Przejdź do treści

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

Squared One/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Gdzie położyć jajka? Przecież ostatnio ktoś mi mówił, że na drzwiach od lodówki nie wolno! A warzywa? Czy w dolnej szufladzie nie zepsują się zbyt szybko? I czy w końcu można je trzymać obok owoców czy nie? Kinga Paruzel postanowiła to wyjaśnić raz na zawsze.

Kinga Paruzel jest finalistką pierwszej polskiej edycji kulinarnego show „MasterChef”. Od lat prowadzi swojego bloga kulinarnego, a jej konto na Instagramie śledzi niemal 50 tys. obserwujących.

„Chcąc nie marnować żywności, należy ją dobrze przechowywać! Chcąc dobrze się odżywiać, warto kupować pełnowartościowe produkty!” – napisała w ostatnim swoim poście blogerka.

Kobieta podpiera się łokciami i myśłi na podłodze w łazience. Wszędzie jest rozrzucone pranie.

Tym samym wywołała prawdziwą lawinę komentarzy.

„Czy kolejność rzeczy na półkach jest zależna od tego, czy zamrażalnik jest na górze, czy na dole?”, „Czy dobrze widzę, że szparagi przechowujesz w wodzie?”, „A co, jeśli nie je się mięsa i nabiału? Jak moja lodówka powinna wyglądać w środku”? – pytają użytkownicy.

„Pomocna jest zasada odpowiedniego ustawiania produktów w lodówce, czyli na tyle lodówki wykładamy produkty, których termin do spożycia jest najdłuższy. Te produkty, które należy zjeść w pierwszej kolejności wykładamy na przód” – proponuje blogerka.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Chcąc nie marnować żywność, należy ją dobrze przechowywać! Chcąc dobrze się odżywiać, warto kupować pełnowartościowe produkty! Dziś pokazuję Wam moją lodówkę, w której przede wszystkim jest mnóstwo zieleni💚, warzyw🥬 i owców 🍓z #ryneczekLidla Lodówka – to idealne miejsce dla wielu plonów jednak, aby cieszyć się ich smakiem dłużej, należy odpowiednio je przechowywać. Zobaczcie kolejne zdjęcie, a poznacie zasadę rozmieszania produktów w lodówce. (przesuń palcem po zdjęciu👆) Pomocna jest też zasada odpowiedniego ustawiania produktów w lodówce, czyli ➡️na tyle lodówki wykładamy produkty, których termin do spożycia jest najdłuższy. ➡️Te produkty, które należy zjeść w pierwszej kolejności wykładamy na przód. W moim BIO w pliku 🔝 💛 DO POBRANIA💛 można pobrać: • pliki do druku na lodówkę, w których opisujemy co w niej jest i do, kiedy należy spożyć🔝 • NOWY 🆕plik do zapisania w telefonie lub wydruku na lodówce, z którego dowiecie się jak rozmieszczać daną grupę produktów w lodówce ⬇️⬇️⬇️ Ps. Z doświadczenia!!! Wchodząc do @lidlpolska swoje kroki kieruję w stronę #RyneczekLidla i przede wszystkim kupuję warzywa 🥬i owoce 🍓– to gwarancja tego, że w mojej diecie przede wszystkim rządzą witaminy!!!!💪🤩 Ps 2. Jestem ciekawa, co jest w Twojej lodówce? Czy we właściwy sposób przechowujesz produkty? #kingaparuzel #odpolskiegodostawcy #biozLidla #zerowaste #bycieodpowiedzialnymzoobowiązuje

Post udostępniony przez 🍀𝙺𝙸𝙽𝙶𝙰 𝙿𝙰𝚁𝚄𝚉𝙴𝙻 🇵🇱 (@kingaparuzel)

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Zasady przechowywania żywności w lodówce

Co jeszcze proponuje Kinga Paruzel?

  1. W lodówce nie trzymaj bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku.
  2. Nie kupuj zbyt wielu produktów na raz – powietrze w lodówce powinno krążyć, by żywność była optymalnie ochładzana.
  3. Do lodówki nie wkładaj jeszcze ciepłych potraw.
  4. Surowe mięso czy wędliny kładź na talerzu lub w odpowiednim pojemniku.
  5. Nie mieszaj warzyw z owocami.

Co jest jeszcze ważne? Na górnej półce trzymaj nabiał, sery, masło, jajka i jogurty. Na środkowej – wędliny, gotowe potrawy, resztki. Niżej znajdzie się miejsce dla surowego mięsa i ryb. Na samym dole lodówki powinniśmy natomiast przechowywać owoce oraz warzywa.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”