Śniadaniowe ciastka jaglane
Ciastka na śniadanie? Takie jak najbardziej. Przygotowane są jedynie z czterech składników, wolne od chemicznych polepszaczy i spulchniaczy, a w dodatku do zrobienia w mig!
To przepis najszybszy i najzdrowszy z możliwych. Ciasteczka upieczesz i zjesz o poranku, albo zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły. Bazą przepisu jest odżywcza mąka jaglana, a za słodziwo służy brzozowy cukier. Połowa porcji to ok. 500 kcal, co daje nam solidną dawkę energii, której rano każdy z nas tak potrzebuje. Te ciastka to również spora ilość białka, witamin z grupy B i minerałów, takich jak: miedź, mangan, selen, fosfor, magnez i cynk.
Śniadaniowe ciastka jaglane
Zdjęcie: Agata Deja
Ciastka jaglane – składniki (na 10 sztuk)
- 2 szklanki mąki jaglanej (200 g),
- 1/2 szklanki (80 g) cukru brzozowego (ksylitolu),
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciastka jaglane – przygotowanie
Przesiewamy suche składniki do miski i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i zagniatamy masę. Formujemy 10 kulek i spłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w 180°C.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?