Przejdź do treści

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Ołów w pandze / pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Problemy z płodnością, zaburzona praca serca, zwiększone ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. To wszystko skutki podwyższonego poziomu ołowu w organizmie. Jak się przed tym chronić? I kto jest najbardziej zagrożony? O tym wszystkim pisze Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik.

Ołów – skąd w naszym organizmie?

„Ołów wchłania się przede wszystkim przez układ pokarmowy. Znajduje się w żywności oraz w wodzie. Możemy go również wdychać. Ma zdolność do kumulowania się w tkankach i kościach, a stopień tej kumulacji zależy w dużej mierzy od indywidualnych predyspozycji i naszej diety. Przykładowo duża ilość wapnia i fosforu mogą obniżać wchłanianie ołowiu w jelitach” – pisze Sylwia Panek.

Wpływ ołowiu na zdrowie

Dalej ekspertka wymienia, czym grozi podwyższony poziom ołowiu.

  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • zaburzenia funkcjonowania nerek i wątroby,
  • zaburzenia metabolizmu witaminy D,
  • zaburzenia systemu immunologicznego,
  • może negatywnie wpływać na płodność;
  • zaburzenia metabolizmu żelaza, miedzi, cynku;
  • negatywnie wpływa na pracę serca,
  • podejrzewa się, że może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Ołów a kobiety w ciąży i dzieci

A jak ołów wpływa na kobiety w ciąży i dzieci?

„Pierwiastek przenika przez łożysko, może wpływać na rozwój płodu i powodować zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym. Może wpływać na wystąpienie wad wrodzonych u dzieci oraz powodować zaburzenia w późniejszym rozwoju. Może wpływać również na rozwój niemowląt i dzieci (trudności w nauce, opóźnienie wzrostu, problemy ze słuchem oraz snem)” – wyjaśnia Mama Chemik.

Ołów w naszym otoczeniu

Jak wyjaśnia ekspertka, ołów jest też w naszym otoczeniu. 

„Rośliny absorbują ołów z gleby i powietrza. My te rośliny zjadamy lub wykonywana jest z nich pasza dla zwierząt. Wówczas ołów odkłada się w ich tkankach. Duże ilości ołowiu stwierdzano również w niektórych gatunkach ryb hodowlanych, głównie pandze i tilapii.

W wodzie pitnej może pochodzić ze starej instalacji. Wiele produktów w naszym otoczeniu, głównie tani, kolorowy plastik, zabawki dla dzieci, naczynia ceramiczne, kryształy, biżuteria czy kosmetyki” – pisze Sylwia Panek.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Mama Chemik – kim jest?

Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje 17 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pączki

Nie oszczędzaj na pączku. Czytamy Etykiety ostrzegają przed tym, co znajdziemy w tanich wypiekach

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

Japońska dieta wodna, kobieta pijąca wodę

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

To był dzień pełen wrażeń? Oto 6 napojów, które pomogą ci zasnąć

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Woda to podstawa. Warto jednak zaufać nauce \źródło: kaboompics.com

Osiem szklanek dziennie wody to konieczność? Naukowcy mają inne zdanie na ten temat

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia / istock

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

×