„Cukier to zguba i zło” – alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
Nie słodzisz, raz na jakiś czas zjesz batona lub wypijesz puszkę coli i myślisz, że cukier ci nie zagraża? „Cukier jest wszędzie” – alarmują dietetycy z „Czytamy Etykiety” i wymieniają najważniejsze zasady, co zrobić, aby nie wpaść w cukrowe sidła i wybierać świadomie.
To, że nadmiar cukru jest niezdrowy, wiedzą już chyba wszyscy, choć czasem trudno nam się oprzeć czekoladowej babeczce, która woła do nas ze sklepowej półki. Bardzo szybko można uzależnić się od cukrowych pyszności, jednak uważać musimy nie tylko przy słodyczach. Cukier obecnie stał się obowiązkowym składnikiem nieprawdopodobnej ilości produktów spożywczych.
Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczenie dziennego spożycia cukru do 6 łyżeczek (25 gram), co stanowi 5 proc. dziennego przydziału kalorycznego. Dotyczy to całkowitej zawartości cukru w diecie, wliczając w to nie tylko cukier w postaci słodyczy, ale także ten występujący w owocach, warzywach, dodatkach do jedzenia (np. sosy). Warto tutaj zaznaczyć, że już jedna puszka coli czy baton typu Mars przekraczają zalecaną, w szczególności dla dziecka, dzienną dawkę cukru.
Walkę z cukrem podjęli eksperci prowadzący bloga „Czytamy Etykiety”, starając się uświadamiać swoich odbiorców, jak być świadomym konsumentem. W ostatnim wpisie na swoim profilu na Instagramie wymienili w punktach podstawowe zasady, które warto przestrzegać, by zachować zdrowie.
„Czytamy etykiety”
„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.
Ekspertki są też aktywne w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje 186 tys. osób.
Cukier – co warto o nim wiedzieć?
Wiesz ile zjadasz dziennie cukru? Wydaje ci się, że skoro starasz się jeść zdrowo to pewnie ta wartość nie jest zbyt wysoka? Nic bardziej mylnego! Specjaliści z „Czytamy Etykiety” alarmują:
Co jest WAŻNE i co chciałabym, żeby było ZAPAMIĘTANE:
❌statystyczny Polak zjada miesięcznie ‼️3,5 kg ‼️ cukru miesięcznie (z czego 1kg to cukier dodawany z kawy/herbaty i na przykład ciast, a reszta jest z produktów kupowanych w sklepach). To jest przerażające.❌Cukier to ZGUBA i ZŁO i prościej tego powiedzieć się nie da. Konsekwencje które czyhają, jeśli tego cukru spożywać będziemy zbyt wiele (a jest on WSZECHOBECNY) są bardzo groźne, a otyłość, próchnica czy cukrzyca typu II, to tylko niektóre z nich‼️
Jak ustrzec się przed cukrem?
Co zrobić, aby tego cukru spożywać mniej? Nie wystarczy wykreślić go z naszej listy zakupowej. Specjaliści wymieniają w swoim wpisie kilka ważnych zasad, o których należy pamiętać.
Rozwiń– Musicie być czujni, bo producenci stosują tak PERFIDNE sztuczki, że kupowanie produktów, przekształca się w walkę o zdrowie, którą można wygrać, a czytanie etykiet to jedna z naszych broni.
– Musicie zapamiętać, że cukier w składzie znajdziecie pod WIELOMA pojęciami – my doszukaliśmy się ponad 2️4 tych najpopularniejszych.
– Jest mnóstwo alternatywnych metod słodzenia, więc wsypanie cukru do ciasta lub posłodzenie herbaty białym cukrem, niech będzie w Waszym domu zabronione.
– Zdajcie sprawę sobie, jak nadmiar cukru wpływa na zachowanie naszych dzieci (ich nadpobudliwość, brak apetyt, bycie niespokojnym – to cechy uzależnienia).
– Cukier jest wszędzie, więc musimy być czujni podczas kupowania (dżemów, płatków śniadaniowych, jogurtów, gotowych dań, sosów, napojów, przypraw, pieczywa, produktów dla niemowląt itp).
Pod jakimi nazwami ukrywa się cukier?
Cukier skrywa się pod wieloma nazwami i często kupujemy artykuły nie wiedząc, że wybieramy źle. Jest on praktycznie we wszystkich produktach, nawet jeśli wydaje nam się tam niepotrzebny, np. w chlebie, sosach, mieszankach przypraw, musztardzie czy kabanosach. Podstawową zasadą jest więc czytanie etykiet. Na jakie nazwy warto zwrócić uwagę?
Cukier to także:
- sacharoza/fruktoza/gluktoza/laktoza/maltoza
- karmel
- słód jęczmienny, syrop słodowy jęczmienny, ekstrakt słodu jęczmiennego
- syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy
- syrop klonowy, z agawy, kukurydziany, daktylowy
- miód
- zagęszczony sok jabłkowy, winogronowy
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
się ten artykuł?