Przejdź do treści

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Następnym razem, kiedy znajdziesz w swojej lodówce bądź szafce przeterminowane jedzenie, dokładnie przemyśl, czy na pewno musisz je wyrzucać. Kluczowy w ocenie, czy produkt jest wciąż zdatny do spożycia, może okazać się zwrot widniejący na opakowaniu przed datą. Może się za nim kryć termin przydatności do spożycia (należy spożyć do…) lub termin minimalnej trwałości (należy spożyć przed końcem…). Co oznaczają?

Przede wszystkim musimy mieć na uwadze, że te terminy są jedynie propozycją producenta i nie zawsze musimy się do nich w pełni stosować. Najważniejsze jest to, aby być czujnym i ostrożnym w samodzielnym ocenianiu tego, czy produkt jest wciąż zdatny do spożycia.

Co oznacza „należy spożyć do”?

Ten termin to bezwzględny termin przydatności do spożycia, po którym produkt, według producenta, nie jest zdatny do spożycia. Takie oznaczenie możemy znaleźć głównie na tych mniej trwałych produktach, takich jak  świeże mięso i ryby, mleko i produkty mleczne oraz wyroby garmażeryjne. Warto również zwracać dokładną uwagę na inne informacje zawarte na etykiecie. Znajduje się tam również informacja o warunkach, w jakich powinien być przechowywany dany produkt, często z uwzględnieniem odpowiedniego przedziału temperatur.

Jak podkreśla nowojorska dietetyczka, Bonnie Taub-Dix, dużo zależy od tego, czy stosujemy się prawidłowo do zaleceń producenta dotyczących przechowywania. Nie zawsze jeden dzień po terminie ważności musi powodować na tyle dużą różnice, żeby mogło się to skończyć zatruciem. Inna dietetyczka z Nowego Jorku, Brooke Alpert, wskazuje, że w związku z tym, że nie ma jasnych parametrów określających wskazaną na opakowaniu datę, musimy sami ocenić, czy dany produkt jest wciąż zdatny do spożycia – użyjmy zmysłów wzroku i węchu. Zachowajmy jednak ostrożność, jeżeli mamy wątpliwości co do świeżości, lepiej nie ryzykować z konsumpcją po terminie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.

Co oznacza „należy spożyć przed”?

Ten termin wyznacza datę minimalnej trwałości, jest bardziej orientacyjny i oznacza czas, do którego producent gwarantuje najwyższą jakość towaru. Produkty, na których widnieje takie oznaczenie, to między innymi makarony, kasze, słodkie i słone przekąski, konserwy, dżemy czy marynaty. Należy pamiętać, że przekroczenie daty minimalnej trwałości nie jest jednoznaczne ze zepsuciem się danego produktu, o ile jest dobrze przechowywany. Jeżeli dany produkt nie jest przechowywany w skrajnie złych warunkach, jesteśmy w stanie go spokojnie zjeść nawet tydzień po wskazanej dacie, a w czasem nawet dobre kilka miesięcy po terminie.

Trudno wyznaczyć górną granicę, wszystko zależy od rodzaju produktu. Przykładowo, makarony pełnoziarniste lub jajeczne będą mniej trwałe niż pszenne, ponieważ zawierają w sobie tłuszcz podatny na jełczenie. Najtrwalsze produkty to sól, cukier oraz miód – chociażby były długo po terminie, nie powinny zrobić nam krzywdy.

dziewczyna segreguje śmieci

Jak przedłużyć żywotność jedzenia?

Istnieje kilka sposobów na to, aby nasze jedzenie było przydatne do spożycia jak najdłużej. Przede wszystkim, powinniśmy stosować się do zaleceń producenta dotyczących przechowywania, uwzględniając podział temperatur. Żywność paczkowana oraz ta w puszkach powinna być trzymana w suchym i chłodnym miejscu.

Idąc na zakupy spożywcze, powinniśmy planować nasz jadłospis, tym sposobem unikniemy wyrzucania jedzenia, którego nie użyliśmy. Wszelkie świeże produkty oraz nabiał powinniśmy kupować raczej na bieżąco, najwyżej raz w tygodniu, aby uniknąć marnowania żywności. Dobrym sposobem jest kupno mrożonych warzyw i owoców, jednak należy pamiętać, że żywność mrożona może tracić część witamin i wartości odżywczych.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×