Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają ekspertki z „Czytamy etykiety”
Zwracasz uwagę na numer mąki, kiedy sięgasz po nią w sklepie? „Jest to tak zwany typ mąki, powiązany z zawartością popiołu, czyli składników mineralnych” – wyjaśniają ekspertki z „Czytamy etykiety”. Które typy mąki wybierać do wypieku chleba, a które do ciast lub zakwasu na żurek?
Niższy a wyższy numer mąki
Typ mąki 450 czy 1400? W różnorodności mąk można się pomylić. Nie tylko różnią się numerem, ale także nazwą. Tortowa, krupczatka, luksusowa… to jedne z wielu. Tym, co je różni, to stopień przemiału i oczyszczenia.
- Im jest niższy, tym jest ona bielsza i tym mniej ma składników mineralnych.
- Im wyższy, tym tych składników jest więcej, a mąka ciemniejsza.
– wyjaśniają na swoim profilu na Instagramie ekspertki z „Czytamy etykiety”.
Jak tłumaczą w swoim wpisie, przykładowo mąka „typ 450” zawiera 0,45 proc. popiołu, czyli składników mineralnych. W przypadku typu 2000 jest to już 2 proc. Zaznaczają także, że każdy typ mąki zachowuje się inaczej przy wypiekach. Nie każda mąka będzie zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy upiec ciasto.
Rodzaje mąk a ich numery
Którą mąkę wybrać do pieczenia chleba, a którą do ciast? Jak czytamy na „Czytamy etykiety”:
Rodzaje mąki pszennej
- Typ 450 – tortowa – ciasta biszkoptowe i francuskie,
- Typ 500 – krupczatka – ciasta kruche,
- Typ 550 – luksusowa – ciasta drożdżowe, racuchy i pączki,
- Typ 750 – chlebowa – do wypieku chleba i ciasta na pizzę,
- Typ 1850 – graham – do wypieku bułek oraz chleba pełnoziarnistego.
Rodzaje mąki żytniej
- Typ 580 – żytnia jasna – jasny chleb żytni, makaron, bułki,
- Typ 720 – pytlowa – do zakwasu na żur i wypieku pieczywa,
- Typ 1400 – sitkowa – do wypieku chleba razowego,
- Typ 2000 – razowa – do zakwasu na żur i wypieku pieczywa.
Czytamy Etykiety
Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 260 tys. osób.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
się ten artykuł?