Przejdź do treści

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Awokado / istock
Awokado / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

– Najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy – pisze Paulina Górska, znana ekoaktywistka. Warto się więc zastanowić, czy naprawdę chcesz zjeść tę kanapkę z awokado.

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 25 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

Ostatni post ekoaktywistki dotyczy awokado, czyli uwielbianego przez nas owocu. Okazuje się, że kupowanie awokado nie jest takie ekologiczne jak nam się wydaje.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Paulina Górska

Awokado – co warto nim wiedzieć?

– „To. Nie. Jest. Żart. Nie będziemy już serwować awokado” – czytamy w ogłoszeniu jednej z brytyjskich fancy restauracji. Dlaczego? Bo ani to nie jest owoc sezonowy, ani lokalny, ani kojarzony z ekologicznym podejściem do życia. No i po co mamy przygotowywać jedzenie z użyciem awokado, skoro mogą wykorzystać równie odżywcze produkty pochodzące z lokalnych upraw?

Awokado. Jecie? Nie jecie? Mam poczucie, że to pewien symbol ostatniego dziesięciolecia. Tacy Kanadyjczycy wydają na awokado 300 milionów dolarów! Rocznie! Kojarzony ze zdrowym trendy jedzeniem, millenialsami. Król/królowa (?) Instagrama. Ale czy jest ekologiczne? ⠀

Prawda jest taka, że:

  • do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody (bardziej „wodożercze” są chyba tylko migdały),

  • najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy. Deforestacja dotyczy głównie lasów sosnowych,

  • do Polski awokado trafia głównie z Izraela, Hiszpanii, RPA i Peru, Meksyk jest krajem, który dostarcza awokado głównie na rynek amerykański – pisze Paulina Górska.

Jak jeść, żeby było ekologicznie?

Ekoaktywistka pisze dalej:

– To otwiera dyskusję – jak jeść, żeby było ekologicznie? Bo jeśli ograniczamy mięso, a przerzucamy się na egzotyczne owoce, to czy nadal jesteśmy eko? Jak to wyliczyć? To bardzo trudne.

Zainspirował mnie jeden z komentarzy na FB o hipokryzji ludzi wege – nie jedzą mięsa, ale jedzą awokado, egzotyczne owoce, które generują niemałe co2 przez drogę, jaką muszą przebyć. To ciekawy punkt widzenia i dobry wstęp do dyskusji… – wyjaśnia Paulina Górska.

I dodaje, że według niej trzeba jeść przede wszystkim lokalnie i sezonowo. Mieć świadomość, co jemy, skąd się to wzięło i jaki ma koszt środowiskowy.

Ekoaktywistka na koniec tłumaczy jednak, że daleko jej do orędowania skrajnościom.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

„To. Nie. Jest. Żart. Nie będziemy już serwować awokado” – czytamy w ogłoszeniu jednej z brytyjskich fancy restauracji. Dlaczego? Bo ani to nie jest owoc sezonowy, ani lokalny, ani kojarzony z ekologicznym podejściem do życia. No i po co mamy przygotowywać jedzenie z użyciem awokado, skoro mogą wykorzystać równie odżywcze produkty pochodzące z lokalnych upraw? ? ⠀ Awokado ???. Jecie? Nie jecie? Mam poczucie, że to pewien symbol ostatniego dziesięciolecia. Tacy Kanadyjczycy wydają na awokado 300 milionów dolarów! Rocznie! Kojarzony ze zdrowym trendy jedzeniem, millenialsami. Król/królowa (?) Instagrama ?. Ale czy jest ekologiczne? ⠀ Prawda jest taka, że: ⠀ ❗ do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody (bardziej „wodożercze” są chyba tylko migdały) ⠀ ❗ najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy. Deforestacja dotyczy głównie lasów sosnowych (via @smoglab) ⠀ ❗ do Polski awokado trafia głównie z Izraela, Hiszpanii, RPA i Peru, Meksyk jest krajem, który dostarcza awokado głównie na rynek amerykański ⠀ To otwiera dyskusję – jak jeść, żeby było ekologicznie? Bo jeśli ograniczamy mięso, a przerzucamy się na egzotyczne owoce, to czy nadal jesteśmy eko? Jak to wyliczyć? ?? To bardzo trudne. ⠀ Zainspirowal mnie jeden z komentarzy na FB o hipokryzji ludzi wege – nie jedzą mięsa, ale jedzą awokado, egzotyczne owoce, które generują niemałe co2 przez drogę, jaką muszą przebyć. To ciekawy punkt widzenia i dobry wstęp do dyskusji ?. ⠀ Według mnie trzeba jeść przede wszystkim lokalnie i sezonowo ???. Mieć świadomość, co jemy, skąd się to wzięło i jaki ma koszt środowiskowy. Ale nie jestem też orędowniczką skrajności. A jak Wy? ⠀ #awokado #jedzenie #food #ekologia #środowisko #environment #sustainability #wegetarianizm #weganizm #zdrowejedzenie #co2 #klimat #kryzysklimatyczny #eko #ekologicznie #zerowaste #wiemcojem #planeta #ziemia

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Awokado – kto po nie sięga najczęściej?

Pod postem Pauliny Górskiej wywiązała się dyskusja, użytkownicy zaczęli masowo odpowiadać na pytanie : jesz czy nie jesz awokado?

„Nie jem. Generalnie bazuje na produktach lokalnych. Polecam też odcinek Rotten, dokumentu na Netflixie, który jest poświęcony awokado i jego uprawie”

„Uwielbiam awokado, ale z racji na ekologię jem bardzo rzadko i raczej te uratowane w symbolicznej cenie przed wyrzuceniem na śmietnik. W ogóle ciężko dostać dobre awokado, często są popsute”

„Sezonowo przede wszystkim! Lokalnie też, ale żyjemy już w takich czasach, że takie wyzwanie jest raczej utopią. Pomarańcze, banany, cytryny, przyprawy, które wzbogacają nasze dania. Tak mocno wkomponowane w codzienność, że trudno je wyeliminować”

„Ja nie jem”

„Uwielbiam awokado. Znam też fakty, o których piszesz. Kupuję je po prostu rzadziej niż kiedyś i staram się, żeby było z Europy. Mam dobre źródło z Sycylii i znam tamtejszych gospodarzy. Patrząc na wszystko, co kupuję większość stanowią produkty rodzime/nasze, egzotyczne są dodatkiem i nie jest ich wcale dużo. I też nie lubię skrajności, podejścia wszystko albo nic”

„Kiedyś liczyłam, że żeby koszt środowiskowy awokado wyrównał koszt środowiskowy mięsa, trzeba by było żreć codziennie, dzień w dzień, kilka owoców. Poza tym, ten argument o hipokryzji wegan najczęściej sprowadza się do „jem mięso, bo weganie jedzą awokado”, bliskiego krewnego argumentu „jem mięso, bo znajoma weganka ma kota”.”

A jak jest z tobą? Jesz awokado?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie kupić taniej

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Lubisz awokado? 5 powodów dla których warto je mieć w zamrażarce

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Szejki na masę – przepis na koktajl na przyrost wagi

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×