Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
się ten artykuł?
Indianie uważali dynię za świętą roślinę. Dziś doceniane są jej naturalne moce – pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Ekoaktywistka wyjaśnia, jak i gdzie powinniśmy przechowywać dynię, by jak najdłużej zachowała swoje właściwości. Lodówka to nie jest dobry pomysł!
Dynia – właściwości zdrowotne
Dynia, jak pisze Sylwia Majcher, dzięki zawartości witaminy A korzystnie wpływa na wzrok i kondycję skóry.
„Przecier z dyni łagodzi problemy żołądkowe, usprawnia przemianę materii. Miąższ dyni łagodzi zaparcia. Obecna w dyni kukurbitacyna skutecznie walczy z pasożytami, które pojawiają się w układzie pokarmowym” – tłumaczy blogerka.
Kukurbitacyna znajduje się tuż pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. To ona nadaje pestkom gorzki smak.
Z wpisu Sylwii Majcher dowiadujemy się również, że pestki dyni są afrodyzjakiem. „Dobrze wpływają na potencję” – pisze autorka.
Czy dynię można jeść na surowo?
Dynia jest lekkostrawna, a sposobów na to, jak ją wykorzystać, jest sporo. Można ją gotować, piec, smażyć, dusić, a także jeść na surowo. Sylwia Majcher wymienia konkretne odmiany, które możemy jeść bez obróbki termicznej. Należą do nich: piżmowa, pienna lunga, muscat de Provence. Ze skórką z kolei możemy jeść dynię:
- hokkaido,
- piżmową,
- delicata,
- mandarynkową.
Jak przechowywać dynię?
Dyni w całości, podobnie jak arbuza nie przechowujemy w lodówce. „Nie lubi chłodu lodówki. Najlepiej trzymać ją w ciemnym i przewiewnym miejscu, ułożoną ogonkiem do dołu” – tłumaczy Sylwia Majcher.
Dopiero po przekrojeniu i zawinięciu w folię spożywczą możemy włożyć dynię do lodówki i przechowywać przez 4-5 dni. Obraną ze skórki, bez pestek i w kawałkach możemy też mrozić nawet do 5 miesięcy.
Najlepiej, jak podpowiada autorka wpisu, zrobić z dyni uniwersalną pulpę, która potem przyda się do bułek, dżemów, ciast, placków czy kawy.
„Wystarczy umyte, obrane i pokrojone kawałki dyni przełożyć do garnka, zalać wodą, przykryć i gotować 15 minut. Potem przecedzić (wodę wykorzystać do koktajlu), rozpadającą się dynię zmiksować blenderem i gładki mus przełożyć do słoika. W lodówce pulpa wytrzyma do 5 dni, w zamrażarce pół roku” – czytamy.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, ekoaktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.