Przejdź do treści

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto
Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Często zamiast białego cukru sięgamy po cukier trzcinowy, traktując go jako zdrowszą alternatywę dla tego „tradycyjnego”. Czy na pewno tak jest? Odpowiada dietetyczka Magda Hajkiewicz.

Cukier biały i trzcinowy pod lupą

Cukier jest dodawany do niemal wszystkich produktów przetworzonych. I nawet jeśli nie słodzisz, to ciężko go całkowicie wyeliminować z diety. Dlatego warto być świadomym, jaki jest jego skład. Dietetyczka Magda Hajkiewicz bierze pod lupę cukier biały i trzcinowy.

Cukier biały składa się z sacharozy – dwucukru będącego połączeniem glukozy i fruktozy. Cukier trzcinowy również składa się z sacharozy – dwucukru będącego połączeniem glukozy i fruktozy… ” – pisze w swoim ostatnim wpisie na Instagramie.

Różnica polega tylko na tym, z czego oba rodzaje cukru są produkowane – cukier biały z buraka, a trzcinowowy, jak sama nazwa wskazuje – z trzciny. Pytanie, czy sacharoza z trzciny może być w czymkolwiek lepsza od sacharozy z buraka. Dietetyczka Magda Hajkiewicz odpowiada krótko i bez owijania w bawełnę: „nie!”. Dlaczego?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pętla wisielcza z żelka

Cukier trzcinowy to dobra zmiana?

Cukier to cukier i ma taki sam wpływ na organizm, bez względu na to, z czego został pozyskany. Ktoś oczywiście może powiedzieć, że cukier trzcinowy jest lepszy, bo jest bogatszy w niektóre składniki mineralne. Okej, ale od kiedy traktujemy cukier jako źródło składników odżywczych w naszej diecie?” – zaznacza.

Jak w takim razie wykluczyć biały cukier w diecie? Hajkiewicz radzi wprowadzanie zamienników, ale według niej nie powinien to być ani cukier trzcinowy, ani brązowy, bo to „dokładnie ta sama substancja, tylko w droższym opakowaniu”.

„Nie dajmy się nabrać na teksty o 'zdrowszych’ zamiennikach, a raczej zadajmy sobie pytanie: dlaczego chcemy je stosować? Jakie miejsce w naszej diecie zajmuje cukier? Czy chcemy stosować 'zdrowsze’ zamienniki by móc jeść ich tyle, co zwykłego cukru, a może nawet więcej, bo 'przecież to nie biały cukier, to można?” – pisze dietetyczka.

Wiem, co jem – Magda Hajkiewicz

Autorka bloga i profilu na Instagramie magda.wiemcojem, Magda Hajkiewicz,  jest dietetyczką, psychodietetyczką i studentką psychologii. Pomaga w zmianie nawyków żywieniowych, odzyskaniu radości z jedzenia, i naprawieniu swoich relacji z nim. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 40 tys. osób.

„Nie chodzę na skróty. Nie interesują mnie szybkie i restrykcyjne diety, które przynoszą efekty tylko do pierwszego kryzysu. Interesuje mnie to, aby dobierać takie rozwiązania, które tym kryzysom zapobiegają i pozwalają cieszyć się wymarzoną sylwetką na lata (a nie na lato)” – zaznacza.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Czy cukier trzcinowy to zdrowszy zamiennik białego cukru? ?? . ?Cukier biały składa się z sacharozy – dwucukru będącego połączeniem glukozy i fruktozy. . ?Cukier trzcinowy również składa się z sacharozy – dwucukru będącego połączeniem glukozy i fruktozy… . Czy sacharoza z trzciny może być w czymkolwiek lepsza od sacharozy z buraka? ? Nie. Cukier to cukier i ma taki sam wpływ na organizm, bez względu na to, z czego został pozyskany. Ktoś oczywiście może powiedzieć, że cukier trzcinowy jest lepszy, bo jest bogatszy w niektóre składniki mineralne. Okej, ale od kiedy traktujemy cukier jako źródło składników odżywczych w naszej diecie? ? . Droga do wykluczenia cukru z diety może prowadzić przez wprowadzanie zamienników. Jednak wśród nich nie powinno być na pewno ani cukru trzcinowego, ani brązowego, ponieważ stanowią dokładnie tą samą substancję w droższym opakowaniu ? . Nie dajmy się więc nabrać na teksty o „zdrowszych” zamiennikach, a raczej zadajmy sobie pytanie: dlaczego chcemy je stosować? Jakie miejsce w naszej diecie zajmuje cukier? Czy chcemy stosować „zdrowsze” zamienniki by móc jeść ich tyle, co zwykłego cukru, a może nawet więcej, bo „przecież to nie biały cukier, to można”? #dieta #odchudzanie #dietetyka #dietetyk #psychodietetyka #paychodietetyk #cukier #zamienniksłodyczy #słodkości #słodycze #wiemcojem #zdroweodchudzanie #odchudzanie2020 #odchudzamsie #odchudzaniebezwymówek

Post udostępniony przez Magda Hajkiewicz-Mielniczuk (@magda.wiemcojem)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×