3 min.
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Dynia nie lubi chłodu lodówki / Zdjęcie: iStock
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
05.08.2022
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
05.08.2022
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska
Indianie uważali dynię za świętą roślinę. Dziś doceniane są jej naturalne moce – pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Ekoaktywistka wyjaśnia, jak i gdzie powinniśmy przechowywać dynię, by jak najdłużej zachowała swoje właściwości. Lodówka to nie jest dobry pomysł!
Spis treści
Dynia – właściwości zdrowotne
Dynia, jak pisze Sylwia Majcher, dzięki zawartości witaminy A korzystnie wpływa na wzrok i kondycję skóry.
„Przecier z dyni łagodzi problemy żołądkowe, usprawnia przemianę materii. Miąższ dyni łagodzi zaparcia. Obecna w dyni kukurbitacyna skutecznie walczy z pasożytami, które pojawiają się w układzie pokarmowym” – tłumaczy blogerka.
Kukurbitacyna znajduje się tuż pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. To ona nadaje pestkom gorzki smak.
Z wpisu Sylwii Majcher dowiadujemy się również, że pestki dyni są afrodyzjakiem. „Dobrze wpływają na potencję” – pisze autorka.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czy dynię można jeść na surowo?
Dynia jest lekkostrawna, a sposobów na to, jak ją wykorzystać, jest sporo. Można ją gotować, piec, smażyć, dusić, a także jeść na surowo. Sylwia Majcher wymienia konkretne odmiany, które możemy jeść bez obróbki termicznej. Należą do nich: piżmowa, pienna lunga, muscat de Provence. Ze skórką z kolei możemy jeść dynię:
- hokkaido,
- piżmową,
- delicata,
- mandarynkową.
Jak przechowywać dynię?
Dyni w całości, podobnie jak arbuza nie przechowujemy w lodówce. „Nie lubi chłodu lodówki. Najlepiej trzymać ją w ciemnym i przewiewnym miejscu, ułożoną ogonkiem do dołu” – tłumaczy Sylwia Majcher.
Dopiero po przekrojeniu i zawinięciu w folię spożywczą możemy włożyć dynię do lodówki i przechowywać przez 4-5 dni. Obraną ze skórki, bez pestek i w kawałkach możemy też mrozić nawet do 5 miesięcy.
Najlepiej, jak podpowiada autorka wpisu, zrobić z dyni uniwersalną pulpę, która potem przyda się do bułek, dżemów, ciast, placków czy kawy.
„Wystarczy umyte, obrane i pokrojone kawałki dyni przełożyć do garnka, zalać wodą, przykryć i gotować 15 minut. Potem przecedzić (wodę wykorzystać do koktajlu), rozpadającą się dynię zmiksować blenderem i gładki mus przełożyć do słoika. W lodówce pulpa wytrzyma do 5 dni, w zamrażarce pół roku” – czytamy.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, ekoaktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Prześlij artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022