Przejdź do treści

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

owsianka z rabarbarem
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pamiętacie z przedszkola kompot rabarbarowy? Na nim kariera rabarbaru skończyć się nie powinna. Co powiecie na kokosową owsiankę z rabarbarem? Sezon na to warzywo trwa krótko – nie przegapcie go!

Rabarbar – samo zdrowie!

Rabarbar to sprzymierzeniec osób borykających się z anemią i osłabieniem organizmu. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia także proces trawienia, ma działanie oczyszczająco-odtruwające. Dodatkowo słynie z niskiego indeksu glikemicznego oraz niewielkiej kaloryczności (9 kcal w 100 g). Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, witaminę C oraz kwas foliowy.

Jedząc go, przyswajamy spore ilości potasu. Rabarbar chroni też przed wolnymi rodnikami. Pieczony wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antyalergiczne. Należy jednak pamiętać, że rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego, dlatego osoby z chorymi nerkami czy reumatyzmem powinny jeść go z umiarem. Również kobiety w ciąży nie powinny sięgać po niego zbyt często, bo utrudnia przyswajanie wapnia z diety.

Przy zakupie rabarbaru zwracajmy uwagę, aby łodygi było sprężyste, jędrne i  różowe. Im bardziej intensywny kolor, tym słodszy smak.

Rabarbar można jeść na wiele sposobów. Niektórzy lubią go chrupać na surowo, przegryzając niczym seler naciowy. Inni dodają do koktajli. Doskonale smakuje również w wersji pieczonej, np. jako crumble pod kruszonką. Warto łączyć go ze słodkimi owocami typu truskawki, maliny czy gruszki. Doskonale sprawdzi się jako składnik kokosowej owsianki, którą możemy przygotować dosłownie w 15 min. Zdrowe i pyszne śniadanie gotowe!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Owsianka z rabarbarem i owocami: składniki

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

– 50 g płatków owsianych
– 2 łyżki mleka kokosowego
– pół banana
– dwie łodyżki rabarbaru
– łyżka syropu z agawy
– kilka borówek
– kilka malin
– łyżka suszonej morwy białej
– łyżka wiórków kokosa

Jak przygotować owsiankę z rabarbarem i owocami?

Płatki owsiane zalewamy 150 ml zimnej wody. Dodajemy mleko kokosowe oraz pół banana i gotujemy do miękkości ok. 10 min. W międzyczasie myjemy łodygi rabarbaru, tniemy je na 2 cm kawałki i gotujemy w odrobinie wody z syropem z agawy ok. 10 min. Gotową owsiankę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki, dodajemy miękki rabarbar, borówki, wiórki kokosa, maliny oraz suszoną morwę białą.


Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×