4 min.
Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają Istock.com
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Następnym razem, kiedy znajdziesz w swojej lodówce bądź szafce przeterminowane jedzenie, dokładnie przemyśl, czy na pewno musisz je wyrzucać. Kluczowy w ocenie, czy produkt jest wciąż zdatny do spożycia, może okazać się zwrot widniejący na opakowaniu przed datą. Może się za nim kryć termin przydatności do spożycia (należy spożyć do…) lub termin minimalnej trwałości (należy spożyć przed końcem…). Co oznaczają?
Spis treści
Przede wszystkim musimy mieć na uwadze, że te terminy są jedynie propozycją producenta i nie zawsze musimy się do nich w pełni stosować. Najważniejsze jest to, aby być czujnym i ostrożnym w samodzielnym ocenianiu tego, czy produkt jest wciąż zdatny do spożycia.
Co oznacza „należy spożyć do”?
Ten termin to bezwzględny termin przydatności do spożycia, po którym produkt, według producenta, nie jest zdatny do spożycia. Takie oznaczenie możemy znaleźć głównie na tych mniej trwałych produktach, takich jak świeże mięso i ryby, mleko i produkty mleczne oraz wyroby garmażeryjne. Warto również zwracać dokładną uwagę na inne informacje zawarte na etykiecie. Znajduje się tam również informacja o warunkach, w jakich powinien być przechowywany dany produkt, często z uwzględnieniem odpowiedniego przedziału temperatur.
Jak podkreśla nowojorska dietetyczka, Bonnie Taub-Dix, dużo zależy od tego, czy stosujemy się prawidłowo do zaleceń producenta dotyczących przechowywania. Nie zawsze jeden dzień po terminie ważności musi powodować na tyle dużą różnice, żeby mogło się to skończyć zatruciem. Inna dietetyczka z Nowego Jorku, Brooke Alpert, wskazuje, że w związku z tym, że nie ma jasnych parametrów określających wskazaną na opakowaniu datę, musimy sami ocenić, czy dany produkt jest wciąż zdatny do spożycia – użyjmy zmysłów wzroku i węchu. Zachowajmy jednak ostrożność, jeżeli mamy wątpliwości co do świeżości, lepiej nie ryzykować z konsumpcją po terminie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Co oznacza „należy spożyć przed”?
Ten termin wyznacza datę minimalnej trwałości, jest bardziej orientacyjny i oznacza czas, do którego producent gwarantuje najwyższą jakość towaru. Produkty, na których widnieje takie oznaczenie, to między innymi makarony, kasze, słodkie i słone przekąski, konserwy, dżemy czy marynaty. Należy pamiętać, że przekroczenie daty minimalnej trwałości nie jest jednoznaczne ze zepsuciem się danego produktu, o ile jest dobrze przechowywany. Jeżeli dany produkt nie jest przechowywany w skrajnie złych warunkach, jesteśmy w stanie go spokojnie zjeść nawet tydzień po wskazanej dacie, a w czasem nawet dobre kilka miesięcy po terminie.
Trudno wyznaczyć górną granicę, wszystko zależy od rodzaju produktu. Przykładowo, makarony pełnoziarniste lub jajeczne będą mniej trwałe niż pszenne, ponieważ zawierają w sobie tłuszcz podatny na jełczenie. Najtrwalsze produkty to sól, cukier oraz miód – chociażby były długo po terminie, nie powinny zrobić nam krzywdy.
Jak przedłużyć żywotność jedzenia?
Istnieje kilka sposobów na to, aby nasze jedzenie było przydatne do spożycia jak najdłużej. Przede wszystkim, powinniśmy stosować się do zaleceń producenta dotyczących przechowywania, uwzględniając podział temperatur. Żywność paczkowana oraz ta w puszkach powinna być trzymana w suchym i chłodnym miejscu.
Idąc na zakupy spożywcze, powinniśmy planować nasz jadłospis, tym sposobem unikniemy wyrzucania jedzenia, którego nie użyliśmy. Wszelkie świeże produkty oraz nabiał powinniśmy kupować raczej na bieżąco, najwyżej raz w tygodniu, aby uniknąć marnowania żywności. Dobrym sposobem jest kupno mrożonych warzyw i owoców, jednak należy pamiętać, że żywność mrożona może tracić część witamin i wartości odżywczych.
Źródło: EatThis
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022