Przejdź do treści

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

Squared One/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Gdzie położyć jajka? Przecież ostatnio ktoś mi mówił, że na drzwiach od lodówki nie wolno! A warzywa? Czy w dolnej szufladzie nie zepsują się zbyt szybko? I czy w końcu można je trzymać obok owoców czy nie? Kinga Paruzel postanowiła to wyjaśnić raz na zawsze.

Kinga Paruzel jest finalistką pierwszej polskiej edycji kulinarnego show „MasterChef”. Od lat prowadzi swojego bloga kulinarnego, a jej konto na Instagramie śledzi niemal 50 tys. obserwujących.

„Chcąc nie marnować żywności, należy ją dobrze przechowywać! Chcąc dobrze się odżywiać, warto kupować pełnowartościowe produkty!” – napisała w ostatnim swoim poście blogerka.

Kobieta podpiera się łokciami i myśłi na podłodze w łazience. Wszędzie jest rozrzucone pranie.

Tym samym wywołała prawdziwą lawinę komentarzy.

„Czy kolejność rzeczy na półkach jest zależna od tego, czy zamrażalnik jest na górze, czy na dole?”, „Czy dobrze widzę, że szparagi przechowujesz w wodzie?”, „A co, jeśli nie je się mięsa i nabiału? Jak moja lodówka powinna wyglądać w środku”? – pytają użytkownicy.

„Pomocna jest zasada odpowiedniego ustawiania produktów w lodówce, czyli na tyle lodówki wykładamy produkty, których termin do spożycia jest najdłuższy. Te produkty, które należy zjeść w pierwszej kolejności wykładamy na przód” – proponuje blogerka.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Chcąc nie marnować żywność, należy ją dobrze przechowywać! Chcąc dobrze się odżywiać, warto kupować pełnowartościowe produkty! Dziś pokazuję Wam moją lodówkę, w której przede wszystkim jest mnóstwo zieleni?, warzyw? i owców ?z #ryneczekLidla Lodówka – to idealne miejsce dla wielu plonów jednak, aby cieszyć się ich smakiem dłużej, należy odpowiednio je przechowywać. Zobaczcie kolejne zdjęcie, a poznacie zasadę rozmieszania produktów w lodówce. (przesuń palcem po zdjęciu?) Pomocna jest też zasada odpowiedniego ustawiania produktów w lodówce, czyli ➡️na tyle lodówki wykładamy produkty, których termin do spożycia jest najdłuższy. ➡️Te produkty, które należy zjeść w pierwszej kolejności wykładamy na przód. W moim BIO w pliku ? ? DO POBRANIA? można pobrać: • pliki do druku na lodówkę, w których opisujemy co w niej jest i do, kiedy należy spożyć? • NOWY ?plik do zapisania w telefonie lub wydruku na lodówce, z którego dowiecie się jak rozmieszczać daną grupę produktów w lodówce ⬇️⬇️⬇️ Ps. Z doświadczenia!!! Wchodząc do @lidlpolska swoje kroki kieruję w stronę #RyneczekLidla i przede wszystkim kupuję warzywa ?i owoce ?– to gwarancja tego, że w mojej diecie przede wszystkim rządzą witaminy!!!!?? Ps 2. Jestem ciekawa, co jest w Twojej lodówce? Czy we właściwy sposób przechowujesz produkty? #kingaparuzel #odpolskiegodostawcy #biozLidla #zerowaste #bycieodpowiedzialnymzoobowiązuje

Post udostępniony przez ?????? ??????? ?? (@kingaparuzel)

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zasady przechowywania żywności w lodówce

Co jeszcze proponuje Kinga Paruzel?

  1. W lodówce nie trzymaj bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku.
  2. Nie kupuj zbyt wielu produktów na raz – powietrze w lodówce powinno krążyć, by żywność była optymalnie ochładzana.
  3. Do lodówki nie wkładaj jeszcze ciepłych potraw.
  4. Surowe mięso czy wędliny kładź na talerzu lub w odpowiednim pojemniku.
  5. Nie mieszaj warzyw z owocami.

Co jest jeszcze ważne? Na górnej półce trzymaj nabiał, sery, masło, jajka i jogurty. Na środkowej – wędliny, gotowe potrawy, resztki. Niżej znajdzie się miejsce dla surowego mięsa i ryb. Na samym dole lodówki powinniśmy natomiast przechowywać owoce oraz warzywa.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×