Przejdź do treści

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Tekst o pokarmach, które wpływają na zdrowie skóry. Na zdjęciu: Ręka trzymająca gałązkę zieleni nad różnorodnością kanapek - HelloZdrowie
Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jedzenie nie tylko zaspokaja głód, zawarte w nim składniki wpływają też na nasze organy. Dieta jest ważnym czynnikiem, który oddziałuje na naszą skórę. Co powinniśmy jeść, jeśli chcemy, aby nasz skóra była odpowiednio odżywiona?

Dbaj nie tylko od zewnątrz

Wszelkie kosmetyki, maści i zioła to nie jedyny sposób na poprawienie jakości skóry. W dużej mierze odpowiadają za to przyjmowane pokarmy. Uwalniane w trakcie trawienia substancje przedostają się z krwią do różnych warstw skóry. To, co jesz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Przekonaj się sama, stosując te produkty w swojej diecie.

 

Postaw na przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze znajdują się zarówno w kosmetykach, na przykład kremach ochronnych, jak i w diecie. Odpowiednie odżywianie to bardziej naturalna metoda przyjmowania przeciwutleniaczy niż stosowanie chemicznych preparatów. Wiele badań wykazało, że przeciwutleniacze mają ogromny wpływ na wygląd skóry. Zatrzymują one procesy starzenia, a także odżywiają skórę i pomagają w jej odbudowie.

Pytanie, gdzie szukać tych przeciwutleniaczy? Najwięcej można ich znaleźć w niezastąpionej witaminie C. Jeśli spożywasz dużo owoców i cytrusów, nie musisz się martwić o przedwczesne starzenie i nadmiar zmarszczek. Co ciekawe, więcej witaminy C znajdziemy w papryce, niż w cytrynach czy pomarańczach.

Wiele antyoksydantów zawierają także witaminy A i E. Znajdziemy je m.in. w:

  • szpinaku,
  • marchwi,
  • nabiale,
  • dyni,
  • czerwonej papryce,
  • sałacie,
  • olejach roślinnych,
  • pestkach,
  • orzechach,
  • oliwie tłoczonej na zimno.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Innym źródłem przeciwutleniaczy są związki zwane karotenoidami oraz flawonoidami. Znajdziemy je w:

  • pomidorach,
  • szpinaku,
  • jarmużu,
  • aroniach,
  • borówkach,
  • wszelkich roślinach strączkowych,
  • orzechach,
  • gorzkiej czekoladzie,
  • czerwonym winie,
  • czarnej i zielonej herbacie.

Najlepiej spożywać świeże owoce i warzywa, ale również mrożonki nie tracą właściwości przeciwutleniających. Dlatego też w okresie zimowym warto przygotowywać koktajle na bazie mrożonych owoców, aby uzupełniać brakujące witaminy.

Inne czynniki wpływające na skórę

Jeśli chcesz zachować jak najdłużej młody i zdrowy wygląd, nie spędzaj zbyt dużo czasu na słońcu. Używaj przez cały rok kremów z filtrem, które będą chronić skórę przed promieniowaniem oraz wysuszeniem. Obok diety ważna jest również odpowiednia ilość snu. Niewyspanie może powodować kurczenie się lub puchnięcie skóry.  Postaw także na aktywność fizyczną, dzięki której organizm i wszelkie komórki będą bardziej dotlenione, a co za tym idzie – odmłodzone i odżywione. Ze sportem, snem oraz słońcem wiąże się przede wszystkim woda. Regularne nawadnianie to podstawa zachowania skóry w dobrej formie. Nic nie wpływa lepiej na odżywienie ciała niż czysta, niegazowana woda mineralna.

 

Źródło: wellandgood

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?