3 min.
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki / Pexels.com
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Na targowiskach i w supermarketach pojawiają się już pierwsze truskawki. Jak poznać, że owoce podpisane jako „produkt polski” rzeczywiście pochodzą z naszego kraju? I kiedy nie ufać sprzedawcom, że tak jest? Wyjaśnia to ekoaktywistka Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie.
Skąd są twoje truskawki?
Z góry zakładasz, że truskawki, które są obecnie w sprzedaży, pochodzą z Polski? Niesłusznie. Jak wyjaśnia Sylwia Majcher, najwięcej truskawek na hurtowe giełdy w Polsce trafia z Grecji.
„W tym roku ze względu na zamknięte wschodnie rynki greccy plantatorzy nawet obniżyli ceny, żeby tylko sprzedać nadmiar owoców. W efekcie są przynajmniej dwa razy tańsze od krajowych truskawek” – pisze ekoaktywistka.
Majcher zauważa, że na targach można kupić „polskie” truskawki w dość atrakcyjnych cenach, porównywalnych do obowiązujących w hurcie. Z czego to wynika? Sprzedawcy nadużywają konsumenckiej naiwności i niewiedzy. Wielu z nich oszukuje nas bez żadnych skrupułów.
„Greckie truskawki kupione za kilka złotych sprzedają jako polskie ze sporą przebitką. Chęć zysku jest ok, ale nie wciskanie kitu. Nie każdy musi wiedzieć, jak odróżnić polską truskawkę od tej, która przejechała do nas kilka lub kilkanaście tysięcy kilometrów” – podkreśla Majcher, która razem z autorką profilu na Intagramie @domszczerymwpolu, Kamilą Sułek, tłumaczy, jak odróżnić krajowe truskawki od zagranicznych.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zwróć uwagę na kilka szczegółów
Wybierając truskawki, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, które odróżniają polskie truskawki od tych, które takie tylko udają. Jak wyjaśnia w swoim poście Sylwia Majcher, polskie truskawki:
- mają świeże szypułki o intensywnym, zielonym kolorze,
- są nierówne i jędrne,
- mają różną wielkość,
- mają jaśniejszy kolor od tych zagranicznych i słodki zapach.
Natomiast truskawki, które są sprowadzane z innych krajów:
- są zaskakująco duże i często bardzo dojrzałe,
- są miękkie i bardzo kształtne,
- nie mają intensywnego zapachu,
- wszystkie wyglądają podobnie i mają jednakowy rozmiar.
Jeśli więc zobaczysz „polskie” truskawki na targu, zastanów się dwa razy, czy aby na pewno to nasze krajowe owoce. Nie daj się nabić w butelkę!
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 37 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zobacz także
Poleć artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022