Przejdź do treści

Czujesz się przejedzona po świętach? Dietetyczka podpowiada, jakie napary przyniosą ci ulgę

Czujesz się przejedzona po świętach? Dietetyczka podpowiada, jakie napary przyniosą ci ulgę
Czujesz się przejedzona po świętach? Dietetyczka podpowiada, jakie napary przyniosą ci ulgę / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Po świętach czujesz się przejedzona i ociężała? Męczą wzdęcia, zgaga i gazy? Absolutnie nie zachęcamy cię do poświątecznych głodówek, ale odpowiednie napary w połączeniu z lekkostrawną dietą mogą okazać się zbawienne dla układu pokarmowego. Co najlepiej pić? Podpowiada dietetyczka Joanna Skałecka.

Napary, które będą zbawieniem po świętach

Odpowiednio dobrane napary mogą zdziałać cuda! Jeśli czujesz, że twoja wątroba i jelita nie są zadowolone ze świąt tak bardzo jak ty, według autorki profilu na Instagramie „Joanna Trenerka Zdrowej Diety” mogą pomóc:

  • zielona herbata – jak podkreśla ekspertka, jest ona bogata w przeciwutleniacze i ma działanie silnie oczyszczające organizm. Obniża też poziom triglicerydów i cholesterolu;
  • czerwona herbata – dietetyczka wskazuje, że taki napar ułatwia trawienie oraz wspomoże pracę wątroby i jej powrót do prawidłowego funkcjonowania, pomoże też redukować nagromadzoną w czasie świąt tkankę tłuszczową;
  • napar z mięty – wspomaga trawienie, redukuje wzdęcia i gazy;
  • ekstrakt z karczocha„znakomicie poradzi sobie ze wzdęciami oraz usprawni pracę przewodu pokarmowego, ułatwi trawienie, a także zapobiegnie gromadzeniu tkanki tłuszczowej” – wyjaśnia Joanna Skałecka.

Jak parzyć napary?

  • Zielona herbata – powinna być parzona w temperaturze 70-80 st. pod przykryciem przez 2-3 minuty (działanie pobudzające) lub 4-6 minut (działanie uspokajające).
  • Czerwona herbata – najlepiej parzyć ją w ok. 90 st. pod przykryciem, od 2 do 4 minut.
  • Napar z mięty i ekstrakt z karczocha parzymy 5-10 minut, zalewając wrzątkiem.
Zioła prowansalskie

Joanna Trenerka Zdrowej Diety

Joanna Trenerka Zdrowej Diety to jak sama o sobi pisze, dietetyk z pasji i z wykształcenia. Swoją wiedzę Joanna Skałecka zdobywała przede wszystkim za granicą, m.in na Open Universities Australia (Health, Food & Nutrition).

Specjalizuje się w dietach odchudzających oraz planach dietetycznych dla par starających się o dziecko, dla kobiet w ciąży oraz dla mam karmiących. Ekspertka prowadzi również szkolenia z zakresu dietetyki, w tym również dla młodzieży w wieku szkolnym. Profil o nazwie „Joanna Trenerka Zdrowej Diety” obserwuje ponad 9 tys. osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: