się ten artykuł?
A gdyby tak jeść lody od samego rana, na śniadanie? Skoro od kilku dni żar leje się z nieba, to czemu nie! Żeby jednak poranny posiłek nie był przewinieniem, po którym cały dzień będziemy mieć wyrzuty sumienia, trzeba zadbać o to, żeby było nie tylko orzeźwiająco i pysznie, ale i zdrowo. Jak to połączyć?
Wystarczy, że codzienną porcję muesli z jogurtem i owocami przygotujemy wieczorem, a w upalne poranki będziemy mogli zajadać orzeźwiające pyszności na patyku. Takie lody możemy przygotować w wersji tradycyjnej, z jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu, lub wegańskiej, gdzie jogurt zastępujemy gęstym mlekiem kokosowym, a miód syropem z agawy. Prosto? Prościej się nie da! Pysznie? Na pewno!
Lody jogurtowe z muesli
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Składniki (na 6 szt.):
– gęsty jogurt naturalny 400 g (lub puszka mleka kokosowego)
– 2-3 łyżki płynnego miodu (albo syropu z agawy)
– garść malin lub innych ulubionych owoców
– garść muesli typu „crunchy”
Przygotowanie:
Do jogurtu dodajemy 1-2 łyżki miodu, w zależności jak bardzo słodkie mają być lody, i energicznie mieszamy. Wypełniamy foremki jogurtem mniej więcej w 1/3 ich objętości i dodajemy maliny. Następnie znów dodajemy jogurt tak, by wypełnić około 2/3. Na koniec dodajemy muesli, wypełniając foremki do końca. Górę zalewamy niewielką ilością miodu, dzięki czemu crunchy po schłodzeniu będzie tworzyło całość z masą jogurtową. Do każdej foremki wkładamy drewniany patyczek. Schładzamy w zamrażarce minimum 6 godzin.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Polecamy
![Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiecha się](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/mw_20240220_01_77-kopia-850x446.jpg)
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![Annibale Carracci The Butcher’s Shop](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/annibale-carracci-the-butchers-shop-850x493.jpg)
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)