Przejdź do treści

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

Squared One/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Gdzie położyć jajka? Przecież ostatnio ktoś mi mówił, że na drzwiach od lodówki nie wolno! A warzywa? Czy w dolnej szufladzie nie zepsują się zbyt szybko? I czy w końcu można je trzymać obok owoców czy nie? Kinga Paruzel postanowiła to wyjaśnić raz na zawsze.

Kinga Paruzel jest finalistką pierwszej polskiej edycji kulinarnego show „MasterChef”. Od lat prowadzi swojego bloga kulinarnego, a jej konto na Instagramie śledzi niemal 50 tys. obserwujących.

„Chcąc nie marnować żywności, należy ją dobrze przechowywać! Chcąc dobrze się odżywiać, warto kupować pełnowartościowe produkty!” – napisała w ostatnim swoim poście blogerka.

Kobieta podpiera się łokciami i myśłi na podłodze w łazience. Wszędzie jest rozrzucone pranie.

Tym samym wywołała prawdziwą lawinę komentarzy.

„Czy kolejność rzeczy na półkach jest zależna od tego, czy zamrażalnik jest na górze, czy na dole?”, „Czy dobrze widzę, że szparagi przechowujesz w wodzie?”, „A co, jeśli nie je się mięsa i nabiału? Jak moja lodówka powinna wyglądać w środku”? – pytają użytkownicy.

„Pomocna jest zasada odpowiedniego ustawiania produktów w lodówce, czyli na tyle lodówki wykładamy produkty, których termin do spożycia jest najdłuższy. Te produkty, które należy zjeść w pierwszej kolejności wykładamy na przód” – proponuje blogerka.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Chcąc nie marnować żywność, należy ją dobrze przechowywać! Chcąc dobrze się odżywiać, warto kupować pełnowartościowe produkty! Dziś pokazuję Wam moją lodówkę, w której przede wszystkim jest mnóstwo zieleni?, warzyw? i owców ?z #ryneczekLidla Lodówka – to idealne miejsce dla wielu plonów jednak, aby cieszyć się ich smakiem dłużej, należy odpowiednio je przechowywać. Zobaczcie kolejne zdjęcie, a poznacie zasadę rozmieszania produktów w lodówce. (przesuń palcem po zdjęciu?) Pomocna jest też zasada odpowiedniego ustawiania produktów w lodówce, czyli ➡️na tyle lodówki wykładamy produkty, których termin do spożycia jest najdłuższy. ➡️Te produkty, które należy zjeść w pierwszej kolejności wykładamy na przód. W moim BIO w pliku ? ? DO POBRANIA? można pobrać: • pliki do druku na lodówkę, w których opisujemy co w niej jest i do, kiedy należy spożyć? • NOWY ?plik do zapisania w telefonie lub wydruku na lodówce, z którego dowiecie się jak rozmieszczać daną grupę produktów w lodówce ⬇️⬇️⬇️ Ps. Z doświadczenia!!! Wchodząc do @lidlpolska swoje kroki kieruję w stronę #RyneczekLidla i przede wszystkim kupuję warzywa ?i owoce ?– to gwarancja tego, że w mojej diecie przede wszystkim rządzą witaminy!!!!?? Ps 2. Jestem ciekawa, co jest w Twojej lodówce? Czy we właściwy sposób przechowujesz produkty? #kingaparuzel #odpolskiegodostawcy #biozLidla #zerowaste #bycieodpowiedzialnymzoobowiązuje

Post udostępniony przez ?????? ??????? ?? (@kingaparuzel)

Zasady przechowywania żywności w lodówce

Co jeszcze proponuje Kinga Paruzel?

  1. W lodówce nie trzymaj bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku.
  2. Nie kupuj zbyt wielu produktów na raz – powietrze w lodówce powinno krążyć, by żywność była optymalnie ochładzana.
  3. Do lodówki nie wkładaj jeszcze ciepłych potraw.
  4. Surowe mięso czy wędliny kładź na talerzu lub w odpowiednim pojemniku.
  5. Nie mieszaj warzyw z owocami.

Co jest jeszcze ważne? Na górnej półce trzymaj nabiał, sery, masło, jajka i jogurty. Na środkowej – wędliny, gotowe potrawy, resztki. Niżej znajdzie się miejsce dla surowego mięsa i ryb. Na samym dole lodówki powinniśmy natomiast przechowywać owoce oraz warzywa.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać