Przejdź do treści

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami
Zdjęcie: Magdalena Gembacka | Am mniam
Podoba Ci
się ten artykuł?

Teraz jest ich pora. Słodkie, soczyste, pełne witamin – brzoskwinie… Delikatny pudding na bazie mleka kokosowego to wyśmienita okazja, by pokazały się w pełnej krasie!

Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie znane i cenione są już od 4000 lat. Obecnie uprawia się je w różnych częściach świata: w USA, Ameryce Południowej, Australii i Europie – m. in. w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, a także w Polsce.

bogate w błonnik, beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Ponadto można znaleźć w nich potas, bor, magnez, miedź, żelazo i wapń. Przyznacie, że sporo tego dobra!

Brzoskwinie to owoce niskokaloryczne, korzystnie wpływają na układ moczowy, regulują pracę układu pokarmowego, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, mają działanie przeciwnowotworowe, świetnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, kojąco działają na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie.

Są pyszne pod każdą postacią – na surowo, pieczone, grillowane, czy duszone. Świetnie komponują się z kokosowym puddingiem z brązowego ryżu. Taki zestaw może stanowić smakowite letnie śniadanie albo deser. Spróbujcie koniecznie!

 

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Zdjęcie: Magdalena Gembacka | Am mniam

Składniki na pudding:

– 1/2 szklanki brązowego okrągłego (krótko ziarnistego) ryżu,
– 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,
– 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
– 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego czy cukru trzcinowego (do wyboru)

Składniki na duszone brzoskwinie:

– 6-8 niedużych brzoskwiń,
– 1/3 łyżeczki cynamonu,
– 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego (do wyboru)

Sposób przygotowania:

Ryż wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Następnie do ugotowanego ryżu wlać mleko kokosowe, dodać wanilię i gotować, aż ryż będzie miał odpowiednią gęstą konsystencję. W tym czasie przygotować brzoskwinie. Najpierw należy je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Potem trzeba je pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do garnka, dodać ksylitol/syrop klonowy/cukier trzcinowy, cynamon i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić do momentu, aż brzoskwinie zmienią swoją strukturę, a powstały sok zredukuje się nieco. Gotowy pudding przełożyć do szklanek/miseczek, a na jego wierzchu położyć uduszone brzoskwinie. Całość schłodzić, a następie podawać. Smacznego!


Magdalena Gembacka propagatorka zdrowego stylu życia, autorka bloga www.ammniam.pl. Uwielbia gotować i pstrykać zdjęcia, jest zafascynowana medycyną żywienia. Współpracuje z Fundacją Wiemy co jemy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?