3 min.
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Warzywa i owoce - co jeść w styczniu? / istock
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
„Co jeść w styczniu? Dużo dobrych smaków. Może nie jest to miesiąc pełen soczystych owoców i jędrnych warzyw, ale i tak ma sporo do zaoferowania: warzywa korzeniowe, cebulowe, kapustne, strączkowe, do tego nasiona i orzechy, a to już całkiem niezły pakiet do zagospodarowania” – pisze Sylwia Majcher, blogerka i aktywistka ekologiczna.
Spis treści
Co jeść w styczniu?
Buraki, marchew, seler, pietruszka…
„To właśnie te sezonowe składniki są najkorzystniejsze dla naszego organizmu, obdarowują nas też najmocniejszym witaminowymi wsparciem” – pisze Sylwia Majcher.
Po co warto sięgać w styczniu, by wzmacniać odporność i dostarczać organizmowi składników mineralnych i witamin?
Blogerka wymienia:
- cebula i czosnek – mają działanie antybakteryjne;
- marchewka to źródło dodającej kolorytu skórze witaminy A i witaminy C;
- buraki pomagają przy męczącym kaszlu, anemii, niedoborach żelaza;
- korzeniowe warzywa są świetne do pieczenia – w postaci frytek przyprawionych ziołami, dobrze smakują ukręcone w kremowe zupy z dodatkiem kasz lub grzanek, warto je także zjadać w surówkach;
- pietruszkę lub seler można zetrzeć na tarce, dodać oliwę, pół łyżeczki octu jabłkowego, tyle samo miodu/cukru, roztarty ząbek czosnku, nieco świeżej lub suszonej mięty i rozdrobnione orzechy; mieszamy i gotowe;
- z białych korzeniowych warzyw i ziemniaków polecam zupę doprawioną sokiem z kiszonych ogórków. Najpierw podsmażamy pokrojone warzywa na maśle lub oliwie, dodajemy cebulę, bulion, szczyptę gałki, nieco świeżej kurkumy i imbiru, kuminu, soli, pieprzu. Gotujemy do miękkości i wlewamy sok. Można dodać też śmietanę i kiełki do dekoracji;
- ziemniaki polane oliwą, upieczone przez 40 min w 180 stopniach w łupinach z rozmarynem i czosnkiem to całkiem solidna propozycja obiadowa;
- jarmuż jest doskonały lekko przesmażony z pestkami słonecznika na patelni i wymieszany z gorącą kaszą, olejem lnianym i burakami z zakwasu;
- upieczone buraki odnajdą się w porannej jaglance z dodatkiem migdałów albo chętnie zmienią
w kotlety. I koktajl z ich udziałem jest znakomity; - gruszki zapieczone z serem albo jabłka pod kruszonką z resztek chleba też całkiem nieźle smakują.
„Ignorujecie za to świeże pomidory, ogórki – totalnie bez smaku i pożądanych wartości odżywczych” – dodaje Sylwia Majcher.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022