Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
![owsianka z rabarbarem](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2016/05/owsianka-z-rabarbarem-761x1140x-1140x761.jpg)
się ten artykuł?
Pamiętacie z przedszkola kompot rabarbarowy? Na nim kariera rabarbaru skończyć się nie powinna. Co powiecie na kokosową owsiankę z rabarbarem? Sezon na to warzywo trwa krótko – nie przegapcie go!
Rabarbar – samo zdrowie!
Rabarbar to sprzymierzeniec osób borykających się z anemią i osłabieniem organizmu. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia także proces trawienia, ma działanie oczyszczająco-odtruwające. Dodatkowo słynie z niskiego indeksu glikemicznego oraz niewielkiej kaloryczności (9 kcal w 100 g). Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, witaminę C oraz kwas foliowy.
Jedząc go, przyswajamy spore ilości potasu. Rabarbar chroni też przed wolnymi rodnikami. Pieczony wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antyalergiczne. Należy jednak pamiętać, że rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego, dlatego osoby z chorymi nerkami czy reumatyzmem powinny jeść go z umiarem. Również kobiety w ciąży nie powinny sięgać po niego zbyt często, bo utrudnia przyswajanie wapnia z diety.
Przy zakupie rabarbaru zwracajmy uwagę, aby łodygi było sprężyste, jędrne i różowe. Im bardziej intensywny kolor, tym słodszy smak.
Rabarbar można jeść na wiele sposobów. Niektórzy lubią go chrupać na surowo, przegryzając niczym seler naciowy. Inni dodają do koktajli. Doskonale smakuje również w wersji pieczonej, np. jako crumble pod kruszonką. Warto łączyć go ze słodkimi owocami typu truskawki, maliny czy gruszki. Doskonale sprawdzi się jako składnik kokosowej owsianki, którą możemy przygotować dosłownie w 15 min. Zdrowe i pyszne śniadanie gotowe!
Owsianka z rabarbarem i owocami: składniki
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
– 50 g płatków owsianych
– 2 łyżki mleka kokosowego
– pół banana
– dwie łodyżki rabarbaru
– łyżka syropu z agawy
– kilka borówek
– kilka malin
– łyżka suszonej morwy białej
– łyżka wiórków kokosa
Jak przygotować owsiankę z rabarbarem i owocami?
Płatki owsiane zalewamy 150 ml zimnej wody. Dodajemy mleko kokosowe oraz pół banana i gotujemy do miękkości ok. 10 min. W międzyczasie myjemy łodygi rabarbaru, tniemy je na 2 cm kawałki i gotujemy w odrobinie wody z syropem z agawy ok. 10 min. Gotową owsiankę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki, dodajemy miękki rabarbar, borówki, wiórki kokosa, maliny oraz suszoną morwę białą.
Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![śniadanie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/07/bread-delicious-egg-704569-850x425.jpg)
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)