Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu
Już jest! Pojawiła się królowa jesieni, czyli dynia. Ta pomarańczowa piękność ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle wszechstronna, a przerabiać ją można na wiele sposobów. Oto sycące risotto doprawione szałwią – ziołem, które świetnie z nią współgra.
Dynia jest bogata w beta-karoten, dostarcza wiele cennych witamin i minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, witaminy A, E i K. Szałwia z kolei wpływa korzystnie na naszą skórę, pomaga też przy dolegliwościach trawiennych i zwalczaniu infekcji. Całe proponowane przez nas danie to istna bomba witaminowa, która wzmocni organizm w okresie jesiennym, kiedy brakuje słońca, a my potrzebujemy się odpowiednio odżywić i wspomóc.
Risotto z dyni i szałwii
Risotto z dyni i szałwii
Zdjęcie: Agata Deja
Risotto z dyni i szałwii – składniki (4 porcje):
– 1 kg dyni
– 1 szklanka ryżu arborio (200g)
– 1/2 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
– 1 litr bulionu warzywnego bez soli
– 2 średnie cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilka listków świeżej szałwii
– sól, pieprz
Risotto z dyni i szałwii – przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w małą, ok. 1-centymetrową kostkę. Bulion podgrzewamy w małym garnku i utrzymujemy, aby był gorący. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wsypujemy pokrojoną dynię i listki szałwii. Smażymy chwilę na średnim ogniu.
Dosypujemy ryż, mieszamy, dolewamy wino i odparowujemy. Wlewamy kilka chochli naszego gorącego wywaru i mieszamy. Nastawiamy minutnik na 17 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy następną porcję, mieszamy i postępujemy tak do końca czasu gotowania.
Po kilkunastu minutach sprawdzamy, czy ryż jest już gotowy. Nie powinien on być rozgotowany, jego konsystencja powinna być „al dente”. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy sól i pieprz, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na kilka minut.
Bezpośrednio przed podaniem posypujemy świeżymi listkami szałwii i świeżo zmielonym pieprzem.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?