Pudding ryżowy z brzoskwiniami
Teraz jest ich pora. Słodkie, soczyste, pełne witamin – brzoskwinie… Delikatny pudding na bazie mleka kokosowego to wyśmienita okazja, by pokazały się w pełnej krasie!
Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie znane i cenione są już od 4000 lat. Obecnie uprawia się je w różnych częściach świata: w USA, Ameryce Południowej, Australii i Europie – m. in. w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, a także w Polsce.
Są bogate w błonnik, beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Ponadto można znaleźć w nich potas, bor, magnez, miedź, żelazo i wapń. Przyznacie, że sporo tego dobra!
Brzoskwinie to owoce niskokaloryczne, korzystnie wpływają na układ moczowy, regulują pracę układu pokarmowego, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, mają działanie przeciwnowotworowe, świetnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, kojąco działają na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie.
Są pyszne pod każdą postacią – na surowo, pieczone, grillowane, czy duszone. Świetnie komponują się z kokosowym puddingiem z brązowego ryżu. Taki zestaw może stanowić smakowite letnie śniadanie albo deser. Spróbujcie koniecznie!
Pudding ryżowy z brzoskwiniami
Składniki na pudding:
– 1/2 szklanki brązowego okrągłego (krótko ziarnistego) ryżu,
– 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,
– 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
– 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego czy cukru trzcinowego (do wyboru)
Składniki na duszone brzoskwinie:
– 6-8 niedużych brzoskwiń,
– 1/3 łyżeczki cynamonu,
– 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego (do wyboru)
Sposób przygotowania:
Ryż wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Następnie do ugotowanego ryżu wlać mleko kokosowe, dodać wanilię i gotować, aż ryż będzie miał odpowiednią gęstą konsystencję. W tym czasie przygotować brzoskwinie. Najpierw należy je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Potem trzeba je pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do garnka, dodać ksylitol/syrop klonowy/cukier trzcinowy, cynamon i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić do momentu, aż brzoskwinie zmienią swoją strukturę, a powstały sok zredukuje się nieco. Gotowy pudding przełożyć do szklanek/miseczek, a na jego wierzchu położyć uduszone brzoskwinie. Całość schłodzić, a następie podawać. Smacznego!
Magdalena Gembacka – propagatorka zdrowego stylu życia, autorka bloga www.ammniam.pl. Uwielbia gotować i pstrykać zdjęcia, jest zafascynowana medycyną żywienia. Współpracuje z Fundacją Wiemy co jemy.
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?