Przejdź do treści

Czy guma do żucia jest dobra na wszystko? Profesorka Katarzyna Siuzdak o kontrowersjach wokół popularnego produktu

Guma do żucia - czy jest zdrowa? / pexels
Guma do żucia - czy jest zdrowa? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

W latach 30. XX wieku producenci gumy do żucia reklamowali ją jako środek przeciw zmarszczkom. Miała wzmacniać mięśnie i zapobiegać wiotczeniu skóry. Inna kampania reklamowa połączyła natomiast żucie gumy z luksusowym stylem życia. „Z tym, że raczej ta kampania wielkiego skutku nie odniosła, bo w latach 50. XX wieku wciąż uważano, że żucie gumy jest nieeleganckie” – dodaje dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, profesorka i kierowniczka Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku, na swoim profilu @science_mission na Instagramie.

„Żuj gumę po każdym posiłku”

Lubisz żuć gumę do żucia? A zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest jej historia? Już nie musisz. Bardzo szczegółowo opisuje to autorka profilu @science_mission na Instagramie.

„Już w pierwszych reklamach zachęcano do żucia gumy po jedzeniu. Miętową gumę do żucia też reklamowano jako środek na odświeżenie, ale co ciekawe dotyczyło 'oczyszczania gardła’ między jednym a drugim dymkiem papierosa. Oczywiście była też stosowana, by zamaskować zapach alkoholu w czasach prohibicji” – wyjaśnia prof. Siuzdak.

Czy żucie gumy poprawia pamięć?

Jak tłumaczy prof. Siuzdak wyniki przeprowadzonych badań nie są jednoznaczne.

„Jedne wyniki wykazały, że żucie gumy zwiększa czujność. Natomiast w zadaniach pamięciowych nie zaobserwowano znaczących efektów. Inne badania sugerują, że żucie gumy pomaga zwiększyć koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. Ale badań prowadzonych na niewielkiej grupie osób i często prowadzonych w warunkach wpływających na ich wyniki, nie można odnieść do większości populacji” – pisze ekspertka, dodając, że są to kontrowersyjne badania.

Popularność gumy do żucia

Jak wyjaśnia prof. Siuzdak, popularność gumy do żucia to przede wszystkim zasługa dobrego marketingu.

„Na przykład pan William Wrigley Jr. dorzucał gumę do żucia jako gratis do sprzedawanego mydła. Jednym z najbardziej słynnych zabiegów marketingowych Williama było wysłanie w 1915 r. do wszystkich mieszańców USA darmowej paczki gum. To dopiero gest” – dodaje ekspertka.

I wyjaśnia, że co do samego składu gumy (to oczywiście w zależności od producenta),  3 elementy są takie same: żywica – to ją tak naprawdę żujemy, wosk – odpowiedzialny za zmiękczenie gumy, elastomer – dodaje elastyczności.

„By guma smakowała lepiej, dodawane są substancje słodzące i aromaty. Podczas żucia słodzik i aromat rozpuszczają się w ślinie. Większość tych smakowych substancji spływa do gardła wraz ze śliną, i smak staje się tylko wspomnieniem. Baza gumy nie rozpuszcza się w ślinie. To dlatego tracimy smak, ale nie gumę, którą cały czas miętolimy w buzi” – pisze prof. Siuzdak.

@science_mission – kto stoi za tym profilem?

Autorką instagramowego profilu @science_mission, który obserwuje już niemal 30 tys. osób, jest dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak. Naukowczyni na swoim profilu popularyzuje nauki ścisłe, prezentując naukowe eksperymenty i dzieląc się specjalistyczną wiedzą. Na co dzień jest profesorką i kierowniczką Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku. Wraz z zespołem zajmuje się wytwarzaniem nowych materiałów do urządzeń do konwersji i magazynowania energii oraz sensorów elektrochemicznych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez profesorka Kasia (@science_mission)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Co zawierają gumy do żucia?

Co zawierają gumy do żucia? Jagna Niedzielska, która sprawdziła skład popularnych gum, nie ma dobrych wieści

Kobieta słucha muzyki i żuję gumę, robiąc z niej balona

Jak długo organizm trawi gumę do żucia? Czy guma może przykleić się do ścian żołądka? Odpowiada dietetyczka

Na zdjęciu dziecko jedzącego loda w kolorze niebieskim-HelloZdrowie

Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne

Sklepy wycofują produkty. Jeden z nich groźny dla kobiet w ciąży

Sklepy muszą wycofywać produkty. Oba są groźne m.in. dla kobiet w ciąży

Jak działa dieta przeciwzapalna i dla kogo jest wskazana?

Pierzga pszczela – suplement diety stworzony przez pszczoły

Szpitalne jedzenie bez zmian. Resort zdrowia wstrzymuje prace

Resort zdrowia jednak nie polepszy standardów szpitalnego jedzenia. Dietetyk komentuje: „Posiłki są dramatyczne i wymagają natychmiastowej zmiany”

Miska z ryżem

6 powodów, dlaczego warto gotować ryż i kaszę bez woreczków. Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Co oznacza burczenie w brzuchu i jak mu zapobiec?

Żywa woda – prawda czy mit? Czy woda alkaliczna działa?

Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?

Co jeść przy biegunce? Dieta, która łagodzi objawy biegunki

Co jeść na diecie bez węglowodanów i kto może ją stosować? Czy dieta keto jest zdrowa?

Jakie są najzdrowsze ryby? Sprawdź, które ryby jeść!

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Kto i kiedy powinien stosować dietę eliminacyjną?

Właściwości i zastosowanie octu ryżowego

Jak działa kwas masłowy? Właściwości i zastosowanie maślanu

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny a zdrowie – czy warto stosować dietę o niskim IG?

Cytrusy na talerzu

„Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega dietetyczka