Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą
Zbyt gwałtowne i duże skoki cukru po posiłku mogą prowadzić do cukrzycy. Czy da się tego uniknąć? Są produkty, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia tej podstępnej choroby. Sprawdźcie, co warto codziennie wrzucać na talerz.
W czym tkwi sekret?
Są produkty, które mogą chronić przed cukrzycą lub zmniejszać u diabetyków poziom cukru. W połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną dają niemal 100-procentową ochronę przed tą podstępną chorobą. Z kolei jeśli jemy produkty z wysokim indeksem glikemicznym, jak np. białe pieczywo czy makaron, a po posiłkach leżymy odłogiem, to gwałtowane skoki cukru mamy jak w banku.
Jeśli dbacie o odpowiednią dietę, to koniecznie regularnie sięgajcie po te produkty, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Jakie produkty wrzucić na talerz?
Imbir ma właściwości obniżające poziom cukru u osób z cukrzycą typu 2 – dowiodły badania irańskich naukowców z Uniwersytetu w Yazd. Uczeni przypuszczają, że imbir hamuje działanie fosfolyrazy – enzymu, który ma wpływ na wzrost poziomu cukru.
Kawa z cynamonem – smaczna i zdrowa, bo jak dowodzą ostatnie doniesienia zarówno kawa, jak i cynamon, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę i poprawiają wyniki poziomu cukru we krwi.
Owsianka – zwiera sporo błonnika. Powoli rozkłada się w organizmie, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków cukru. Oczywiście pod warunkiem, że jej nie dosładzamy.
Brokuły i szpinak – zielone warzywa bez skrobi, z małą zawartością węglowodanów, są idealne dla osób z cukrzycą. W przypadku zdrowych osób zmniejszają ryzyko zachorowania. Sulforafan zawarty w brokułach wzmacnia również naczynia i serce u osób z cukrzycą (badania z University of Warwick).
Gorzka czekolada – jak się okazuje słodkości również mogą sprzyjać obniżaniu poziomu cukru we krwi. Wcale nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać. Badania pokazują, że składniki czekolady zmniejszają insulinooporność (to obniżona wrażliwość tkanek i narządów na insulinę przyczynia się do cukrzycy typu 2 i cukrzycy w ciąży). Zawarte w czekoladzie flawonoidy pomagają obniżyć ciśnienie krwi u nadciśnieniowców oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu (badania z Harvardu). Wystarczy zjadać jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie.
Zobacz także
„Cukier to zguba i zło” – alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli
„Miałam łzy w oczach, kiedy rozmiarówka kończyła się na L, a ja nosiłam XXL. Do tego doprowadziłam się poprzez zajadanie smutków słodyczami” – mówi Jessica Meinhard
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Zajadasz smutki słodyczami? To błędne koło, które może prowadzić do depresji
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
HELLO ZDROWIE ROZMOWY: Insulinooporność, czyli „znak ostrzegawczy, światełko w tunelu i czas, żeby coś zmienić”
się ten artykuł?