Przejdź do treści

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz
Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Poza lekami i maściami od dermatologa oraz domowymi sposobami na walkę z łuszczycą, ważne jest odpowiednie skomponowanie diety. Wyeliminowanie niektórych produktów i włączenie innych może wyraźnie ograniczyć objawy choroby. Co w takim razie jeść, chorując na łuszczycę?

Generalnie lekarze podkreślają, że niskokaloryczna dieta i nieprzejadanie się łagodzi przebieg choroby. W przypadku łuszczycy wszystko kręci się wokół stanów zapalnych. Więc u chorych ważne jest stosowanie diety przeciwzapalnej. Jakie zatem produkty są mile widziane w jadłospisie chorującego?

Oleje i oliwa

Tak zwane dobre tłuszcze są nieocenione w walce z łuszczycą. Przede wszystkim chodzi o kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zmniejszają stany zapalne w organizmie i dobrze wpływają na układ odpornościowy. Badacze z „Journal of the American Academy of Dermatolology” dokonali szczegółowej analizy związku między jedzeniem a łuszczycą i stwierdzili, że dieta bogata w kwasy omega-3 może łagodzić objawy choroby. Podczas testów obserwowano, jak kwasy zmniejszały zaczerwienienie wokół chorobliwych zmian skórnych i wpływały na liczbę łusek łuszczycowych. Spośród olejów bogatym źródłem omega-3 są: rzepakowy, lniany i kukurydziany oraz oliwa z oliwek.

Ryby

Ze względu na wspomniane kwasy omega-3 chory na łuszczycę powinien regularnie jeść takie morskie ryby, jak łosoś, sardynki, śledzie, makrela i tuńczyk. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz pozwolić sobie na częste jedzenie tłustych ryb, spróbuj ratować się, przyjmując tran. W badaniach klinicznych opublikowanych w JAMA Dermatology zaobserwowano, że zastosowanie oleju z ryb jest wspomagającym elementem terapii łuszczycy.

Zielona herbata

Chorzy powinni regularnie ją pić, bo zawiera antyoksydanty, a badania dowodzą, że w łuszczycy występuje zmniejszona aktywność przeciwutleniaczy. To substancje, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami, które między innymi upośledzają proces regeneracji ciała, w tym skóry.

Łuszczyca - medyczne prawdy dotyczące tej jednostki chorobowej.

Pestki dyni

Są świetnym źródłem selenu. A ten jest bardzo potrzebny w diecie łuszczyka, gdyż badania mówią, że jego zbyt niski poziom zaostrza przebieg choroby. Związane to jest między innymi z jego antyoksydacyjnymi właściwościami. Poza tym selen ma działanie przeciwzapalne. Poza pestkami dyni znajdziesz go też w jajkach, kaszy gryczanej, kakao i orzechach.

Świeże warzywa i owoce

Są bogate w przeciwutleniacze, mające właściwości przeciwzapalne. Ważną rolę w diecie chorych na łuszczycę odgrywa kwas foliowy. Jego cennym źródłem są właśnie warzywa. Kwas foliowy wspomaga regenerację naskórka. Świeże warzywa i owoce dostarczają też takie substancje, jak karotenoidy, flawonoidy i witaminy. Te składniki są szczególnie potrzebne organizmowi chorego na łuszczycę. Pamiętaj, że im bardziej surowe warzywa jesz, tym lepiej. Szczególnie polecane są: szpinak, brokuły, awokado, borówki, mango.

Kurkuma

Ta przyprawa o charakterystycznym żółtym kolorze słynie nie tylko z zastosowań kulinarnych, ale i zdrowotnych. Nadaje kolor musztardzie, jest bogato używana w kuchni azjatyckiej. Jej głównym składnikiem jest kurkumina – odpowiadająca za ostrość i kolor. A jak się ma do diety łuszczyka? Kurkuma zawiera silne przeciwutleniacze, które łagodzą objawy skórne choroby.

Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?

Orzechy

Są źródłem nie tylko wspomnianych już kwasów omega-3 i selenu, ale też witaminy H, która pozytywnie wpływa na prawidłową budowę skóry. Jeśli więc cierpisz na łuszczycę, chrup na zdrowie surowe orzechy włoskie i migdały – działają przeciwzapalnie. Migdały poprawiają kondycję nie tylko skóry, ale i włosów.

Produkty zbożowe

Jeśli cierpisz na łuszczycę, szczególnie zadbaj o to, by na twoim talerzu regularnie pojawiały się zbożowe produkty pełnoziarniste. Zawierają błonnik, który jest ważny, bo reguluje pracę jelit i dba o odpowiednią mikroflorę. Błonnik znajdziesz w pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych, otrębach. Produkty zbożowe zawierają też witaminę PP, która poprawia ukrwienie skóry.

Czosnek

To naturalny antybiotyk. Działa dobrze nie tylko na organizm, ale też skórę. Korzyści z jedzenia czosnku dla pacjentów z łuszczycą są związane z jego zdolnością do hamowania aktywności lipooksygenazy, czyli enzymu, który bierze udział w procesach zapalnych. Zmiażdżony czosnek dostarcza również dużo alicyny, a także cynku i selenu. Wszystkie te składniki odżywcze są znane z silnych właściwości przeciwutleniających. A te są dobre dla chorych na łuszczycę ze względu na ich zdolność do zmniejszania stresu oksydacyjnego, który nasila u chorych stan zapalny skóry.

Superfoods

Czym właściwie są? To produkty o wysokiej koncentracji witamin i minerałów, o których mówi się, że są dobre dla nas. A niektóre z nich są szczególnie wskazane u chorych na łuszczycę. I tak warto włączyć do menu wodorosty morskie o brązowym zabarwieniu, które są bogate w jod, wapń, potas i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B. Wykazują też właściwości przeciwdrobnoustrojowe korzystne w łagodzeniu objawów łuszczycy. Nasiona Chia z kolei mają obfitą ilość przeciwutleniaczy, też dobrych na skórę chorego. Warta uwagi jest jeszcze spirulina – pełna minerałów i witamin, zbawiennie wpływająca na skórę. Glony te zawierają też w sobie przeciwutleniacze.

Ważne!

Jeśli zauważysz, że jakiś produkt żywnościowy wywołuje lub nasila u ciebie objawy łuszczycy, to wyraźny sygnał twojego organizmu, żeby wyeliminować go z diety.

Czego lepiej unikać w diecie, gdy chorujesz na łuszczycę?

  • ziemniaków,
  • pomidorów,
  • papryki,
  • bakłażana,
  • tłustych mięs,
  • tłustych serów,
  • cukru.

Tu nie chodzi o całkowite wykreślenie tych produktów z jadłospisu, lecz o ich ograniczenie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać