Przejdź do treści

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Ołów w pandze / pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Problemy z płodnością, zaburzona praca serca, zwiększone ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. To wszystko skutki podwyższonego poziomu ołowu w organizmie. Jak się przed tym chronić? I kto jest najbardziej zagrożony? O tym wszystkim pisze Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik.

Ołów – skąd w naszym organizmie?

„Ołów wchłania się przede wszystkim przez układ pokarmowy. Znajduje się w żywności oraz w wodzie. Możemy go również wdychać. Ma zdolność do kumulowania się w tkankach i kościach, a stopień tej kumulacji zależy w dużej mierzy od indywidualnych predyspozycji i naszej diety. Przykładowo duża ilość wapnia i fosforu mogą obniżać wchłanianie ołowiu w jelitach” – pisze Sylwia Panek.

Wpływ ołowiu na zdrowie

Dalej ekspertka wymienia, czym grozi podwyższony poziom ołowiu.

  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • zaburzenia funkcjonowania nerek i wątroby,
  • zaburzenia metabolizmu witaminy D,
  • zaburzenia systemu immunologicznego,
  • może negatywnie wpływać na płodność;
  • zaburzenia metabolizmu żelaza, miedzi, cynku;
  • negatywnie wpływa na pracę serca,
  • podejrzewa się, że może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Ołów a kobiety w ciąży i dzieci

A jak ołów wpływa na kobiety w ciąży i dzieci?

„Pierwiastek przenika przez łożysko, może wpływać na rozwój płodu i powodować zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym. Może wpływać na wystąpienie wad wrodzonych u dzieci oraz powodować zaburzenia w późniejszym rozwoju. Może wpływać również na rozwój niemowląt i dzieci (trudności w nauce, opóźnienie wzrostu, problemy ze słuchem oraz snem)” – wyjaśnia Mama Chemik.

Ołów w naszym otoczeniu

Jak wyjaśnia ekspertka, ołów jest też w naszym otoczeniu. 

„Rośliny absorbują ołów z gleby i powietrza. My te rośliny zjadamy lub wykonywana jest z nich pasza dla zwierząt. Wówczas ołów odkłada się w ich tkankach. Duże ilości ołowiu stwierdzano również w niektórych gatunkach ryb hodowlanych, głównie pandze i tilapii.

W wodzie pitnej może pochodzić ze starej instalacji. Wiele produktów w naszym otoczeniu, głównie tani, kolorowy plastik, zabawki dla dzieci, naczynia ceramiczne, kryształy, biżuteria czy kosmetyki” – pisze Sylwia Panek.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Mama Chemik – kim jest?

Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje 17 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Czy twarda woda jest dla nas niezdrowa? Mama Chemik tłumaczy

„Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia” – mówi Mama Chemik. Czy jednak zawsze należy wybierać wodę z butelki?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol