Przejdź do treści

Masz Hashimoto albo problemy jelitowe? Ogranicz w swojej diecie pomidory

Czy można jeść pomidory w Hashimoto?
Czy można jeść pomidory w Hashimoto? / Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Niektóre warzywa mogą w Hashimoto szkodzić, szczególnie jeśli masz problemy jelitowe, np. SIBO albo dysbiozę lub problemy z trawieniem czy żołądkiem. I tak jest w przypadku pomidorów – piszą ekspertki z profilu Ogarnij Hashimoto. Dlaczego te popularne warzywa nie są zalecane osobom z Hashimoto?

Pomidory – zdrowe, ale nie dla każdego

Pomidory zawierają witaminy C, K, kwas foliowy, B3, B6 i B1. Oprócz tego są bogate w magnez, potas, fosfor, cynk i wapń. Są niskokaloryczne, mają w sobie dużo wody, przez co nawadniają i oczyszczają z toksyn. Do listy dobroczynnych substancji zawartych w pomidorach autorki bloga Ogarnij Hashimoto dopisują jeszcze likopen, który jest silnym antyoksydantem i ma działanie przeciwnowotworowe. „Najwięcej przyswoimy go z koncentratu, przecieru czy sosu pomidorowego” – podkreślają.

Ekspertki zwracają jednak uwagę, że na te warzywa szczególnie powinny uważać osoby z Hashimoto czy problemami jelitowymi. Dlaczego? Otóż pomidory, podobnie jak papryka, ziemniaki czy bakłażan, należą do rodziny roślin psiankowatych.

„Cechą wspólną psiankowatych jest to, że zawierają alkaloidy, czyli tzw. naturalne pestycydy, które mają za zadanie 'odstraszać’ insekty. Wykazują one silne działanie również na organizm człowieka. Rośliny psiankowate zawierają też groźne lektyny oraz saponiny – substancje, które przyczyniają się do rozwoju cieknącego jelita” – tłumaczą autorki Ogarnij Hashimoto.

Dodatkowo, jak zaznaczają w swoim wpisie, „według medycyny ajurwedyjskiej pomidory są uważane za rajasic – czyli są bardzo stymulujące, przez co, gdy jemy ich zbyt dużo, mogą wywoływać stres, niepokój, lęki”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Pomidory a Hashimoto

Lidia Wójcik i Kamila Bogucka radzą, by obserwować swoje ciało i jego reakcje. „Zauważ, jak Twój organizm reaguje na pomidory, szczególnie jeśli masz problemy z jelitami (problem drażliwego jelita, wzdęcia, przelewanie w brzuchu)” – podkreślają.

Na pytanie, czy osoby z Hashimoto mogą jeść pomidory, odpowiadają: „Tak, pod warunkiem, że nie są podstawą diety i nie jemy ich codziennie”. Zaznaczają, że te warzywa choć nie są zakazane w Hashimoto, to warto do nich „podchodzić z pewną dozą rezerwy (i samoobserwacji!)”.

„Jeśli lubisz jeść pomidory, najlepiej je ugotuj i dodaj przyprawy, które zminimalizują ich niechciane działanie” – podpowiadają.

Ogarnij Hashimoto

Grupę wsparcia i program „Ogarnij Hashimoto” prowadzą Lidia Wójcik i Kamila Bogucka – jak same o sobie mówią – life coachki i trenerki zmiany. Obie mają Hashimoto – zdiagnozowane kilkanaście lat temu. Jak zapewniają, dzisiaj żyją z Hashimoto w przyjaźni, ale bywało różnie. Ponieważ doskonale rozumieją, z czym wiąże się ta choroba, chcą zwiększać świadomość kobiet na temat tego, co dzieje się z emocjami, ciałem i sposobem myślenia w obliczu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy

„Samoświadomość jest pierwszym krokiem do tego, aby w mądry i bezpieczny sposób stać się bardziej uważną na sygnały, które wysyła nam nasze ciało w związku z chorobą” – piszą na swojej stronie internetowej.

Dziewczyny prowadzą warsztaty, webinary, wydają e-booki na temat radzenia sobie z chorą tarczycą, są aktywne w mediach społecznościowych.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

olej arachidowy i orzechy

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

„Skóra to często swoisty papierek lakmusowy kondycji naszego organizmu” – mówi dietetyczka Agnieszka Kubasińska-Sajnóg

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Kobieta

„Olej z czarnuszki może łagodzić schorzenia, które przyczyniają się do Hashimoto” – tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Diety cud a hormon tarczycy. Dlaczego powinnaś uważać z dużą redukcją kalorii?

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Jak powinna wyglądać dieta w chorobach autoimmunologicznych

Dieta przy chorobach autoimmunologicznych. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Badania hormonalne u kobiet / rawpixel

Dietetyczka kliniczna o wynikach badań hormonalnych. Na co zwraca uwagę?

danie wegańskie

Polscy immunolodzy zalecają dietę roślinną na czas pandemii koronawirusa

Choroba Hashimoto / istock

Choroba Hashimoto – od czego zacząć? Dietetyczka Paulina Jamrozik wyjaśnia

„Z wiekiem pokochałam siebie i zaczęłam rozumieć, że nikt nie jest idealny”. Dominika Pliszka o słuchaniu swojego ciała

Bóle stawów – jak leczyć? Jak można wspomóc się dietą?

Prebiotyki oraz ich znaczenie dla organizmu ludzkiego

Prebiotyki – czym są? Jaka jest ich rola i jakie są ich rodzaje?

Jesteś osłabiona, masz problemy z koncentracją, drętwieją ci nogi i ręce? To może być niedobór witaminy B12! Kto jest zagrożony? Tłumaczy farmaceutka

×