Przejdź do treści

Czy guma do żucia jest dobra na wszystko? Profesorka Katarzyna Siuzdak o kontrowersjach wokół popularnego produktu

Guma do żucia - czy jest zdrowa? / pexels
Guma do żucia - czy jest zdrowa? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

W latach 30. XX wieku producenci gumy do żucia reklamowali ją jako środek przeciw zmarszczkom. Miała wzmacniać mięśnie i zapobiegać wiotczeniu skóry. Inna kampania reklamowa połączyła natomiast żucie gumy z luksusowym stylem życia. „Z tym, że raczej ta kampania wielkiego skutku nie odniosła, bo w latach 50. XX wieku wciąż uważano, że żucie gumy jest nieeleganckie” – dodaje dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, profesorka i kierowniczka Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku, na swoim profilu @science_mission na Instagramie.

„Żuj gumę po każdym posiłku”

Lubisz żuć gumę do żucia? A zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest jej historia? Już nie musisz. Bardzo szczegółowo opisuje to autorka profilu @science_mission na Instagramie.

„Już w pierwszych reklamach zachęcano do żucia gumy po jedzeniu. Miętową gumę do żucia też reklamowano jako środek na odświeżenie, ale co ciekawe dotyczyło 'oczyszczania gardła’ między jednym a drugim dymkiem papierosa. Oczywiście była też stosowana, by zamaskować zapach alkoholu w czasach prohibicji” – wyjaśnia prof. Siuzdak.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czy żucie gumy poprawia pamięć?

Jak tłumaczy prof. Siuzdak wyniki przeprowadzonych badań nie są jednoznaczne.

„Jedne wyniki wykazały, że żucie gumy zwiększa czujność. Natomiast w zadaniach pamięciowych nie zaobserwowano znaczących efektów. Inne badania sugerują, że żucie gumy pomaga zwiększyć koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. Ale badań prowadzonych na niewielkiej grupie osób i często prowadzonych w warunkach wpływających na ich wyniki, nie można odnieść do większości populacji” – pisze ekspertka, dodając, że są to kontrowersyjne badania.

Popularność gumy do żucia

Jak wyjaśnia prof. Siuzdak, popularność gumy do żucia to przede wszystkim zasługa dobrego marketingu.

„Na przykład pan William Wrigley Jr. dorzucał gumę do żucia jako gratis do sprzedawanego mydła. Jednym z najbardziej słynnych zabiegów marketingowych Williama było wysłanie w 1915 r. do wszystkich mieszańców USA darmowej paczki gum. To dopiero gest” – dodaje ekspertka.

I wyjaśnia, że co do samego składu gumy (to oczywiście w zależności od producenta),  3 elementy są takie same: żywica – to ją tak naprawdę żujemy, wosk – odpowiedzialny za zmiękczenie gumy, elastomer – dodaje elastyczności.

„By guma smakowała lepiej, dodawane są substancje słodzące i aromaty. Podczas żucia słodzik i aromat rozpuszczają się w ślinie. Większość tych smakowych substancji spływa do gardła wraz ze śliną, i smak staje się tylko wspomnieniem. Baza gumy nie rozpuszcza się w ślinie. To dlatego tracimy smak, ale nie gumę, którą cały czas miętolimy w buzi” – pisze prof. Siuzdak.

@science_mission – kto stoi za tym profilem?

Autorką instagramowego profilu @science_mission, który obserwuje już niemal 30 tys. osób, jest dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak. Naukowczyni na swoim profilu popularyzuje nauki ścisłe, prezentując naukowe eksperymenty i dzieląc się specjalistyczną wiedzą. Na co dzień jest profesorką i kierowniczką Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku. Wraz z zespołem zajmuje się wytwarzaniem nowych materiałów do urządzeń do konwersji i magazynowania energii oraz sensorów elektrochemicznych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez profesorka Kasia (@science_mission)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Co zawierają gumy do żucia?

Co zawierają gumy do żucia? Jagna Niedzielska, która sprawdziła skład popularnych gum, nie ma dobrych wieści

Kobieta słucha muzyki i żuję gumę, robiąc z niej balona

Jak długo organizm trawi gumę do żucia? Czy guma może przykleić się do ścian żołądka? Odpowiada dietetyczka

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×