Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła
Hormony tarczycy wpływają na cały organizm, a rozchwiane mogą doprowadzić m.in. do niepłodności, łysienia, otyłości, arytmii i depresji. Wiele osób stara się ustrzec przed skutkami tej choroby nie tylko odpowiednim leczeniem, ale i dietą. Jest to dobry kierunek, niestety przez zbytnią przezorność można popełnić wiele błędów, które niekorzystnie odbiją się na zdrowiu. Jakie są to błędy? Pisze o nich dyplomowana dietetyczka Anna Reguła.
W Internecie jest mnóstwo porad, co zrobić, by wspomóc organizm z chorą tarczycą. Nie trudno natknąć się także na magiczne diety, które mają moc uzdrowienia z choroby. Nie dajmy się oszukać, chorej tarczycy nie da się wyleczyć całkowicie, a i sama choroba jest nieprzewidywalna i zależna od wielu czynników. Szacuje się, że na problemy z tarczycą cierpi aż 300 mln ludzi na świecie. Wiele z tych osób stara się leczyć na własną rękę, włączając lub eliminując ze swojego jadłospisu produkty, które „przecież komuś innemu pomogły”. Niestety to tak nie działa. Każdy organizm jest inny, a stosując bez konsultacji lekarskiej i odpowiednich badań nieodpowiednie diety, możemy sobie jedynie zaszkodzić. Problem ten postanowiła poruszyć na swoim koncie na Instagramie dyplomowana dietetyczka Anna Reguła, która w mediach społecznościowych dzieli się swoją wiedzą. Jej profil „niekoniecznie_dietetycznie” śledzi już ponad 86 tys. osób.
Choroby tarczycy – dieta
Dietetyczka w swoim wpisie wymieniła najczęściej popełniane błędy u pacjentów z chorobami tarczycy. Są to:
➡️ Odgórna eliminacja glutenu - rozwinięcie tematu diety bezglutenowej w Hashimoto znajduje się na moim Facebooku Anna Reguła Dietetyka,
➡️ Odgórna eliminacja nabiału bez odpowiedniej diagnostyki nietolerancji laktozy lub alergii na białka mleka krowiego (brak oficjalnych rekomendacji w tym temacie),
➡️ Zero warzyw kapustnych lub psiankowatych ze względu na goitrogeny - niszczone są one w trakcie gotowania bez przykrywki (o ok. 30-40 %). Żeby faktycznie wykazać efekt goitrogenny ilość zjedzonych warzyw musiałaby być skrajnie duża,
➡️ Stosowanie protokołu autoimmunologicznego (zazwyczaj na własną rękę),
➡️ Brak odpowiedniej ilości snu, odpoczynku oraz nieodpowiednio dobrane treningi.
Istotnym elementem leczenia bez wątpienia jest dieta, która może łagodzić objawy choroby. Powinna być ona przede wszystkim dobrze ułożona i zbilansowana. Dietetyczka wymieniła także dodatkowe, lecz bardzo istotne zalecenia z punktu widzenia dietetyczki:
Choroby tarczycy – błędy
➡️Soja będzie produktem niepożądanym tylko w momencie spożywania jej w nadmiarze
➡️Wolotwórcze działanie produktów jest tym wyższe, im mniejsza jest podaż jodu, dlatego ważna jest jego ilość w diecie
Nie zapominajmy, że dieta powinna być indywidualna i dostosowana do naszego organizmu i występującej jednostki chorobowej. Ważne, aby była dobrze zbilansowana i połączona z odpowiednio dobranym leczeniem. Najlepiej zgłosić się po pomoc do specjalisty i wykonać testy, w celu sprawdzenia, czy jesteśmy uczuleni na wyżej wymienione produkty. Eliminując je z diety bez odpowiedniej konsultacji możemy zaostrzyć chorobę lub sprawić sobie nową.
Polecamy
Leczenie Hashimoto – sprawdź, jak wygląda i ile trwa terapia
Niedoczynność tarczycy – dieta. Co jeść podczas choroby?
Nie jest lekarzem, ale udziela porad medycznych na TikToku. Rzecznik Praw Pacjenta złożył zawiadomienie w sprawie pseudomedyka
Dieta przy nadczynności tarczycy, która łagodzi objawy. Co jeść?
się ten artykuł?