Przejdź do treści

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Mrożonki
Jak odmrażać żywność?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

O prawidłowym zamrażaniu żywności mówi się wiele. Mniej o tym, jak ją prawidłowo odmrażać. A to jest przecież równie ważne, jeśli nie chcemy zaszkodzić swojemu zdrowiu. Kilka przydatnych wskazówek w swoim ostatnim poście podsuwa Jagna Niedzielska – kucharka, propagatorka idei zero waste i autorka książki „Bez resztek”.

Czym grozi nieprawidłowe odmrażanie żywności?

„Zimno pochodzące z zamrażalnika chroni żywność przed zepsuciem. Uwaga, moi drodzy, teraz mam dla was bardzo ważną informację. Przy okazji pisania mojej książki jestem w kontakcie z panią mikrobiolog, która uczula nas wszystkich na odmrażanie żywności” – pisze na swoim profilu na Instagramie Jagna Niedzielska.

I dodaje, że odpowiednie odmrażanie jest tak samo ważne jak to, w jaki sposób i jak długo mrozimy żywność. Skutki nieprawidłowego rozmrażania żywności mogą być opłakane…

„Nieprawidłowe rozmrażanie produktów może powodować namnażanie się bakterii, rozwój grzybów oraz pleśni. W konsekwencji wpływa to na układ pokarmowy, powodując np. biegunki, zatrucia, bóle brzucha, etc.” – podkreśla Niedzielska.

Co warto wiedzieć, zanim rozmrozimy zamrożone produkty? Jak się okazuje, nie każdy produkt rozmrażamy tak samo. Sprawdź, co i w jaki sposób rozmrażać.

mrożonki

Rozmrażanie owoców i warzyw

Jak wyjaśnia Jagna Niedzielska, jeśli owoce i warzywa były myte przed zamrożeniem (a tak powinno być), produkty te można użyć bezpośrednio zamrożone – na przykład wrzucając zamrożone warzywa:

  • do gotującej się wody,
  • do bulionu na zupę,
  • na patelnię.

„Jeśli chcemy użyć rozmrożonych warzyw lub owoców, np. do deseru, należy je odmrażać w lodówce. Natomiast po pełnym odmrożeniu należy je niezwłocznie wykorzystać, a nie zostawić na kilka dni w lodówce na pastwę losu” – podkreśla Niedzielska. 

Rozmrażanie ciast, mięsa i potraw

Często w naszym zamrażarkach jest o wiele więcej produktów niż tylko owoce i warzywa. Niejednokrotnie, żeby zaoszczędzić trochę czasu, mrozimy tak naprawdę wszystko! Tylko pytanie, jak to później rozmrozić i czy warto się przy tym śpieszyć? Wyjaśnia Jagna Niedzielska.

  1. Rozmrażanie ciast – ciasto na pizzę, pierogi i inne drożdżowe ciasta należy rozmrażać w lodówce.
  2. Rozmrażanie mięsa – należy je rozmrażać w lodówce, ale mięso nie może leżeć w sokach, dlatego najlepiej umieścić je na rondelku albo sitku, a naczynie to na talerzyku.
  3. Rozmrażanie potraw – takie dania jak pierogi, leniwe, kopytka, pyzy rozmrażamy, wrzucając bezpośrednio do wrzątku lub gotując na parze. Natomiast zupy, gulasze, bigosy oraz sosy możemy rozmrozić bezpośrednio podgrzewając – radzi Niedzielska.

„Jeśli nie jesteś pewien, co zrobić ze swoimi produktami pamiętaj, że najbezpieczniej rozmrażać żywność w warunkach chłodniczych, czyli w lodówce” – podkreśla.

Być może nie jest to najszybszy sposób, ale za to oszczędzisz sobie problemów zdrowotnych! Jeśli więc do tej pory rozmrażałaś mięso czy chleb w warunkach pokojowych, to więcej nie popełniaj tego błędu. 

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska to kucharka, propagatorka idei zero waste i autorka książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 24 tysiące osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: