Przejdź do treści

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

owsianka z rabarbarem
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Pamiętacie z przedszkola kompot rabarbarowy? Na nim kariera rabarbaru skończyć się nie powinna. Co powiecie na kokosową owsiankę z rabarbarem? Sezon na to warzywo trwa krótko – nie przegapcie go!

Rabarbar to sprzymierzeniec osób borykających się z anemią i osłabieniem organizmu. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia także proces trawienia, ma działanie oczyszczająco-odtruwające. Dodatkowo słynie z niskiego indeksu glikemicznego oraz niewielkiej kaloryczności (9 kcal w 100 g). Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, witaminę C oraz kwas foliowy.

Jedząc go, przyswajamy spore ilości potasu. Rabarbar chroni też przed wolnymi rodnikami. Pieczony wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antyalergiczne. Należy jednak pamiętać, że rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego, dlatego osoby z chorymi nerkami czy reumatyzmem powinny jeść go z umiarem. Również kobiety w ciąży nie powinny sięgać po niego zbyt często, bo utrudnia przyswajanie wapnia z diety.

Przy zakupie rabarbaru zwracajmy uwagę, aby łodygi było sprężyste, jędrne i  różowe. Im bardziej intensywny kolor, tym słodszy smak.

Rabarbar można jeść na wiele sposobów. Niektórzy lubią go chrupać na surowo, przegryzając niczym seler naciowy. Inni dodają do koktajli. Doskonale smakuje również w wersji pieczonej, np. jako crumble pod kruszonką. Warto łączyć go ze słodkimi owocami typu truskawki, maliny czy gruszki. Doskonale sprawdzi się jako składnik kokosowej owsianki, którą możemy przygotować dosłownie w 15 min. Zdrowe i pyszne śniadanie gotowe!

Owsianka z rabarbarem i owocami

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Składniki:

– 50 g płatków owsianych
– 2 łyżki mleka kokosowego
– pół banana
– dwie łodyżki rabarbaru
– łyżka syropu z agawy
– kilka borówek
– kilka malin
– łyżka suszonej morwy białej
– łyżka wiórków kokosa

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy 150 ml zimnej wody. Dodajemy mleko kokosowe oraz pół banana i gotujemy do miękkości ok. 10 min. W międzyczasie myjemy łodygi rabarbaru, tniemy je na 2 cm kawałki i gotujemy w odrobinie wody z syropem z agawy ok. 10 min. Gotową owsiankę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki, dodajemy miękki rabarbar, borówki, wiórki kokosa, maliny oraz suszoną morwę białą.


Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?