Przejdź do treści

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Warzywa i owoce - co jeść w styczniu? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

„Co jeść w styczniu? Dużo dobrych smaków. Może nie jest to miesiąc pełen soczystych owoców i jędrnych warzyw, ale i tak ma sporo do zaoferowania: warzywa korzeniowe, cebulowe, kapustne, strączkowe, do tego nasiona i orzechy, a to już całkiem niezły pakiet do zagospodarowania” – pisze Sylwia Majcher, blogerka i aktywistka ekologiczna. 

Co jeść w styczniu?

Buraki, marchew, seler, pietruszka…

„To właśnie te sezonowe składniki są najkorzystniejsze dla naszego organizmu, obdarowują nas też najmocniejszym witaminowymi wsparciem” – pisze Sylwia Majcher.

Po co warto sięgać w styczniu, by wzmacniać odporność i dostarczać organizmowi składników mineralnych i witamin?

Blogerka wymienia:

  • cebula i czosnek – mają działanie antybakteryjne;
  • marchewka to źródło dodającej kolorytu skórze witaminy A i witaminy C;
  • buraki pomagają przy męczącym kaszlu, anemii, niedoborach żelaza;
  • korzeniowe warzywa są świetne do pieczenia – w postaci frytek przyprawionych ziołami, dobrze smakują ukręcone w kremowe zupy z dodatkiem kasz lub grzanek, warto je także zjadać w surówkach;
  • pietruszkę lub seler można zetrzeć na tarce, dodać oliwę, pół łyżeczki octu jabłkowego, tyle samo miodu/cukru, roztarty ząbek czosnku, nieco świeżej lub suszonej mięty i rozdrobnione orzechy; mieszamy i gotowe;
  • z białych korzeniowych warzyw i ziemniaków polecam zupę doprawioną sokiem z kiszonych ogórków. Najpierw podsmażamy pokrojone warzywa na maśle lub oliwie, dodajemy cebulę, bulion, szczyptę gałki, nieco świeżej kurkumy i imbiru, kuminu, soli, pieprzu. Gotujemy do miękkości i wlewamy sok. Można dodać też śmietanę i kiełki do dekoracji;
  • ziemniaki polane oliwą, upieczone przez 40 min w 180 stopniach w łupinach z rozmarynem i czosnkiem to całkiem solidna propozycja obiadowa;
  • jarmuż jest doskonały lekko przesmażony z pestkami słonecznika na patelni i wymieszany z gorącą kaszą, olejem lnianym i burakami z zakwasu;
  • upieczone buraki odnajdą się w porannej jaglance z dodatkiem migdałów albo chętnie zmienią
    w kotlety. I koktajl z ich udziałem jest znakomity;
  • gruszki zapieczone z serem albo jabłka pod kruszonką z resztek chleba też całkiem nieźle smakują.

„Ignorujecie za to świeże pomidory, ogórki – totalnie bez smaku i pożądanych wartości odżywczych” – dodaje Sylwia Majcher.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobiety bez diety

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×