Przejdź do treści

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Mrożonki
Jak odmrażać żywność?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

O prawidłowym zamrażaniu żywności mówi się wiele. Mniej o tym, jak ją prawidłowo odmrażać. A to jest przecież równie ważne, jeśli nie chcemy zaszkodzić swojemu zdrowiu. Kilka przydatnych wskazówek w swoim ostatnim poście podsuwa Jagna Niedzielska – kucharka, propagatorka idei zero waste i autorka książki „Bez resztek”.

Czym grozi nieprawidłowe odmrażanie żywności?

„Zimno pochodzące z zamrażalnika chroni żywność przed zepsuciem. Uwaga, moi drodzy, teraz mam dla was bardzo ważną informację. Przy okazji pisania mojej książki jestem w kontakcie z panią mikrobiolog, która uczula nas wszystkich na odmrażanie żywności” – pisze na swoim profilu na Instagramie Jagna Niedzielska.

I dodaje, że odpowiednie odmrażanie jest tak samo ważne jak to, w jaki sposób i jak długo mrozimy żywność. Skutki nieprawidłowego rozmrażania żywności mogą być opłakane…

„Nieprawidłowe rozmrażanie produktów może powodować namnażanie się bakterii, rozwój grzybów oraz pleśni. W konsekwencji wpływa to na układ pokarmowy, powodując np. biegunki, zatrucia, bóle brzucha, etc.” – podkreśla Niedzielska.

Co warto wiedzieć, zanim rozmrozimy zamrożone produkty? Jak się okazuje, nie każdy produkt rozmrażamy tak samo. Sprawdź, co i w jaki sposób rozmrażać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
Odporność
Bloxin Żel do jamy ustnej w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Energia
Oryal After Party, 18 tabletek
35,97 zł
mrożonki

Rozmrażanie owoców i warzyw

Jak wyjaśnia Jagna Niedzielska, jeśli owoce i warzywa były myte przed zamrożeniem (a tak powinno być), produkty te można użyć bezpośrednio zamrożone – na przykład wrzucając zamrożone warzywa:

  • do gotującej się wody,
  • do bulionu na zupę,
  • na patelnię.

„Jeśli chcemy użyć rozmrożonych warzyw lub owoców, np. do deseru, należy je odmrażać w lodówce. Natomiast po pełnym odmrożeniu należy je niezwłocznie wykorzystać, a nie zostawić na kilka dni w lodówce na pastwę losu” – podkreśla Niedzielska. 

Rozmrażanie ciast, mięsa i potraw

Często w naszym zamrażarkach jest o wiele więcej produktów niż tylko owoce i warzywa. Niejednokrotnie, żeby zaoszczędzić trochę czasu, mrozimy tak naprawdę wszystko! Tylko pytanie, jak to później rozmrozić i czy warto się przy tym śpieszyć? Wyjaśnia Jagna Niedzielska.

  1. Rozmrażanie ciast – ciasto na pizzę, pierogi i inne drożdżowe ciasta należy rozmrażać w lodówce.
  2. Rozmrażanie mięsa – należy je rozmrażać w lodówce, ale mięso nie może leżeć w sokach, dlatego najlepiej umieścić je na rondelku albo sitku, a naczynie to na talerzyku.
  3. Rozmrażanie potraw – takie dania jak pierogi, leniwe, kopytka, pyzy rozmrażamy, wrzucając bezpośrednio do wrzątku lub gotując na parze. Natomiast zupy, gulasze, bigosy oraz sosy możemy rozmrozić bezpośrednio podgrzewając – radzi Niedzielska.

„Jeśli nie jesteś pewien, co zrobić ze swoimi produktami pamiętaj, że najbezpieczniej rozmrażać żywność w warunkach chłodniczych, czyli w lodówce” – podkreśla.

Być może nie jest to najszybszy sposób, ale za to oszczędzisz sobie problemów zdrowotnych! Jeśli więc do tej pory rozmrażałaś mięso czy chleb w warunkach pokojowych, to więcej nie popełniaj tego błędu. 

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska to kucharka, propagatorka idei zero waste i autorka książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 24 tysiące osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Glifosat – co to jest i jak go usunąć? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają herbicydy?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

×