Przejdź do treści

Dieta Montignaca – efekty, zasady i przeciwwskazania

Kobieta mierzy obwód w talii
Dieta Montignaca - efekty odchudzające/istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Chcesz szybko schudnąć? Idealna będzie dieta Montignaca. Efekty diety są spektakularne – dieta odchudza, wpływając jednocześnie w korzystny sposób na zdrowie. Zasady diety Montignaca nie są bardzo skomplikowane, jednak trzeba wiedzieć, jak komponować jadłospis. Jak osiągnąć zadowalające efekty diety Montignaca? Oto garść przydatnych informacji.

 

Zasady diety Montignaca

Jedna z najbezpieczniejszych diet odchudzających to dieta Montignaca. Efekty są bardzo zadowalające, gdyż dieta pozwala na efektywną utratę tkanki tłuszczowej. Dieta odchudzająca i sposób żywienia autorstwa francuskiego lekarza Michaela Montignaca opracowane pod koniec lat 80. XX w. To jedna z pierwszych diet niskoglikemicznych – bazujących na produktach węglowodanowych o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 50), co pozwala ograniczyć wydzielanie insuliny i ułatwia chudnięcie. Jadłospis zawiera wysoki poziom białka, a niski węglowodanów i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Zaleca się jedzenie trzech posiłków dziennie oraz unikanie cukrów prostych i węglowodanów oczyszczonych, zwłaszcza w połączeniu z tłuszczami. Dieta składa się z dwóch faz – pierwsza trwa zwykle od dwóch do kilku miesięcy, aż do utraty nadwagi, a wymaga jedzenia produktów o IG poniżej 35 i odpowiedniego łączenia ich w dozwolone konfiguracje: zestawy węglowodanowo-białkowe i białkowo-tłuszczowe; z powodu tych ograniczeń menu pozostaje niskokaloryczne. Druga faza pozwala na ustabilizowanie masy ciała i polega na trwałej zmianie nawyków żywieniowych; dopuszcza jedzenie produktów o wyższym IG i pewne odstępstwa od reguł fazy I. Uzupełnieniem diety powinna być aktywność fizyczna.

Dieta Montignaca – efekty mogą być spektakularne

Efektem diety Montignaca jest redukcja masy ciała, ale także zauważalna poprawa stanu zdrowia. Spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym sprzyja normalizacji poziomu glukozy i insuliny we krwi, co jest nieocenione w profilaktyce i wspomaganiu leczenia insulinooporności czy cukrzycy. Ograniczenie spożycia węglowodanów prostych może przełożyć się także na spowolnienie procesów starzenia. Jak szybko działa dieta Montignaca? Efekty pojawiają się bardzo szybko – już po miesiącu stosowania diety można stracić kilka kilogramów. Trudno jednoznacznie, ile kilogramów i jak szybko pozwala zgubić dieta Montignaca; efekty zależą m. in. od wyjściowej masy ciała.

W związku z tym, że dieta uczy prawidłowych nawyków żywieniowych, wiele osób poleca dietę Montignaca. Opinie lekarzy są bardzo przychylne. Pozytywnie o efektach diety Montignaca wypowiadają się także osoby, które osobiście doświadczyły jej skuteczności.

Na czym  polega pierwsza faza diety Montignaca?

Za odchudzające efekty diety Montignaca odpowiada faza 1. Jest to bardziej restrykcyjny etap diety, którego czas trwania zależy od ilości nadmiarowych kilogramów. Faza 1 diety Montignaca może trwać do kilku miesięcy, a jej najważniejsze zasady to:

  • spożywanie węglowodanów o indeksie glikemicznym poniżej 35
  • łączenie węglowodanów wyłącznie z tłuszczami lub z białkami
  • śniadanie zawiera węglowodany i niewiele białka, np. owoce z chudym nabiałem
  • obiad jest posiłkiem tłuszczowo – białkowym, np. ryba czy mięso z dodatkiem zielonych warzyw
  • kolacja bazuje na lekkostrawnych produktach, np. zupa jarzynowa.

W pierwszej fazie diety Montignaca można jeść m. in. warzywa (zielone liście, pomidory, bakłażany, kalafior i kapusta, grzyby, ciecierzyca), ryby i mięsa, jaja, masło, jogurty naturalne, sery dojrzewające czy makaron pełnoziarnisty oraz brązowy ryż.

Zasady 2 fazy diety Montignaca

Druga faza diety Montignaca jest mniej restrykcyjna i służy podtrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych, a także utrwaleniu odchudzających efektów diety Montignaca. Może być stosowana przez całe życie, a jej najważniejszą zasadą jest sięganie po węglowodany o IG nie przekraczającym 50. Podobnie jak w fazie 1 – nie ma konieczności liczenia kalorii.

Produkty dozwolone podczas fazy 2 diety Montignaca to te same, które można spożywać w fazie pierwszej, ale lista rozszerzona jest m. in. o awokado, owoce morza, owoce jagodowe, sery kozie i pleśniowe. W tej fazie można pozwolić sobie także na małe odstępstwa i sięgać od czasu do czasu po kieliszek wina. Dzięki temu możliwe jest długotrwałe stosowanie tej fazy diety Montignaca. Efekty odchudzania są podtrzymane, dietę można utrzymać przez wiele lat, gdyż nie jest bardzo restrykcyjna, a dodatkowo – można liczyć na poprawę stanu zdrowia.

Dieta Montignaca – jadłospis dla 1 i 2 fazy diety

Nie wiesz, jak w praktyce wygląda komponowanie jadłospisu w diecie Montignaca? Efekty odchudzania będą zadowalające, gdy będziesz odżywiała się w następujący sposób:

  • Faza 1 diety Montignaca

śniadanie – pełnoziarniste pieczywo z dżemem bezcukrowym

obiad – pełnoziarnisty makaron z sałatką z pomidorów i dressingu jogurtowego i grillowanym kurczakiem

kolacja – ryż brązowy z tuńczykiem i czerwoną fasolą

  • Faza 2 diety Montignaca

śniadanie – pieczywo pełnoziarniste z margaryną i niskotłuszczową konfiturą, kawa z odtłuszczonym mlekiem

obiad – grillowana ryba, sałatka ze szpinaku, pomidorów i sera dojrzewającego, kieliszek wina

kolacja – jajecznica z pomidorami i szpinakiem.

Kto powinien zdecydować się na dietę Montignaca?

Dieta Montignaca sprawdza się u osób, którym łatwo na stałe zrezygnować z produktów słodzonych, wysokoprzetworzonych, pełnotłustego nabiału i nieodtłuszczonych produktów mięsnych, a przy tym znacznie ograniczyć spożycie produktów skrobiowych, m.in. pieczywa i ziemniaków. Po konsultacji lekarskiej dieta może być korzystna dla osób z cukrzycą typu 2 i tych z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL we krwi; zgody lekarza wymaga też stosowanie zaleceń diety MM (faza druga bez odchudzania) w ciąży i podczas karmienia piersią.

Dieta Montignaca – zalety

Dieta Montignaca jest skuteczna i łatwa w stosowaniu, m.in. nie wymaga liczenia kalorii i pozwala jeść do syta. Ułatwia pozbycie się tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z okolic brzucha, i zachowanie niższej masy ciała, m.in. dzięki ograniczeniu apetytu, szczególnie na produkty słodkie i mączne. Urozmaicona zapewnia odpowiednie ilości wszystkich składników odżywczych i stanowi bezpieczny sposób jedzenia w dłuższym terminie. Dzięki stosowaniu drugiej fazy diety Montignaca, efekty utrzymują się przez długi czas, a ryzyko wystąpienia efektu jo – jo jest znikome.

Dieta Montignaca – przeciwwskazania i efekty uboczne

Zalecenia diety dotyczące sposobu łączenia produktów spożywczych mogą wydawać się nienaturalne, a ich wdrożenie wymaga czasu i praktyki. Pierwsza faza diety, w której ogranicza się również wartościowe produkty roślinne, może sprzyjać powstawaniu niedoborów składników odżywczych. Przy długofalowym stosowaniu mało urozmaiconej diety w stylu diety Montignaca może brakować wit. A, D i żelaza wskutek eliminacji nieodtłuszczonego nabiału i czerwonego mięsa. ryzyko to dotyczy jednak mało urozmaiconej, niewłaściwie skomponowanej diety. Ze względu na wysoki poziom białka jest niewskazana dla osób z zaburzeniami pracy nerek i wątroby oraz chorych. Nie jest zalecana dla dzieci i młodzieży.

Bibliografia:

Pogozelski W. i in., The metabolic effects of low – carbohydrate diets and incorporation into a biochemistry course; Biochemistry and Molecular Biology Education, 2006, Nov

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado