Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka
![Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/09/istock-629784872-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Często zamiast białego cukru sięgamy po cukier trzcinowy, traktując go jako zdrowszą alternatywę dla tego „tradycyjnego”. Czy na pewno tak jest? Odpowiada dietetyczka Magda Hajkiewicz.
Cukier biały i trzcinowy pod lupą
Cukier jest dodawany do niemal wszystkich produktów przetworzonych. I nawet jeśli nie słodzisz, to ciężko go całkowicie wyeliminować z diety. Dlatego warto być świadomym, jaki jest jego skład. Dietetyczka Magda Hajkiewicz bierze pod lupę cukier biały i trzcinowy.
„Cukier biały składa się z sacharozy – dwucukru będącego połączeniem glukozy i fruktozy. Cukier trzcinowy również składa się z sacharozy – dwucukru będącego połączeniem glukozy i fruktozy… ” – pisze w swoim ostatnim wpisie na Instagramie.
Różnica polega tylko na tym, z czego oba rodzaje cukru są produkowane – cukier biały z buraka, a trzcinowowy, jak sama nazwa wskazuje – z trzciny. Pytanie, czy sacharoza z trzciny może być w czymkolwiek lepsza od sacharozy z buraka. Dietetyczka Magda Hajkiewicz odpowiada krótko i bez owijania w bawełnę: „nie!”. Dlaczego?
Cukier trzcinowy to dobra zmiana?
„Cukier to cukier i ma taki sam wpływ na organizm, bez względu na to, z czego został pozyskany. Ktoś oczywiście może powiedzieć, że cukier trzcinowy jest lepszy, bo jest bogatszy w niektóre składniki mineralne. Okej, ale od kiedy traktujemy cukier jako źródło składników odżywczych w naszej diecie?” – zaznacza.
Jak w takim razie wykluczyć biały cukier w diecie? Hajkiewicz radzi wprowadzanie zamienników, ale według niej nie powinien to być ani cukier trzcinowy, ani brązowy, bo to „dokładnie ta sama substancja, tylko w droższym opakowaniu”.
„Nie dajmy się nabrać na teksty o 'zdrowszych’ zamiennikach, a raczej zadajmy sobie pytanie: dlaczego chcemy je stosować? Jakie miejsce w naszej diecie zajmuje cukier? Czy chcemy stosować 'zdrowsze’ zamienniki by móc jeść ich tyle, co zwykłego cukru, a może nawet więcej, bo 'przecież to nie biały cukier, to można?” – pisze dietetyczka.
Wiem, co jem – Magda Hajkiewicz
Autorka bloga i profilu na Instagramie magda.wiemcojem, Magda Hajkiewicz, jest dietetyczką, psychodietetyczką i studentką psychologii. Pomaga w zmianie nawyków żywieniowych, odzyskaniu radości z jedzenia, i naprawieniu swoich relacji z nim. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 40 tys. osób.
Rozwiń„Nie chodzę na skróty. Nie interesują mnie szybkie i restrykcyjne diety, które przynoszą efekty tylko do pierwszego kryzysu. Interesuje mnie to, aby dobierać takie rozwiązania, które tym kryzysom zapobiegają i pozwalają cieszyć się wymarzoną sylwetką na lata (a nie na lato)” – zaznacza.
Zobacz także
![Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/10/istock-966461220-850x567.jpg)
„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/07/istock-1065495168-850x425.jpg)
„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/06/dsc_2301-850x425.jpg)
„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska
Polecamy
![Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości, na zdjęciu kobieta trzymająca szklankę soku pomarańczowego- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/12/zycie-bez-cukru-co-sie-zadzieje-kiedy-odstawisz-slodkosci-850x425.jpg)
Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo
![Willem Claesz-Heda, "Breakfast table with blackberry pie"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/willem-clasz-heda-breakfast-table-with-blackberry-pie-850x557.jpg)
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2015/01/adobestock_549862322-kopia-850x459.jpg)
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
![Kobieta robi ciasto](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/12/istock-1410998357-kopia-850x567.jpg)