duszenia bez obsmażania oraz pieczenia.
Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie niskotłuszczowej
Produkty wskazane w diecie niskotłuszczowej to:
- jasne pieczywo,
- kasze: manna, kukurydziana, jęczmienna,
- biały ryż,
- drobne makarony,
- mleko 2% i produkty mleczne: kefir, jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, ser twarogowy chudy i maślanka,
- białko jaj,
- chude mięsa, takie jak wołowina, kurczak, cielęcina czy indyk,
- chude wędliny np. polędwice,
- chude ryby: leszcz, dorsz, sola, sandacz, szczupak i świeży tuńczyk,
- warzywa: marchewka, ziemniaki, buraki, kalafior, szpinak, cukinia i pomidor bez skórki,
- dojrzałe owoce: truskawki, pomarańcze, winogrona bez pestek i skórki, gotowane jabłka, brzoskwinie, morele, przeciery i soki z malin i porzeczek oraz banany,
- tłuszcze roślinne: olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej z pestek winogron i oliwa z oliwek,
- masło i margaryny – tylko w niewielkiej ilości,
- słodycze: cukier, miód, dżemy bez pestek, kompoty oraz kisiele owocowe,
- łagodne przyprawy: koperek, tymianek, majeranek, bazylia i cynamon.
Produkty przeciwwskazane w diecie o niskiej zawartości tłuszczu to:
- tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec słonina, boczek, śmietana czy łój,
- tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęś i kaczka,
- tłuste ryby: węgorz, halibut czy śledź,
- pieczywo pełnoziarniste,
- grube kasze i makarony,
- tłuste mleko, sery żółte, topione oraz feta,
- produkty ciężkostrawne i wzdymające,
- produkty ostro przyprawione,
- żółtko jaj,
- warzywa: kapusta, papryka, cebula, ogórki, rzodkiewka, szczypiorek, groch, fasola i ciecierzyca,
- owoce: gruszki, czereśnie, śliwki, agrest czy owoce suszone,
- ostre przyprawy: pieprz, musztarda i chrzan,
- alkohol,
- mocne kakao oraz czekolada.
Korzyści i zagrożenia diety niskotłuszczowej
Zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczów w diecie może przynieść pewne korzyści zdrowotne, ale też może być szkodliwe. Wszystko zależy od tego, w jakim celu ogranicza się tłuszcze i jak długo stosowana jest taka dieta. Przykładowo niskotłuszczowa „dieta na wątrobę” wspomaga pracę tego narządu i wspiera jego regenerację. Dieta ubogotłuszczowa przy zapaleniu trzustki zmniejsza aktywność wydzielniczą trzustki i odciąża ją.
Racjonalne ograniczenie tłuszczów w codziennym menu powoduje spadek stężenia cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Zmniejszenie spożycia tłuszczów może też pomóc w redukcji masy ciała, pod warunkiem że wprowadzi się także deficyt kaloryczny. Niemniej jednak długotrwałe stosowanie diety niskotłuszczowej w celu utraty masy ciała nie jest wskazane, ponieważ może prowadzić do niedoboru witamin, zaburzeń wchłaniania składników odżywczych w jelitach, a nawet depresji.
Źródła:
- I, Delas, Benefits and hazards of fat-free diets, Trends in Food Science & Technology, 22 (2011) 576-582.
- H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie. 2007.
Zobacz także
„Trzustka to mały śpiący tygrys. Kiedy go obudzimy, może doprowadzić do katastrofy” – mówi prof. Mikołaj Spodaryk
„I z cukrzycą możemy spełniać wszystkie swoje marzenia” – mówi Maja Makowska, Sugar Woman, która trzykrotnie ukończyła zawody IRONMAN
„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Tiktokerzy oszaleli na punkcie odchudzającego napoju, a dietetycy biją na alarm. Czym jest oatzempic?
Jaki wpływ na mózg może mieć post przerywany?
Post przerywany może być szkodliwy. Naukowcy wykazali, że zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
się ten artykuł?