Przejdź do treści

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Woman putting container with frozen mixed vegetables to refrigerator
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

O prawidłowym zamrażaniu żywności mówi się wiele. Mniej o tym, jak ją prawidłowo odmrażać. A to jest przecież równie ważne, jeśli nie chcemy zaszkodzić swojemu zdrowiu. Kilka przydatnych wskazówek w swoim ostatnim poście podsuwa Jagna Niedzielska – kucharka, propagatorka idei zero waste i autorka książki „Bez resztek”.

Czym grozi nieprawidłowe odmrażanie żywności?

„Zimno pochodzące z zamrażalnika chroni żywność przed zepsuciem. Uwaga, moi drodzy, teraz mam dla was bardzo ważną informację. Przy okazji pisania mojej książki jestem w kontakcie z panią mikrobiolog, która uczula nas wszystkich na odmrażanie żywności” – pisze na swoim profilu na Instagramie Jagna Niedzielska.

I dodaje, że odpowiednie odmrażanie jest tak samo ważne jak to, w jaki sposób i jak długo mrozimy żywność. Skutki nieprawidłowego rozmrażania żywności mogą być opłakane…

„Nieprawidłowe rozmrażanie produktów może powodować namnażanie się bakterii, rozwój grzybów oraz pleśni. W konsekwencji wpływa to na układ pokarmowy, powodując np. biegunki, zatrucia, bóle brzucha, etc.” – podkreśla Niedzielska.

Co warto wiedzieć, zanim rozmrozimy zamrożone produkty? Jak się okazuje, nie każdy produkt rozmrażamy tak samo. Sprawdź, co i w jaki sposób rozmrażać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

mrożonki

Rozmrażanie owoców i warzyw

Jak wyjaśnia Jagna Niedzielska, jeśli owoce i warzywa były myte przed zamrożeniem (a tak powinno być), produkty te można użyć bezpośrednio zamrożone – na przykład wrzucając zamrożone warzywa:

  • do gotującej się wody,
  • do bulionu na zupę,
  • na patelnię.

„Jeśli chcemy użyć rozmrożonych warzyw lub owoców, np. do deseru, należy je odmrażać w lodówce. Natomiast po pełnym odmrożeniu należy je niezwłocznie wykorzystać, a nie zostawić na kilka dni w lodówce na pastwę losu” – podkreśla Niedzielska. 

Rozmrażanie ciast, mięsa i potraw

Często w naszym zamrażarkach jest o wiele więcej produktów niż tylko owoce i warzywa. Niejednokrotnie, żeby zaoszczędzić trochę czasu, mrozimy tak naprawdę wszystko! Tylko pytanie, jak to później rozmrozić i czy warto się przy tym śpieszyć? Wyjaśnia Jagna Niedzielska.

  1. Rozmrażanie ciast – ciasto na pizzę, pierogi i inne drożdżowe ciasta należy rozmrażać w lodówce.
  2. Rozmrażanie mięsa – należy je rozmrażać w lodówce, ale mięso nie może leżeć w sokach, dlatego najlepiej umieścić je na rondelku albo sitku, a naczynie to na talerzyku.
  3. Rozmrażanie potraw – takie dania jak pierogi, leniwe, kopytka, pyzy rozmrażamy, wrzucając bezpośrednio do wrzątku lub gotując na parze. Natomiast zupy, gulasze, bigosy oraz sosy możemy rozmrozić bezpośrednio podgrzewając – radzi Niedzielska.

„Jeśli nie jesteś pewien, co zrobić ze swoimi produktami pamiętaj, że najbezpieczniej rozmrażać żywność w warunkach chłodniczych, czyli w lodówce” – podkreśla.

Być może nie jest to najszybszy sposób, ale za to oszczędzisz sobie problemów zdrowotnych! Jeśli więc do tej pory rozmrażałaś mięso czy chleb w warunkach pokojowych, to więcej nie popełniaj tego błędu. 

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska to kucharka, propagatorka idei zero waste i autorka książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 24 tysiące osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Wilcza jagoda – zatrucie może być problemem, ale są też preparaty na jej bazie

Wilcza jagoda – zatrucie może być problemem, ale są też preparaty na jej bazie

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Mrożone warzywa

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

5 największych kuchennych mitów

×