4 min.
Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

Istock.com
Najnowsze
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
„Niby redukcja, a ja mam tak dużo jedzenia. Czy ja schudnę, jedząc tak dużo?” – pytają często pacjenci dietetyków prowadzących w mediach społecznościowych konto „Dietetyka nie na żarty”. Specjaliści odpowiadają: oczywiście! Co więc powinnaś jeść, by nie być głodna?
„Jedną z przyczyn nieudanych prób odchudzania jest fakt, że… ludzie na diecie są głodni (WOW!) To logiczny i fantastyczny mechanizm chroniący nas przed zagłodzeniem. Niestety przestaje być „fantastyczny”, kiedy próbujesz zrzucić 5 kg na ślub koleżanki. Więc co powinien zrobić dietetyk, żeby ułatwić Ci odchudzanie?” – tak zaczyna się najnowszy post na koncie „Dietetyka nie na żarty” na Instagramie.
Konto współtworzy m.in. Arkadiusz Matras – szkoleniowiec i autor publikacji naukowych. Dietetyków śledzi już ponad 40 tys. osób.
Co powinnaś jeść, żeby nie być głodna?
„Jednymi z głównych czynników odpowiadających za sytość jest udział błonnika oraz gęstość energetyczna, czyli to jak spory (ile waży i jaką ma objętość) jest posiłek względem tego, ile kalorii on dostarcza. Niska gęstość energetyczna podczas odchudzania będzie Twoim przyjacielem, a produkty o niskiej gęstości energetycznej to: warzywa, owoce, ziemniaki czy bataty. Znajdziesz w nich też błonnik.
Dodatkowo błonnikiem przepełnione są pełnoziarniste produkty zbożowe i strączki, dlatego zamiast białego ryżu ugotuj brązowy – on nasyci Cię o wiele bardziej, albo… zjedz ziemniaki – jak te na zdjęciu.
Dodatkowo im więcej tłuszczu w posiłku, tym większa gęstość energetyczna, dlatego jeżeli możesz – odtłuść produkt. Zamiast łopatki wieprzowej sięgnij po „chude mięso mielone z szynki wieprzowej”, a zamiast mozarelli na kanapkę (oczywiście z chleba pełnoziarnistego, a nie białego) połóż… mozzarellę light.
W ten sposób szybciej się nasycisz, zjesz mniej kalorii, a brzuszek będzie pełny 3-4 h zamiast 1-2 h.Często nasi pacjenci twierdzą, że nie sądzili że można jeść tak dużo, tak smacznie i przede wszystkim – tak normalnie i chudnąć. Wystarczy nie polewać ziemniaków masełkiem” – piszą dietetycy.
Odchudzaj się „z głową”!
Dietetycy jasno mówią, że odchudzanie nie musi łączyć się z głodówkami, brakiem energii i wiecznym myśleniem o kolejnym posiłku. Wystarczy zdroworozsądkowe podejście – odpowiednie nawodnienie, sięganie po warzywa i owoce (te drugie w nieco mniejszej porcji).
Do tego pełnoziarniste produkty, unikanie fast foodów i słodyczy oraz aktywność fizyczna. Nawet wprowadzenie kilku spacerów w tygodniu podkręci metabolizm!
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020