Przejdź do treści

Uważaj na jedzenie z puszki

Jedzenie z puszki
iStock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Jedzenie z puszki jest wygodne, tanie i zasadniczo się nie psuje. Naprawdę ma kilka plusów! Ale, by nam plusy nie przysłoniły minusów, obejrzyjmy sobie puszkowane jedzenie nieco dokładniej. Żywność puszkowana zawiera dużo soli i konserwantów. Związki zawarte w jedzeniu z puszki mogą prowadzić do zaburzeń hormonalnych, problemów z płodnością i nie tylko. Zobacz, co czeka na ciebie w puszce.

Najpierw będzie o plusach. Niektóre przeciwutleniacze, które znajdujemy w marchewkach (betakaroten) i pomidorach (likopen), są lepiej wchłaniane przez organizm, jeżeli warzywa podda się obróbce cieplnej. A właśnie to robi się w czasie pakowania ich do metalowych pojemników. Świeże owoce tracą witaminy w czasie przechowywania ich w lodówce i po kilku dniach mają ich mniej niż te zapuszkowane. Do tego minerały i kwasy omega-3 nie są wrażliwe na proces pakowania.

Mają one za to jedną, a właściwie dwie, duże wady, które powodują, że trzeba z nimi uważać.

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kontrowersyjny bisfenol

Jedna z nich to bisfenol A (BPA). Kontrowersyjna substancja chemiczna wykorzystywana przy produkcji opakowań – nie tylko puszek, ale też np. butelek na wodę. Sięgając po jedzenie „z metalu”, musimy się liczyć z tym, że wraz z nim jemy także BPA. Ten jest kontrowersyjny, bo wiadomo, że szkodzi, ale jednocześnie uważa się, że nie w ilościach przyjmowanych przez ludzi.

Wiadomo więc, że bisfenol A może wpływać na działanie układu hormonalnego ssaków. Większość badań, które dowodzą negatywnych skutków ekspozycji, została przeprowadzona na zwierzętach i to, co ustalono, można długo wyliczać: większe ryzyko pojawienia się nowotworów, zaburzenia hormonalne, otyłość, problemy z prostatą i układem rozrodczym. Badania na ludziach pokazują, że może prowadzić do problemów z płodnością. A mężczyźni – powodem ma być to, że jego działanie naśladuje estrogen – są narażeni na zaburzenia erekcji. Są też wyniki, które wskazują na to, że substancji powinny unikać kobiety w ciąży oraz karmiące matki, bo szkodzi dzieciom.

Ilustracja: Izabela Dudzik | www.izadudzik.pl

Z drugiej strony przedstawiciele wszystkich najważniejszych instytucji atestujących żywność podkreślają, że owszem bisfenol A jest szkodliwy, ale ludzie mogą się czuć bezpieczni, bo mają z nim zbyt mało kontaktu. Na przykład Andrew Wadge, główny naukowiec brytyjskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, tak mówił w 2011 roku: „BPA jest przez ludzki organizm szybko przyswajany, detoksyfikowany i wydalany – dlatego nie jest problemem dla ludzi.”

Jednocześnie jednak coraz więcej krajów zakazuje jego stosowania. Choć robi to w ograniczonym stopniu. Zakazy dotyczą przede wszystkim opakowań produktów żywnościowych przeznaczonych dla małych dzieci. Te znacznie gorzej radzą sobie z oczyszczaniem organizmu z tego związku chemicznego. Takie zakazy wprowadziły między innymi Kanada, Stany Zjednoczone, niektóre kraje unijne, a nawet Chiny. Ciekawe jest stanowisko Francji, która najpierw w ogóle go zakazała, by później zmienić swoje stanowisko i po proteście koncernów spożywczych dopuścić bisfenol A w opakowaniach produktów… przeznaczonych na eksport. Wnioski wyciągnijcie sami.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

K jak konserwanty

Ale to tylko jeden z problemów. Drugim jest jego jakość oraz stosowane konserwanty. W tym sól, której dużo przyjmujemy nieświadomie, więc warto jej unikać. Tutaj jednak z problemem można sobie łatwo poradzić – wystarczy nie kupować byle czego. Pasztet za dwa złote nie może być dobry. Tak jak i sprzedawany w podobnej cenie tuńczyk. Co jednak wcale nie oznacza, że droższy zawsze jest lepszy, bo o ile zbyt tani dobry być nie może, to bywa, że ten droższy jest tylko droższy, a wcale nie lepszy. By uniknąć narażenia na kontakt z nadmierną liczbą „E”, soli, sodu, tłuszczu i marnych produktów, koniecznie trzeba zwracać uwagę na skład podany na etykietach. A także ufać własnej ocenie, bo w wielu przypadkach papier przyjmie wszystko.

Przy wszystkich tych wadach warto pamiętać, że jeżeli do sprawy podejdzie się świadomie i uważnie, to puszki mają bardzo dużo zalet i warto z nich korzystać. Zimą stanowią na przykład bardzo dobre źródło dietetycznie pełnowartościowych owoców, warzyw oraz przeciwutleniaczy.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×