Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt
Metabolizm odgrywa dużą rolę w walce o idealną sylwetkę. Osoby, które mają wyższy metabolizm, mogą sobie zwykle pozwolić na więcej w diecie i szybciej tracą dodatkowe kilogramy. Metabolizm zmienia się z wiekiem, wpływ na niego ma styl życia i aktywność fizyczna. Pewne produkty wprowadzone do diety mogą go przyśpieszyć.
Metabolizm – od czego jest zależny?
Wiele osób zakłada, że nie mają wpływu na swój metabolizm, ponieważ rodzimy się z określoną przemianą materii. Jest to częściowo prawda – w połowie bowiem metabolizm zależy od indywidualnych predyspozycji, ale nadal możemy mieć na niego wpływ.
Wpływ na to, jak działa nasza przemiana materii, mogą mieć różne choroby. Niedoczynność tarczycy, choroby przysadki, choroby kory nadnerczy czy niedożywienie wpływają na metabolizm. Jeśli nagle i szybko zaczynasz tyć, mimo tego, że nie zmieniłaś nic w diecie, warto skonsultować się także z lekarzem. Kobiety często mają wrażenie, że tyją szybciej od mężczyzn na podobnej diecie – jest to związane z ich metabolizmem. Kobieca przemiana materii zwykle jest wolniejsza od metabolizmu mężczyzn, ponieważ panie mają zwykle więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni, a dodatkowe kilogramy łatwiej się na nich odkładają. Na szczęście można w pewnym stopniu przyśpieszyć swój metabolizm.
Jak przyśpieszyć przemianę materii?
Przyśpieszenie metabolizmu jest skuteczne i pomaga w walce o idealną sylwetkę, ale należy także zdawać sobie sprawę z tego, że sam metabolizm to nie wszystko i jego przyśpieszenie nie oznacza, że można bezkarnie się objadać. Warto pamiętać o tym, że przy utracie wagi nie tracimy komórek tłuszczowych – kurczą się one, ale pozostają w naszym organizmie. Więc objadanie się może skończyć szybszym tyciem.
Jak można przyśpieszyć metabolizm?
- Regularne ćwiczenia – podejmowana regularnie aktywność fizyczna wrzuca cały organizm na wyższy bieg. Wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię i rozbudowuje mięśnie, które dla prawidłowego funkcjonowanie także zużywają więcej energii.
- Regularne posiłki – aby nasz organizm działał sprawnie, a przemiana materii była na stałym, wysokim poziomie, należy zadbać o regularność w spożywaniu posiłków. Dlaczego? Jeśli jesz posiłki nieregularnie i chodzisz głodna, twój organizm będzie odkładał więcej energii na później. Regularność w posiłkach uczy twoje ciało, że dostarczasz mu energii cały czas, więc nie musi odkładać tłuszczu na później.
- Odpowiednia dieta – niektóre pokarmy mają potwierdzone badaniami działanie przyśpieszające przemianę materii. Ich włączenie w codzienny jadłospis pomoże w utracie kilogramów.
Wprowadź ten produkt do diety i przyśpiesz metabolizm
Badania pokazują, że wśród różnych grup pokarmów, jedna z nich ma ogromne znaczenie dla naszej przemiany materii. Chodzi o białko. Dieta bogata w białko może przyśpieszyć metabolizm od 15 do nawet 30 procent. To znacznie więcej niż inne grupy pokarmów – węglowodany przyśpieszają przemianę materii o 10 proc., a tłuszcze o 3 proc.
Dlaczego białko działa na przyśpieszenie przemiany materii? Wynika to prawdopodobnie z tego, że na jego strawienie potrzeba więcej czasu, więc przez dłuższy czas zapełniają i dodają energii organizmowi.
Ile białka jeść?
Wysokobiałkowe diety mogą więc okazać się zbawienne dla osób, które chcą stracić dodatkowe kilogramy. Dla optymalnej utraty diety powinno się zjadać 20-30 gramów białka w każdym posiłku i około 10 gramów białka w każdej przekąsce.
Najlepsze źródła białka
Białka dzieli się na te pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Różnica między innymi widoczna jest w długości łańcuchów aminokwasowych. Po które białko należy sięgać częściej? Białka zwierzęce są najbliższe nam, ponieważ zawierają ilość aminokwasów podobną do tej, która znajduje się w białkach ludzkiego ciała. Dzięki temu organizm wykorzystuje je bardziej efektywnie. Warto więc do swojej diety regularnie wprowadzać mleko, jajka, sery, ryby i mięso. Nie pomijajmy jednak całkowicie białek roślinnych – są one zdrowym urozmaiceniem diety, a organizm jest w stanie pozyskać z roślin potrzebne mu aminokwasy. Szczególnie bogate w białka są rośliny strączkowe, orzechy i kasze.
Źródło: WomensHealth
Polecamy
Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?
Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy
7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce
się ten artykuł?