Przejdź do treści

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

guma do żucia
Guma do żucia – zdrowa czy nie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Nie ma to, jak pożuć sobie poliizobutylen. Ten sam, który stosuje się do wyrobu wykładzin, uszczelek i klejów. Tak tak, to właśnie baza gumy do żucia. Pierwsze gumy były zrobione z żywicy drzewa, więc na pewno nie zawierały tyle chemii, co te dzisiejsze. Ale czy to oznacza, że współczesne gumy szkodzą zdrowiu? I tak, i nie.

Guma do żucia a próchnica

Jeśli guma zawiera cukier, to prędzej próchnicę wywoła, niż jej zapobiegnie. Inaczej jest z gumą bez cukru. Ta, jak potwierdzają badania, chroni przed próchnicą. Żucie powoduje wytwarzanie większej ilości śliny, która po posiłku neutralizuje i zmywa kwasy produkowane podczas rozkładu pokarmu przez bakterie na płytce nazębnej. Według American Dental Association, żucie gumy bez cukru przez 20 minut po posiłku chroni przed próchnicą.

Guma do żucia dla relaksu

Badania przeprowadzone na Swinburne University w Melbourne dowiodły, że żucie gumy redukuje stres, zmniejsza lęki i poprawia koncentrację. Poza tym do gum czasem dodaje się lecytynę sojową – składnik ten jest ważny dla naszego organizmu. Działa pozytywnie na układ nerwowy, a przy okazji zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi.

Guma do żucia jest rakotwórcza?

Ten temat ciągle powraca. Co mówią badania? Część z nich potwierdza rakotwórcze działanie octanu winylu, który dodawany jest do niektórych gum. Inni o kancerogenne właściwości oskarżają aspartam. Jednak obie te tezy mają również swoje grono przeciwników, którzy powołują się na odmienne badania. Sprawa jest kontrowersyjna i nieoczywista.

Guma do żucia – kiedy szkodzi?

Jeśli żujemy gumę jak znerwicowany trener piłkarski, to źle się dzieje z naszą żuchwą. „Nałogowe” przeżuwanie może powodować tzw. dysfunkcję stawu skroniowo-żuchwowego. Jeśli obserwujecie u siebie częste bóle głowy, „trzaskanie” przy otwieraniu szeroko ust albo ból przy ziewaniu czy „przeskakiwanie” szczęki, to może ograniczcie jednak żucie gumy.

Przyznam, że zdarza mi się sięgać po gumę, gdy chcę przegonić głód. Ale ostatnie badania opublikowane w Eating Behaviors dowodzą, że żucie gumy nie dość, że nie ma wpływu na mniejsze spożycie kalorii, to jeszcze sprawia, że jemy mniej zdrowego pożywienia (szczególnie owoców) a więcej „śmieciowego”, jak chipsy czy słodycze. Czas zmienić zwyczaj… Badacze uważają, że miętowy smak gumy sprawia, że smak owoców i warzyw wydaje nam się bardziej gorzki. To zniechęca nas do ich zjedzenia.

Z ust do jelit droga daleka, ale specjaliści ostrzegają, że częste żucie gumy może sprzyjać zespołowi jelita drażliwego. Dlaczego? Żując gumę, połykamy powietrze. W ten sposób można nabawić się bólu brzucha oraz innych problemów trawiennych. Również zawarte w gumie słodziki, jak sorbitol i mannitol, mogą powodować dolegliwości jelitowe.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Kobieta słucha muzyki i żuję gumę, robiąc z niej balona

Jak długo organizm trawi gumę do żucia? Czy guma może przykleić się do ścian żołądka? Odpowiada dietetyczka

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”