Przejdź do treści

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Ołów w pandze / pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Problemy z płodnością, zaburzona praca serca, zwiększone ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. To wszystko skutki podwyższonego poziomu ołowu w organizmie. Jak się przed tym chronić? I kto jest najbardziej zagrożony? O tym wszystkim pisze Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik.

Ołów – skąd w naszym organizmie?

„Ołów wchłania się przede wszystkim przez układ pokarmowy. Znajduje się w żywności oraz w wodzie. Możemy go również wdychać. Ma zdolność do kumulowania się w tkankach i kościach, a stopień tej kumulacji zależy w dużej mierzy od indywidualnych predyspozycji i naszej diety. Przykładowo duża ilość wapnia i fosforu mogą obniżać wchłanianie ołowiu w jelitach” – pisze Sylwia Panek.

Wpływ ołowiu na zdrowie

Dalej ekspertka wymienia, czym grozi podwyższony poziom ołowiu.

  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • zaburzenia funkcjonowania nerek i wątroby,
  • zaburzenia metabolizmu witaminy D,
  • zaburzenia systemu immunologicznego,
  • może negatywnie wpływać na płodność;
  • zaburzenia metabolizmu żelaza, miedzi, cynku;
  • negatywnie wpływa na pracę serca,
  • podejrzewa się, że może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Ołów a kobiety w ciąży i dzieci

A jak ołów wpływa na kobiety w ciąży i dzieci?

„Pierwiastek przenika przez łożysko, może wpływać na rozwój płodu i powodować zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym. Może wpływać na wystąpienie wad wrodzonych u dzieci oraz powodować zaburzenia w późniejszym rozwoju. Może wpływać również na rozwój niemowląt i dzieci (trudności w nauce, opóźnienie wzrostu, problemy ze słuchem oraz snem)” – wyjaśnia Mama Chemik.

Ołów w naszym otoczeniu

Jak wyjaśnia ekspertka, ołów jest też w naszym otoczeniu. 

„Rośliny absorbują ołów z gleby i powietrza. My te rośliny zjadamy lub wykonywana jest z nich pasza dla zwierząt. Wówczas ołów odkłada się w ich tkankach. Duże ilości ołowiu stwierdzano również w niektórych gatunkach ryb hodowlanych, głównie pandze i tilapii.

W wodzie pitnej może pochodzić ze starej instalacji. Wiele produktów w naszym otoczeniu, głównie tani, kolorowy plastik, zabawki dla dzieci, naczynia ceramiczne, kryształy, biżuteria czy kosmetyki” – pisze Sylwia Panek.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Mama Chemik – kim jest?

Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje 17 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Ciepła woda z cytryną na czczo? A może zimna? Sprawdź!

Ciepła woda z cytryną na czczo? A może zimna? Sprawdź!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×