Brukselka duszona z warzywami. Przepis od naszej czytelniczki
Nasz artykuł o zdrowotnych właściwościach brukselki spotkał się z odzewem ze strony naszych czytelniczek na Facebooku. Jedna z nich, Małgorzata Misiak, podzieliła się z nami swoim przepisem na duszoną brukselkę. Zobaczcie.
Przepis jest bardzo prosty, a efekt – sądząc po zdjęciu – znakomity 🙂
Brukselka duszona z warzywami: składniki
Brukselka
Papryka
Dynia hokkaido
Imbir
Cebula
Olej kokosowy
Brukselka duszona z warzywami: przygotowanie
Na łyżce oleju kokosowego podduszamy pokrojoną cebulę i kawałek imbiru.
Dodajemy pokrojone:
• paprykę
• kawałek dyni hokkaido ze skórką
• brukselkę
• przyprawy: sól, curry, lubczyk i inne ulubione zioła.
Dusimy do miękkości, ok. 20 min. Przy okazji cenna uwaga – dla tych, którym nie podoba się zapach gotowanej brukselki – od autorki przepisu: „dusząc ją na patelni nie ma tego smrodku i nie wypłukujemy dobroci z niej”.
Życzymy smacznego.
Autorka: Małgorzata Misiak
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?