Przejdź do treści

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny Brooke Lark/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Dieta wegetariańska zyskuje na popularności z wielu powodów – etycznych, zdrowotnych czy środowiskowych. Już około miliona Polaków całkowicie zrezygnowało z jedzenia mięsa na co dzień, a wielu ogranicza jego spożycie lub ma zamiar zupełnie wyłączyć je z jadłospisu. Próbujesz być na diecie wegetariańskiej, ale zupełnie ci to nie wychodzi? Nie łam się i poznaj możliwe przyczyny.

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Dieta wegetariańska może z powodzeniem zastępować tradycyjną dietę z produktami mięsnymi. Jeśli jest dobrze zbilansowana, to pokrywać będzie całe zapotrzebowanie na białko, tłuszcze oraz węglowodany, a także witaminy i składniki mineralne. Kluczowa jest kwestia dopasowania jej do potrzeb naszego organizmu.

Początki na diecie wegetariańskiej mogą być trudne ze względu na wcześniejsze przyzwyczajenia i nieumiejętne komponowanie posiłków. Jednak niektóre osoby odczuwają negatywne skutki odstawienia mięsa ze swojej codziennej diety i to nic dziwnego. Jest szereg motywów związanych z metabolizmem, genetyką i bakteriami w naszych jelitach, które sprawiają, że dieta wegetariańska nie jest dla nas.

Powody, dla których dieta wegetariańska może nie być dla ciebie

  • Niska przemiana beta-karotenu w witaminę A

Chociaż wiele osób sądzi, że beta-karoten i witamina A jest tym samym, to nie do końca jest to prawda. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, co oznacza, że musi zostać w nią zamieniony podczas różnych procesów metabolicznych, do których dochodzi w organizmie. Rośliny nie zawierają prawdziwej witaminy A, czyli retinolu, tylko właśnie beta-karoten.

Beta-karoten z roślin przy pomocy enzymu beta-carotene-15,15’-monoxygenase ( w skrócie BCMO1) jest w wątrobie oraz jelitach zamieniany na retinol, a dopiero wtedy wykorzystywany przez organizm. Jednak nie każdy organizm jest w stanie przeprowadzić ten proces efektownie, niektóre mutacje nie mają enzymu BCMO1. Osoby z mutacjami R267S czy A379V mają mało efektywną przemianę beta-karotenu w retinol, mniejszą nawet o 69 proc. A osoby z mutacją T170M mają nawet o 90 proc. mniejszą przemianę beta-karotenu w witaminę A. Szacuje się, że nawet 45 proc. populacji może mieć mutacje, które zaburzają ten proces. Przemiana beta-karotenu może być także zaburzona także wtedy, kiedy masz problemy z wątrobą, niedobór cynku czy małą aktywność trzustki.

  • Niska tolerancja skrobi

Zwykle dieta wegetariańska jest bogatsza w węglowodany od diety osób, które spożywają mięso. Wiele węglowodanów w diecie wegetarian pochodzi z roślin, które mają w sobie dużo skrobi – rośliny strączkowe, zboża i różne rośliny okopowe. Za rozkładanie skrobi odpowiedzialne są amylazy, grupa enzymów, które występują w ślinie oraz soku trzustkowym. Poziom amalazy w ślinie zmienia się – może ona być w niej prawie niewykrywalna, jak i stanowić około 50 proc. wszystkich białek w ślinie.

Obecność i ilość amylazy zależy od stylu życia, podatności na stres, rytmu dobowego oraz ilości kopii genu AMY1. Generalnie rzecz ujmując, osoby pochodzące z miejsc, w których zjada się więcej skrobi, na przykład z Japonii, mają więcej kopii genu AMY1 i lepiej trawią skrobię. Osoby, które gorzej ją trawią, mogą mieć problemy z tyciem, a także z sennością i dużymi wzrostami poziomu cukru we krwi.

grilowane warzywa
  • Mikrobiom jelit

W naszych jelitach bytują różne bakterie, które pomagają trawić żywność. Mikrobiom jelit zmienia się wraz ze zmianą diety, ale pewne jego składowe są niezmienne – z niektórymi bakteriami w przewodzie pokarmowym nie rozstajemy się nawet wtedy, kiedy drastycznie zmienimy dietę. Na mikrobiom mogą negatywnie wpływać takie rzeczy, jak dieta pełna przetworzonego jedzenia, stres, kuracja antybiotykowa, przejście chemioterapii czy stosowanie leków. Niektóre badania wręcz pokazują, że populacja bakterii nie jest w stanie wrócić do poprzedniego stanu po kuracjach niektórymi lekami.

Jeśli twój mikrobiom jelit jest niepełny, a więc nie działa w pełni efektywnie, to syntezowanie niektórych składników odżywczych będzie utrudnione. Problematyczne może okazać się np. syntezowanie witaminy K2, która bardzo ważna jest dla zdrowego układu krążenia i mocnych kości.

 

Źródło: healthline

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol